Σελίδες


Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ ΠΟΥ ΘΑ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟ 2012-2013


Το ψωμί της ξενιτιάς είναι... γλυκό (ΦΩΤΟ)

Του: Αντώνη Αραβαντινού
Μια μεταγραφή στο εξωτερικό αποτελούσε πάντα το όνειρο κάθε επαγγελματία. Ένα από τα παράδοξα της οικονομικής κρίσης είναι ότι σπρώχνει στο εξωτερικό όλο και περισσότερους Έλληνες βολεϊμπολίστες που δοκιμάζουν την τύχη τους εκτός των τειχών. Εφέτος έχουμε τους...
περισσότερους «εκπροσώπους» του Ελληνικού βόλεϊ τα τελευταία χρόνια. Συνολικά 15 αθλητές θα ξενιτευτούν και το volleynews.gr σας παρουσιάζει τους έντεκα άντρες και τις τέσσερις γυναίκες, τουλάχιστον επί του παρόντος χωρίς να αποκλείεται και κάποια συμφωνία της τελευταίας στιγής...

Σίγουρα αυτό το γεγονός είναι αρνητικό για τα πρωταθλήματα της Ελλάδας σε άνδρες και γυναίκες αντίστοιχα που εκτός από φτωχώτερα γίνονται και λιγότερο ποιοτικά, αφού κατά κύριο λόγο το δρόμο της ξενιτιάς παίρνει η... αφρόκρεμα.

Σίγουρα όμως υπάρχουν σπουδαίοι αθλητές και αθλήτριες που ίσως αρπάξουν την ευκαιρία και ακολουθήσουν και αυτοί το ταξίδι της... μεταγραφής απολαμβάνονται καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Το θετικό επίσης είναι πως οι εμπειρίες τους και η αναβάθμιση του αγωνιστικού τους επιπέδου θα βοηθήσει πολύ και τις Εθνικές ομάδες κάτι που έχει συμβεί στο παρελθόν με Αμερικάνους, Φινλανδούς ακόμα και Ρώσους που μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ έφευγαν κατά εκατοντάδες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

1.Ξεκινάμε την παρουσία μας στους «ξενιτεμένους» από τις κυρίες του εξωτερικού και πρώτα από την Μαρία Λαμπρινίδου που είναι το νέο αίμα.

Η πρώην κεντρική του Μαρκόπουλου θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν στην Α2 της Γαλλίας με την φανέλα της  Κίμπερ Βόλεϊ 29.

2.Συνεχίζουμε με την Εύα Χαντάβα που από την Α2 Ιταλίας και την Τέρε Βερντιάνε μετακόμισε στην Τουρκία και την Καρσιγιακά, ομάδα της Α2 κατηγορίας.

3.Η Νικολέττα Κουτουξίδου παρέμεινε στην Ιταλία και το πρωτάθλημα της Α2 κατηγορίας και από την Μερκάτο Σαν Σαβερίνο, φέτος θα αγωνίζεται στη νεοφώτιστη Ορναβάσο.

4.Κλείνουμε με την Μαρία Νομικού που όπως πέρυσι θα συνεχίσει στην Ιταλική Νοβάρα.

5.Συνεχίζουμε με τους άντρες και πρώτο να αναφέρουμε τον Άκη Ασπιώτη που θα παίξει στο Γερμανικό πρωτάθλημα με τα χρώματα της ιστορικής Φριντρισχάφεν, αφήνοντας την ΕΑΠ που υποβιβάστηκε στην Α2.

6.Ο Γιώργος Πετρέας που αφήσε τον Ολυμπιακό για λογαριασμό της Α1 Γαλλίας και της Ναρμπόν. Συμπαίκτη στην Γαλλική ομάδα.

7.Ο Πετρέας θα έχει συμπαίκτη τον διεθνή πασαδόρο και αρχηγό της Εθνικής Κώστα Προύσαλη που θα διαδεχθεί έναν άλλο Έλληνα πασαδόρο Σάκη Ψάρρα.

8.Στο μεταξύ ο Σάκης Ψάρρας (αγωνίστηκε το μισό της περσινής σεζόν στη Ναρμπόν) από τη Γαλλία μετακόμισε στην Ιταλία για λογαριασμό της ιστορικής Ραβέννα που πριν 20 χρόνια την παρακολουθούσε στον τελικό του πρωταθλητριών με τους Κίραλι και Τίμονς κόντρα στον Ολυμπιακό.

9.Στη Ραβέννα θα έχουμε τη δεύτερη Ελληνική παροικία (σ.σ. μετά αυτή των Πετρέα-Προύσαλη στη Ναρμπόν), αφού οΠαναγιώτης Πελεκούδας ξενιτεύεται για πρώτη φορά μετά και την απόφαση  του Ηρακλή να τον αποδεσμεύσει.

10.Ο Ζένια Γκόρτσιανουκ μετά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε επέστρεψε δυνατός πέρυσι με τον Φοίνικα Σύρου, ενώ φέτος πηγαίνει στο μακρινό Καζακστάν και την Άλμα Άτι.

11.Ο Πέτρος Πέτρογλου παραμένει... μετανάστης και φέτος θα φορά τα χρώματα της Αλ Τζαζίρα με έδρα το Άμπου Ντάμπι, ενώ να θυμίσουμε πως πέρυσι αγωνίστηκε στην Αλ Γουάσλ του Ντουμπάι και πάλι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου κατέκτησε το κύπελλο του πρίγκηπα και το κύπελλο του Ντουμπάι.

12.Στην την Πολωνία και την Ίντικπολ Όλστιν θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν ο Λούκας Σζάρεκ, που την περασμένη χρονιά κατέλαβε την τρίτη θέση στο Ελληνικό πρωτάθλημα με την φανέλα του Παμβοχαϊκού.

13.Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος ο Δημήτρης Τζούριτς θα συνεχίζει να φοράει τη φανέλα της πρωταθλήτριας Κόσμου ιταλικής Τρεντίνο σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

14.Σπουδαία καριέρα κάνει και ο Ανδρέας Φράγκος στη Λατίνα και δεν είναι τυχαίο ότι ο Σιλβάνο Πράντι εισηγήθηκε την παραμονή του μετά την προοδευτική βελτίωση που παρουσίασε την περσινή σεζόν.

15.Ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου βγάζει ρίζες στη γαλλική Μποβέ. Μετά την επιτυχημένη παρουσία του τη σεζόν 2011-12 και μετά τις περιπέτειες του γαλλικού συλλόγου που αρχικά υποβιβάστηκε λόγω αρνητικών συγκυριών και τραυματισμών το μέλλον διαγράφεται ευοίωνο και ο διεθνής λίμπερο ανανέωσε το συμβόλαιο του για δύο ακόμα χρόνια.

Γενικά από την παρουσία των διεθνών παικτών τα επόμενα 1-2 χρόνια θα κριθεί και η συνολικότερη αξία των Ελλήωνων βολεϊμπολιστών. Εάν η παρουσία τους κριθεί επιτυχημένη από τους απαιτητικούς ευρωπαίους η ελληνική αγορά είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη και το μέλλον των νέων αθλητών θα έχει μόνιμα ανοικτά σύντορα για τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

ΠΗΓΗ www.volleynews.gr