Σελίδες


Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

«ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΌΣ ΣΧΈΣΕΩΝ»



Συνέντευξη Τύπου έδωσαν πριν από λίγο οι προπονητές και οι αρχηγοί των Εθνικών ομάδων βόλεϊ ανδρών και γυναικών ενόψει της έναρξης του Ευρωπαϊκού Λιγκ. Το σημαντικότερο πρόβλημα για την Εθνική γυναικών είναι η κατάργηση των...αδειών στις διεθνείς αθλήτριες που παράλληλα εργάζονται και σε δημόσιες υπηρεσίες. «Η Πολιτεία μας δένει τα χέρια καθώς Μυλωνά, Κιόση, Κυριακίδου και Βλάχου δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις προπονήσεις. Μπορούν μόνο με άδεια άνευ αποδοχών και μάλιστα δεν μπορούν να πάρουν γιατί κινδυνεύουν με απόλυση», είπε ο Φλώρος και έπεσε ως στόχο τη δημιουργία νέας ομάδας που μέσα από το Ευρωπαϊκό Λιγκ θα «δεθεί» και το 2012 θα διεκδικήσει την πρόκριση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013. Η αρχηγός της Εθνικής Νικολέτα Κουτουξίδου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι καλό να αλλάζουμε κάθε χρόνο προπονητή αλλά αφού δεν γίνεται αλλιώς πρέπει να προσαρμοστούμε».
Ο προπονητής της Εθνικής Ανδρών Αλέκος Λεώνης είπε: «Μέσα από τις δύσκολες καταστάσεις οι διεθνείς παίκτες επαναπροσδιορίζουν τις σχέσεις τους με την Εθνική ομάδα. Είναι συγκινητική η προσπάθεια που κάνουν οι αθλητές. Δείχνουν τεράστια θέληση και ψυχική δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους μας. Είμαστε σε δύσκολο όμιλο στο Ευρωπαϊκό Λιγκ».
Ο αρχηγός της Εθνικής Ανδρών Νίκος Ρουμελιώτης είπε: «Οι αθλητές στα δύσκολα στηρίζουν την Εθνική ομάδα και το άθλημα. Θα είμαστε μπροστάρηδες και θα παλέψουμε για να φέρουμε την Εθνική ομάδα εκεί που της αξίζει».
Ο Αλέκος Λεώνης δήλωσε: «Στόχος μας είναι η βελτίωση ορισμένων παικτών και η δημιουργία μιας καλής ομάδας με στέρεες βάσεις. Ελπίζουμε να λείψουν οι αντικειμενικές δυσκολίες που είναι οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι τραυματισμοί. Τα παιδιά κάνουν προετοιμασία δύο εβδομάδες και παρά τις όποιες δυσκολίες δεν κάναμε εκπτώσεις στη δουλειά μας. Δευτερεύων στόχος είναι όταν παίζεις να κερδίζεις. Κυνηγάμε τα αποτελέσματα, τα θέλουμε και ελπίζουμε να συνδυάσουμε τις καλές εμφανίσεις και τις νίκες».

Ο Νίκος Ρουμελιώτης σημείωσε: 
«Από πλευράς παικτών γίνεται ηρωική προσπάθεια και το λέω αυτό γιατί η σκέψη τους είναι ακόμα στα προβλήματα με τις ομάδες τους. Έτσι λοιπόν, η εθνική ομάδα είναι σαν ένα μικρό παράθυρο όπου υπάρχει χαρά και όλοι θέλουμε –ευτυχώς- να αγωνιστούμε. Θα συμφωνήσω επίσης με τον κόουτς πως θέλουμε να κερδίζουμε. Δεν πάμε απλά να κάνουμε ταξίδια. Θέλουμε την πρόκριση, αν και ξέρουμε πως είναι δύσκολο. Παίζουμε με την Ισπανία και την Ολλανδία που έχουν βάλει στόχο την πρώτη θέση. Θέλουμε να τους κοιτάξουμε στα μάτια με αυτή τη νέα ομάδα. Θα δοθούν ευκαιρίες στα παιδιά και δεν φοβόμαστε κανέναν. Θέλουμε να ευχαριστηθούμε αυτόν τον ενάμιση μήνα γιατί έχουμε ταλαιπωρηθεί όλο τον χρόνο».

