Σελίδες


Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Ηρακλής: Οι ωραίοι έχουν χρέη

    Ηρακλής: Οι ωραίοι έχουν χρέη

Το sdna ερευνά διεξοδικά μια υπόθεση που έχει οσμή σκανδάλου. Του άλλοτε κραταιού Ηρακλή στο βόλεϊ και την προσπάθεια που κάνει για να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα της Volley League έχοντας συγχωνευτεί με άλλο σωματείο, προκειμένου να διαγραφούν τα χρέη του! Και ειδικότερα, χρέη προς εργαζόμενους... Τι λένε επί του θέματος ο διευθυντής του συνδέσμου αμειβομένων αθλητών, ο διευθυντής της ομοσπονδίας και ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ;
Από τη μία, τα χρόνια της απόλυτης δόξας, η αγωνιστική εφταετία (2002-2009) που του έδωσε- δικαίως- το προσωνύμιο «Αυτοκράτορας του ελληνικού βόλεϊ»: με 4 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα, 4 Super Cup και 5 παρουσίες σε ευρωπαϊκά Final 4 του Champions League (στα τρία εκ των οποίων συμμετείχε στον τελικό).

Από την άλλη, η απότομη πτώση από το βολεϊκό Έβερεστ: το 2013, ο Ηρακλής υποβιβάζεται στην Α2 με απόφαση του αθλητικού δικαστή της ΕΟΠΕ, καθώς τα χρέη του Ερασιτέχνη προς το δημόσιο ξεπερνούν τα 18 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν και οφειλές προς παλαιούς παίκτες και προπονητές της ομάδας. Έτσι, το τμήμα βόλεϊ αδυνατεί να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα, μιας και χρησιμοποιεί το ΑΦΜ του Ερασιτέχνη. Το ΑΣΕΑΔ απορρίπτει την έφεση των «Κυανόλευκων», ο μηδενισμός της ομάδας επικυρώνεται και ο «Γηραιός», λίγα μόλις χρόνια μετά τη χρυσή του περίοδο, αποχαιρετά την Volley League για να γνωρίσει τις… χάρες της Α2.

Τη σεζόν που μας πέρασε (2014-2015), ο Ηρακλής αναδεικνύεται πρωταθλητής στη δεύτερη κατηγορία και ετοιμάζεται για την επιστροφή του στα «μεγάλα σαλόνια». Κι εκεί είναι που η κατάσταση αρχίζει να περιπλέκεται: με δεδομένο πως ο Ερασιτέχνης έχει ένα ΑΦΜ για όλα τα τμήματά του, και συνυπολογίζοντας το υπέρογκο χρέος, ο Ηρακλής δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα, άρα ως εκ τούτου καθίσταται αδύνατον ν’ αγωνιστεί στη Volley League.

Η «λύση» στην οποία κατέφυγαν οι άνθρωποι του «Γηραιού» ήταν στην απόσχιση του τμήματος βόλεϊ από τον Ερασιτέχνη και στην εύρεση νέου ΑΦΜ, «καθαρού» από χρέη, πράγμα το οποίο θα επέτρεπε στον Ηρακλή να εξασφαλίσει φορολογική ενημερότητα και θ’ άνοιγε διάπλατα το δρόμο για τη συμμετοχή στη Volley League.

Ποια προβλήματα δημιουργούνται από μια τέτοια κίνηση;
Στον Ηρακλή επιλέγουν την συγχώνευση με μία άλλη ομάδα, προκειμένου να συσταθεί νέο ΤΑΑ- στην ουσία, πρόκειται, δηλαδή, για μια «νέα» ομάδα, που διαθέτει νέο ΑΦΜ και καινούρια ονομασία (“Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015”). Στόχος αυτής της κίνησης είναι ν’ απαλλαχθεί η ομάδα από τα χρέη και τα βάρη του… αμαρτωλού Γ.Σ. Ηρακλής.

Στην ομάδα της Θεσσαλονίκης υπάρχει αισιοδοξία πως θα πάρουν το «πράσινο» από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μετά την υποβολή του φακέλου για συμμετοχή στην Volley League. Αυτή η αισιοδοξία πηγάζει από το γεγονός πως τόσο η ΜΕΝΤ, που «μετατράπηκε» σε «Ένωση Τούμπας», όσο και η Παναχαϊκή Πετοσφαίριση 2013, ακολούθησαν την ίδια οδό και πήραν έγκριση, επομένως υπάρχει «δεδικασμένο».

