Σελίδες


Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015

ΠΑ.Σ.Α.Π – HIBOU Academy: «Η ισχύς εν τη ενώσει…»

ΠΑ.Σ.Α.Π – HIBOU Academy: «Η ισχύς εν τη ενώσει…»

Η γνώση είναι δύναμη… Ωστόσο στο αντικείμενο ή τομέα που θα επιλέξει να ακολουθήσει κανείς στο δρόμο για την επαγγελματική καταξίωση και αναγνώριση χρειάζεται κι άλλα «εφόδια», όπως πρακτικές δεξιότητες, εμπειρία από πραγματικές καταστάσεις κ.α. Τα πολύτιμα «εργαλεία» δηλαδή που προσφέρει στα μέλη της η HIBOU Academy στην προσπάθεια να κάνει τους νέους να νιώθουν ότι σε κάθε τους βήμα για τη βελτίωση της επαγγελματικής τους δεξιότητας έχουν την αδιάκοπη στήριξη από ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο.
Ο ΠΑ.Σ.Α.Π. έχοντας αποδείξει εμπράκτως με τη δράση και τις πρωτοβουλίες του εντός και εκτός συνόρων το ενδιαφέρον του σε επιμορφωτικά θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών, «αγκάλιασε» το όραμα της Δρ. Δικαίας Χατζηευσταθίου, του Θάνου Καραγρούνα και των συνεργατών της και πέρα από έναν ισχυρό «σύμμαχο» αποτελεί πλέον πολύτιμο συνεργάτη της HIBOU Academy, στηρίζοντας το πρωτοποριακό πρόγραμμα της.
Για την α’ φάση του εν λόγω προγράμματος που ξεκινάει τον Οκτώβριο στην Αθήνα (5-9 Οκτωβρίου 2015, Deree campus), τις διαφορές του με αντίστοιχα ανταγωνιστικά προγράμματα της αγοράς αλλά κυρίως τη φιλοσοφία της Ακαδημίας η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Canterbury Christ Church University, κα Χατζηευσταθίου, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποιο είναι το όραμα και η φιλοσοφία της ακαδημίας σας;

Δ.X: Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια «διεθνή κοινότητα κοινού σκοπού».
Θέλουμε να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους, ενεργοποιώντας στελέχη επαγγελματίες του κλάδου αλλά και ακαδημαϊκούς με σκοπό την επαγγελματική κατάρτιση και εξέλιξη των νέων. Χτίζουμε βήμα-βήμα ένα παγκόσμιο δίκτυο υποστήριξης και βοήθειας έχοντας τους νέους στο επίκεντρο.
Οι φοιτητές και νέοι επαγγελματίες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην ακαδημαϊκή γνώση. Ωστόσο, όλοι γνωρίζουμε ότι η «επαγγελματική ικανότητα» απαιτεί κάτι περισσότερο από μόνο ακαδημαϊκά προσόντα. Χρειαζόμαστε πρακτικές δεξιότητες, την εμπειρία από πραγματικές καταστάσεις και στήριξη από ένα ισχυρό επαγγελματικό δίκτυο. Με άλλα λόγια, αυτό που απαιτείται είναι ακαδημαϊκή γνώση σε συνδυασμό με πρακτικές δεξιότητες και επαγγελματική εμπειρία.
Αν και αυτό αναπτύσσεται σταδιακά και μετά από πολλά χρόνια εμπειρίας, μέσω των εντατικών προγραμμάτων μας έχουμε ως στόχο να επιταχύνουμε τη διαδικασία ώστε να είναι επαγγελματικά έτοιμοι (job ready) σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Πηγή: ΠΑΣΑΠ

ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποια είναι τα κίνητρα για τα νέα παιδιά προκειμένου να εγγραφούν και να παρακολουθήσουν την ακαδημία;

