Σελίδες


Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Aντιοξειδωτικά


ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΟΛΙΑ

Τα πιο γνωστά και ενεργά αντιοξειδωτικά στοιχεία είναι οι βιταμίνες E και C, η προβιταμίνη β-καροτίνη, το ιχνοστοιχείο σελήνιο, το συνένζυμο Q10 και η L-glutathione. Η χρήση των αντιοξειδωτικών προτείνεται για τη διάσπαση των ελεύθερων ριζών (υπεροξειδωτικές ενώσεις).
Οι ελεύθερες ρίζες δημιουργούνται από διάφορες μεταβολικές διαδικασίες, από την μόλυνση της ατμόσφαιρας, το κάπνισμα και την έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως οι προπονήσεις των αθλητών. Τα αντιοξειδωτικά σπάζουν την αλυσιδωτή αντίδραση των ελεύθερων ριζών. Ακόμη πρέπει να γνωρίζουμε ότι όλες οι ελεύθερες ρίζες δεν έχουν την ίδια δομή και ανάλογα από που προέρχονται δρα και το ανάλογο αντιοξειδωτικό.

Βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την οξείδωση των απαραίτητων λιπαρών οξέων. Η βιταμίνη Ε προστατεύει από την οξείδωση την βιταμίνη Α. Ακόμη προστατεύει τον οργανισμό από τα βαριά μέταλλα και την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, παίρνει μέρος στην απομάκρυνση της αμμωνίας από το σώμα και έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ακόμη προστατεύει από την οξείδωση τα άλλα αντιοξειδωτικά.

β-καροτίνη
Η β-καροτίνη έχει αντιοξειδωτική δράση ειδικά στις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την μόλυνση του περιβάλλοντος.

Σελήνιο
Το σελήνιο έχει δράση όμοια με της βιταμίνης Ε και παίρνει μέρος στη σύνθεση του ενζύμου glutathione peroxidase που προστατεύει τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες. Το σελήνιο σε μεγάλες δόσεις είναι πολύ τοξικό ιχνοστοιχείο. Στα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να το συναντάμε σαν L-selenomethionine. Αυτή η μορφή δεν είναι τοξική ακόμη και σε αρκετά μεγάλες δόσεις.

Συνένζυμο Q10
Το συνένζυμο Q10 είναι γνωστό και σαν ubiguinone και παίρνει μέρος στις λειτουργίες της αναπνευστικής αλυσίδας, όπου απελευθερώνεται ενέργεια με τη μορφή του ATP. Ακόμη έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση στις κυτταρικές μεμβράνες.

L-Glutathione
H L-glutathione είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που παράγει το ίδιο το σώμα. Η L-glutathione είναι το αντιοξειδωτικό που έχει άμεση σχέση με τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται από την σκληρή προπόνηση.
Η L-glutathione σαν συμπλήρωμα διατροφής δεν έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα, μπορούμε όμως να βοηθήσουμε τη σύνθεση της ενδογενούς L-glutathione λαμβάνοντας σαν συμπλήρωμα διατροφής n-acetyl cysteine που είναι πρόδρομος ουσία για τη σύνθεσή της.

πηγη http://www.volleynews.gr/