Και κάπου εδώ, αρχίζουν να εγείρονται τα φλέγοντα ερωτήματα:
1) Τι θα γίνει με τις οφειλές του Ηρακλή προς το δημόσιο αλλά και τους παίκτες και τους προπονητές στους οποίους χρωστάει χρήματα; Θα «κουβαλήσει» τα χρέη του παλαιού ΤΑΑ η «νέα» ομάδα όπως ορίζει ο νόμος ή θα διαγραφούν;

2) Το σωματείο με το οποίο θα συγχωνευτεί ήταν ένα ενεργό σωματείο; Ο νόμος λέει καθαρά πως για να επιτευχθεί μια συγχώνευση μεταξύ δύο ομάδων, θα πρέπει και οι δύο να είναι ενεργές. Αληθεύουν οι φήμες που λένε πως η ομάδα με την οποία ετοιμάζεται να συγχωνευτεί ο Ηρακλής δεν έχει συμμετέχει σε κανένα πρωτάθλημα οποιασδήποτε κατηγορίας, άρα δεν είναι ενεργό; Η ειδοποιός διαφορά της υπόθεσης του Ηρακλή με αυτή της ΜΕΝΤ και της Παναχαϊκής είναι πως τόσο η ΜΕΝΤ, όσο και η Παναχαϊκή θα συμμετείχαν για πρώτη φορά στη Volley League, επομένως δεν υπήρχαν προηγούμενες οφειλές ή χρέη σ’ επαγγελματικό επίπεδο.

3) Πώς θα διασφαλιστεί το γεγονός πως οι αθλητές και οι προπονητές θα λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται;
Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, σε περίπτωση που η ΕΕΑ κάνει δεκτή τη συμμετοχή του Ηρακλή με το νέο ΑΦΜ και διαγραφούν τα χρέη προς τρίτους, τότε θα πρόκειται για μια σκανδαλώδη απόφαση, η οποία θα ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου.

Ήδη τα υπόλοιπα σωματεία έχουν αρχίσει ν’ αντιδρούν στην πιθανή αυτή εξέλιξη και απειλούν πως θα σταματήσουν να πληρώνουν κι αυτοί τους αθλητές τους, καθώς μια τέτοια, ευνοϊκή προς τον Ηρακλή, μεταχείριση θ’ αποτελεί την επιτομή του «αθέμιτου ανταγωνισμού».

Αυτή η αντίδραση- παρά το ακραίο του χαρακτήρα της- είναι απολύτως κατανοητή, καθώς πολλές ομάδες (με πρόσφατο παράδειγμα τον Παναθηναϊκό ή τον Ολυμπιακό παλαιότερα) έχουν διακανονίσει τα χρέη τους και πληρώνουν κανονικά τις δόσεις των οφειλών τους προς παλαιούς παίκτες και προπονητές τους. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε, με επίσημη ανακοίνωσή του, και ο ΠΑΣΑΠ.

Μαζί θα πρεπει να σημειώσουμε κάτι ακόμα: Ο Ηρακλής στο ποδόσφαιρο πλήρωσε τα σκάνδαλα άλλων. Υπέμενε, επέμεινε, και χωρίς να χάσει κανείς χρήματα, με το σπαθί του ή το... ρόπαλο του αν θέλετε, επέτρεψε δριμύτερος. Μια ομάδα, ένας λαός που πάλεψε απέναντι στο σύστημα, που ήταν... αντιμνημονιακή και καθ' όλη τη διάρκεια ζωής της επαναστατική, δε μπορεί τώρα να περνά στην αντίπερα όχθη. Κι ας ειναι η φυσική θέση της στην Α1.

Τι λένε οι αρμόδιοι επί του θέματος;
Το sdna επικοινώνησε με τους αρμόδιους φορείς και ζήτησε τη γνώμη τους σχετικά με το «καυτό» ζήτημα.

Πρώτα απευθυνθήκαμε στον κ. Βασίλη Μηνούδη, τον διευθυντή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ). Ο κύριος Μηνούδης δήλωσε τα εξής:«Αρχικά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς, ως Σύνδεσμος, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ομάδα του Ηρακλή αυτή καθαυτή. Από την άλλη, όμως, οφείλουμε να προστατεύσουμε τους αθλητές στους οποίους οφείλονται χρήματα. Επίσης, οφείλουμε να προστατεύσουμε τόσο το άθλημα από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία της συμφωνίας περί Διακανονισμού Παλαιοτέρων Οφειλών η οποία επιτεύχθει με την ΕΣΑΠ μετά από πολύ κόπο και είναι προς υπογραφή στον Υφυπουργό. Σε περίπτωση που το νέο σωματείο δεν "κουβαλήσει" τα χρέη του, όπως ακούγεται, ποιός μας διασφαλίζει ότι το ίδιο δρόμο δεν θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα σωματεία;».

Αναφορικά με το ποιοι αθλητές έχουν λαμβάνειν από τον Ηρακλή και τι κινήσεις έχουν κάνει μέχρι τώρα, μας είπε: «Θ’ αναφέρω, ενδεικτικά, κάποια ονόματα μόνο: ο Χριστοφιδέλης, ο Σμαραγδής, ο Στεφάνου, ο Προύσαλης, ο Κραλ, ο Γκόρτσανιουκ, ο Δημητρακόπουλος και πολλοί άλλοι. Κάποιοι εξ αυτών έχουν τελεσίδικες αποφάσεις στα χέρια τους και περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους, ενώ άλλοι ήταν σε κατάσταση αναμονής και είναι έτοιμοι να κινηθούν νομικά προκειμένου να διασφαλίσουν τα χρήματά τους».