Δ.X: Οι νέοι κυριολεκτικά «διψάνε» για γνώση, εμπειρίες και ευκαιρίες να εργαστούν σε επαγγελματικά πόστα με ευθύνες και αρμοδιότητες. Δυστυχώς συνήθως οι μεγάλες εταιρείες, οργανωτικές επιτροπές, ομοσπονδίες κλπ δεν τους παρέχουν αυτές τις επαγγελματικές ευκαιρίες λόγω έλλειψης εμπειρίας. Αυτό λοιπόν δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο με αποτέλεσμα τη δυσκολία επαγγελματικής ανέλιξης των νέων. Με το πρόγραμμά μας στοχεύουμε σε ουσιαστική συμμετοχή στον επαγγελματικό στίβο.

Επίσης σημαντικό κίνητρο αποτελεί και το γεγονός ότι με τη συμμετοχή τους στην ακαδημία γίνονται και μέλη σε ένα διεθνές επαγγελματικό δίκτυο με αναγνωρισμένους επαγγελματίες το οποίο από μόνο του δημιουργεί πολύ μεγάλες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης και αποκατάστασης.

DSC_hibou1

ΠΑ.Σ.Α.Π: Τι διαφορετικό είναι αυτό που προσφέρει η HIBOU Academy σε σχέση με τα αντίστοιχα ανταγωνιστικά προγράμματα της αγοράς;

Δ.X: Η διαφορά μα άλλα προγράμματα που υπάρχουν στον χώρο διεθνώς είναι ότι δεν προσφέρουν τη συνεχή στήριξη που προσφέρει το πρόγραμμά μας με ένα ολοκληρωμένο «ταξίδι» πρακτικής άσκησης που περιλαμβάνει σταθμούς σε προορισμούς-κλειδιά στην παγκόσμια αγορά εργασίας του χώρου του αθλητισμού. Στο ταξίδι αυτό οι νέοι επαγγελματίες λαμβάνουν στήριξη σε κάθε βήμα τους από μέντορες που προέρχονται μέσα από την αγορά και εργάζονται τώρα σε νευραλγικές θέσεις του παγκόσμιου αθλητισμού.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποιες είναι οι στρατηγικές συμμαχίες της ακαδημίας και ποια τα πλεονεκτήματα που ευελπιστείτε να αποκτήσετε;

Δ.X: Σε συνεργασία με καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα στοχεύουμε στη δημιουργία εκπαιδευτικών κόμβων «Education Hubs» σε χώρες με έντονη εκπαιδευτική και αθλητική δραστηριότητα, όπως η Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Λατινική Αμερική. Επίσης, είμαστε σε επαφή με Διεθνείς Ομοσπονδίες και Οργανισμούς με σκοπό τη δημιουργία συνεργασιών και ειδικών προγραμμάτων (π.χ. σε τομείς όπως έρευνα και ανάπτυξη, ανταλλαγής πρακτικών και τεχνογνωσίας) στο πλαίσιο σύνδεσης της εκπαιδευτικής κοινότητας με την αγορά και την ανάπτυξη ουσιαστικών συνεργιών και δράσεων.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Γιατί αποφασίσατε τη δεδομένη χρονική στιγμή να συνταχθείτε-συνεργαστείτε με τον ΠΑ.Σ.Α.Π
Δ.X: Ο ΠΑ.Σ.Α.Π είναι ένας σύνδεσμος που έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται πολύ κοντά στους νέους ανθρώπους με ενεργή παρουσία τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μεγάλο του ενδιαφέρον σε θέματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης των αθλητών έπαιξαν σίγουρα καταλυτικό ρόλο στο να τους θεωρήσουμε πολύτιμους συνεργάτες μας.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Με τι κριτήρια έχετε επιλέξει τους συνεργάτες σας;

Δ.X: Είναι πρωταρχικής σημασίας για μας να μοιραζόμαστε με τους συνεργάτες το ίδιο όραμα. Είμαστε απόλυτα συνταγμένοι στο κοινό όραμα στήριξης των νέων επαγγελματιών στον χώρο του αθλητισμού.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Πείτε μας δυο λόγια για τα προσεχή προγράμματα και δράσεις της Ακαδημίας.