Ο Τάκης Φλώρος επεσήμανε: «Δουλεύουμε τρεις εβδομάδες τώρα για το Ευρωπαϊκό Λιγκ το οποίο βλέπουμε ως μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να συγκροτηθεί μία ομάδα και θα το εκμεταλλευτούμε. Άμεσος στόχος μας είναι η πρόκριση του χρόνου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Το Λιγκ είναι μια πολύ καλή διαδικασία και θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε πάρα πολλά πράγματα μέχρι τις 10 Ιουλίου. Οι κοπέλες έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάθεση και μπαίνει το όραμα της πρόκρισης στο ευρωπαϊκό. Έχουμε να πετύχουμε πρόκριση 13 χρόνια. Στο Ευρωπαϊκό Λιγκ οι ομάδες είναι πιο ποιοτικές από εμάς.

Η Σερβία που είναι παγκόσμια δύναμη, αλλά και η Γαλλία και Ολλανδία, συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό του Σεπτεμβρίου και θα δουν αυτούς τους αγώνες ως προετοιμασία και θα παρουσιαστούν σοβαρές και συγκεντρωμένες. Άμεσος στόχος μας είναι να φτάσουμε κοντά στις Γαλλία και Ολλανδία. Έχουμε να τις κερδίσουμε πάρα πολλά χρόνια. Πιστεύω να τις πλησιάσουμε. Λειτουργούμε πολύ καλά σαν ομάδα. Κάναμε δύο φιλικά με την Ουγγαρία και θα μπορούσαμε να είχαμε κερδίσει το ένα, από ατυχία το χάσαμε και δεν είναι δικαιολογία. Κι εμείς έχουμε αρκετά προβλήματα και με ενοχλεί πάρα πολύ που η ίδια μας η χώρα αποτελεί τροχοπέδη».

Η Νικολέτα Κουτουξίδου υπογράμμισε: «Από μεριάς κοριτσιών υπάρχει όντως πολύ μεγάλη διάθεση. Ξέρουμε πως είναι δύσκολα τα πράγματα, αλλά είμαστε πολύ ευχαριστημένες από την προετοιμασία. Μόνο καλύτερα μπορούμε να πηγαίνουμε από τη στιγμή που γίνεται δουλειά. Τα βλέπουμε αισιόδοξα και η ομάδα μπορεί μόνο να ανεβαίνει και να βελτιώνεται και αυτό πρέπει να κρατήσουμε. Θέλουμε να κερδίσουμε εμπειρίες και να πετύχουμε νίκες και δεν θα φοβηθούμε κανέναν. Παιχνίδι με παιχνίδι θα δένεται η ομάδα και αυτό φάνηκε και στην Ουγγαρία, όπου είχαμε διαφορά απόδοσης από το πρώτο στο δεύτερο παιχνίδι».

Ο Αλέκος Λεώνης ρωτήθηκε για την κατάσταση των τραυματιών και απάντησε: «Ο Τζούριτς θα ξεκινήσει σήμερα κινησιοθεραπεία, ακολουθούμε τις οδηγίες γιατρού. Έχω μιλήσει με τον παίκτη και ίσως προλάβει να παίξει με την Ολλανδία. Ο Λάππας θα μπει σήμερα για πρώτη φορά στο γήπεδο, ενώ για τον Χατζηηλίαδη θα έχουμε καλύτερη εικόνα το απόγευμα. Επίσης, ο Πανταλέων έχει μερική ρήξη.

Το θέμα είναι πως όποια πρόσωπα και αν παίζουν, παίζουμε συγκεκριμένο βόλεϊ. Αυτό το έχουν καταλάβει τα παιδιά και μέσα από όλη την δύσκολη κατάσταση βγαίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα. Οι παίκτες δουλεύουν πολύ περισσότερο. Οι παλιοί έχουν καταλάβει τον ρόλο τους. Είχαμε κατ ιδίαν συζητήσεις και παίζουν επικουρικό και σημαντικό ρόλο στο να βοηθήσουν τα νέα παιδιά και τους αξίζει συγχαρητήρια για αυτό. Στόχος είναι να χτυπήσουμε πρόκριση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και να γίνουμε καλύτερη ομάδα με νέους αθλητές και κάποια στιγμή να διεκδικήσουμε μια καλή θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Ο Τάκης Φλώρος ρωτήθηκε για τα προβλήματα που έχει η ομάδα και εξήγησε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πως η πολιτεία δίνει διευκολύνσεις στις αθλήτριες ώστε να εισαχθούν σε υπηρεσίες και τώρα έρχεται και λέει πως είναι απαγορευτικό να συμμετέχουν στην εθνική ομάδα, όπου έρχονται αφιλοκερδώς. Πρόκειται για τις Βλάχου, Παπαγεωργίου, Μυλωνά, Κυριακίδου που δεν έχουμε πολυτέλεια να μην τις έχουμε. Εξάλλου, θέλουν και οι ίδιες».