Τέλος, σχετικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ηρακλής και «επιτίθετο» στον ΠΑΣΑΠ,το σχόλιό του ήταν το ακόλουθο:«Δεν απαντάμε σε δημοσιεύματα, πόσω μάλλον όταν αυτά είναι ανυπόγραφα. Στράφηκαν προσωπικά εναντίον του προέδρου, αγνοώντας ότι οι αποφάσεις του ΠΑΣΑΠ είναι συλλογικές και ο μόνος του στόχος είναι η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των αμειβομένων αθλητών. Εμείς απολογούμαστε μόνο στους αθλητές , οι οποίοι μας στηρίζουν σε αυτόν τον αγώνα».

Στη συνέχεια ρωτήσαμε τον διευθυντή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΕΟΠΕ) Περικλή Μπακοδήμο, αν η ομάδα με την οποία θα συγχωνευτεί ο Ηρακλής είναι ενεργό σωματείο ή όχι και ποια θα είναι η θέση της Ομοσπονδίας σε περίπτωση που γίνει δεκτή, όπως φαίνεται, η συμμετοχή των «Κυανόλευκων» στην Volley League με νέο ΑΦΜ. Η απάντησή του;«Επειδή κατέχω θεσμικό ρόλο στην ΕΟΠΕ, δε θα ήθελα να πάρω θέση. Αυτό που έχω να πω, είναι πως η υπόθεση σχετικά με το αν είναι ή όχι ενεργό το σωματείο που θα συγχωνευθεί ο Ηρακλής, θα εξετασθεί από τα αρμόδια όργανα, τα οποία θ’ αποφασίσουν. Κάποιοι έχουν έννομο συμφέρον από αυτήν την υπόθεση»,αρκέστηκε να δηλώσει.

Έπειτα ήρθαμε σ’ επαφή με τον πρόεδρο της Ένωσης Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ) κ. Παντελή Ταρνατόρο, και τον ρωτήσαμε τι σκέφτεται η Λίγκα και τι σκοπεύει να κάνει σε περίπτωση που γίνει δεκτό το αίτημα του Ηρακλή, με δεδομένο πως υπάρχουν ομάδες που έχουν κάνει διακανονισμό για τα χρέη τους και απειλούν με ακραίες αντιδράσεις. Ο κ. Ταρνατόρος είπε: «Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε πως το βασικό ερώτημα είναι αν ο Ηρακλής θα συμμετάσχει στη Volley League «κουβαλώντας» τα χρέη του ή θα διαγραφούν. Από κει και πέρα, η ΕΣΑΠ έχει ένα προγραμματισμένο Διοικητικό Συμβούλιο την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και θα συζητήσουμε διεξοδικά το ζήτημα. Αυτό που μπορώ να πω στην παρούσα φάση, είναι πως ο Ηρακλής ΔΕΝ αποτελεί μέλος του συνεταιρισμού της ΕΣΑΠ τυπικά, μιας και δεν έχει προσκομίσει τ’ απαραίτητα έγγραφα ακόμα. Μας είχαν ζητήσει οι άνθρωποί του μια 20ήμερη παράταση για να τα καταθέσουν, την κάναμε δεκτή, ωστόσο η νέα προθεσμία εξέπνευσε και δεν έχουμε λάβει τα χαρτιά. Όταν γίνει αυτό, τότε θα μπορούμε να τοποθετηθούμε κι εμείς επί του θέματος».

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς πως ο ιστορικός Ηρακλής ζει στη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού: εκεί που η λάμψη των διακρίσεων έχει χρώμα μαύρο και η γεύση της σαμπάνιας έχει μετατραπεί σε πολυκαιρισμένο ξύδι.

Η προσπάθειά του να επιστρέψει με άλλο ΑΦΜ στη μεγάλη κατηγορία και χωρίς να έχει διακανονίσει τα χρέη του θα σημάνει- αν στεφθεί από επιτυχία το όλο εγχείρημα- την έναρξη ενός αθλητικού σκανδάλου, καθώς μιλάμε για ένα τμήμα με συνολικά χρέη που ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Και είναι προφανές πως ο υφυπουργός αθλητισμού κ.Κοντονής που έχει επιδείξει πυγμή απέναντι σε παρόμοιες καταστάσεις ειδικότερα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, θα κάνει αυτό που πρέπει ώστε να διασφαλιστεί πως κανείς εργαζόμενος δεν θα χάσει τα δεδουλευμένα του. Και τότε και ο χώρος του βόλεϊ θα υποδεχθεί μια μεγάλη, ιστορική ομάδα στο φυσικό της σπίτι (τα σαλόνια της Α1) και το κράτος θα έχει καταφέρει να διασφαλίσει το δίκιο των εργαζομένων...

Πηγή: Sdna.gr