Δ.X: Μετά από 2 πιλοτικά προγράμματα που κάναμε τον Μάιο και Ιούνιο, ξεκινάμε το πρώτο 5/ημερο εντατικό πρόγραμμα τον Οκτώβριο στην Αθήνα (5-9 Οκτωβρίου 2015, Deree campus). Αμέσως μετά, οι φοιτητές θα έχουν την δυνατότητα – εφόσον το επιθυμούν – να συμμετέχουν σε ένα 3μηνο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης σε οργανισμούς και αθλητικά γεγονότα στην Ελλάδα και στην συνέχεια να ενταχθούν σε ένα 18μηνο «διεθνές ταξίδι πρακτικής άσκησης». Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site μας http://www.hibou-alliance.com/academy/ όπως και τη σχετική σελίδα στο site του Dereehttp://www.acg.edu/graduate/graduate-academics/professional-education/sport-business-training-program

ΠΑ.Σ.Α.Π: Ήταν τυχαία η επιλογή της Ελλάδας και του Deree για την έναρξη της α’ φάσης του προγράμματος και τι περιλαμβάνει η δεύτερη φάση;

Δ.X: Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επιλογή της Ελλάδας. Αν και το πρόγραμμα είναι διεθνές και οι δυο μας (με τον Θάνο Καραγρούνα), ως βασικοί εμπνευστές αυτής της ακαδημίας, δραστηριοποιούμαστε κυρίως στο εξωτερικό επιλέξαμε την Ελλάδα ως συμβολική αφετηρία του προγράμματος.
Η Ελλάδα έχει παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του αθλητισμού στην Αρχαία Ελλάδα και στη νεότερη εποχή έχει διοργανώσει κορυφαία αθλητικά γεγονότα (δυο φορές Ολυμπιακούς Αγώνες, Special Olympics, Αυθεντικός Μαραθώνιος κ.α) ενώ αποτελεί την έδρα διεθνών οργανισμών όπως πχ. της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας κ.ά.
Τοποθετώντας την Ελλάδα ως αφετηρία αυτού του διεθνούς επαγγελματικού ταξιδιού στον χώρο του αθλητισμού, επιθυμούμε να τονίσουμε τον βασικό ρόλο της παγκοσμίως.
Η επιλογή του Deree επίσης δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού η φιλοσοφία τους για τη στήριξη των νέων, η ποιότητα στα προγράμματά τους και οι εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις τους αποτελούν εχέγγυα για την άρτια διοργάνωση του προγράμματός μας.

Who is Who

Η Δρ. Δικαία Χατζηευσταθίου εργάζεται μόνιμα στην Μεγάλη Βρετανία ως Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ολυμπιακών Σπουδών και της Κοινωνικής Ανάλυσης του Αθλητισμού στο πανεπιστήμιο Canterbury Christ Church. Παράλληλα έχει συνεργαστεί ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια σε πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Αμερική και Ασία (όπως: German Sport University in Cologne στη Γερμανία, University of Ljubljana στη Σλοβενία, University of Montpellier στη Γαλλία, Ithaca College στην Αμερική, Nanyang Technological University στη Σιγκαπούρη κ.ά). Είναι βραβευμένη με το Διεθνές Βραβείο Κουμπερτέν που της απονεμήθηκε από τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ το 2009 και το 2011 βραβεύθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Αθλητικής Διοίκησης ως Επιστήμονας της Χρονιάς. Από το 2009 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Πιερ ντε Κουμπερτέν με έδρα τη Λωζάννη της Ελβετίας. Έχει γράψει και επιμεληθεί βιβλία και επιστημονικά άρθρα σε σχέση με τον αθλητισμό σε διεθνείς και Ελληνικές εκδόσεις. Σύντομα θα εκδόσει και κάποια από τα παραμύθια που γράφει για τις αξίες της ζωής και του αθλητισμού.