Για το ίδιο θέμα ο Αχιλλέας Μαυρομάτης πρόσθεσε: «Από πέρυσι υπάρχει νέο καθεστώς για τις άδειες των διορισμένων αθλητών στο δημόσιο. Ήταν κάτι που έγινε γιατί είχαμε φτάσει στο άλλο άκρο. Όμως, η πολιτεία πρέπει να διευκολύνει τους αθλητές της εθνικής ομάδας και τους αθλητές υψηλού επιπέδου, και για αυτό έχει κάνει αίτημα ΠΑΣΑΠ και στείλαμε επιστολή στον κ. Νικητιάδη, αν και δεν είναι θέμα του Υπουργείου, ζητώντας την παρέμβασή του. Είναι ένα θέμα που ενώνουν τις φωνές τους όλες οι ομοσπονδίες. Δεν είναι εύκολο να παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών γιατί τελικά έχουν και απώλειες. Είναι ένα δύσκολο θέμα που δεν έχει λυθεί ακόμα».

Η Νικολέτα Κουτουξίδου ρωτήθηκε για τις αλλαγές προπονητών στην εθνική ομάδα και απάντησε: «Το ιδανικό θα ήταν να υπήρχε μια σταθερή κατάσταση. Οι αθλήτριες όμως είμαστε μαθημένες να προσαρμοζόμαστε γιατί αυτό συμβαίνει και στις ομάδες μας. Είναι υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε. Δεν είναι εύκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο».
Την συνέντευξη προλόγησε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης:
«Εκ μέρους της ομοσπονδίας θέλω να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να σας καλωσορίσω στη συνέντευξη Τύπου για τις εθνικές ομάδες εν όψει της συμμετοχής τους στο Ευρωπαϊκό Λιγκ. Με την ευκαιρία θέλω να συγχαρούμε και δημοσίως τις εθνικές ομάδες παίδων και κορασίδων, που για πρώτη φορά ταυτόχρονα έπαιξαν σε τελικά ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, και η μεν παίδων πήρε την έκτη θέση και την πρόκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα και η δε κορασίδων μπήκε στην οκτάδα που από μόνο του αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική επιτυχία.

Επίσης, θέλω να αναφερθώ στην προσπάθεια των εθνικών ομάδων εφήβων και νεανίδων στα προκριματικά των παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Ήταν γνωστή η τεράστια δυσκολία των ημερομηνιών που συμπίπτουν με τις πανελλήνιες εξετάσεις κι έτσι είχαμε σοβαρές απουσίες αθλητών που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις ομάδες, που παρόλα αυτά στάθηκαν αξιοπρεπέστατα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στόχος μας δεν είναι μία συγκεκριμένη επιτυχία μίας συγκεκριμένης ομάδας, αλλά να χτίσουμε το βόλεϊ του αύριο και της επόμενης τετραετίας, πενταετίας», δήλωσε στον πρόλογό του ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ, Αχιλλέας Μαυρομάτης.

Προσθέτοντας στη συνέχεια: «Σε αυτό το πλαίσιο οι ομάδες ανδρών και γυναικών προπονούνται εδώ και δύο-τρεις εβδομάδες και ξεκινούν τις επίσημες δραστηριότητές τους, με στόχο να χτίσουμε τις ομάδες του μέλλοντος. Στη λογική αυτή ο στόχος δεν εξαρτάται από τα αποτελέσματα που θα φέρουν οι ομάδες, αλλά από το αν θα καταφέρουμε να βρεθεί ένα καλό σχήμα και να βγουν και νέα παιδιά.

Θέλω λοιπόν να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους αθλητές, με τους οποίους είχα προσωπική συζήτηση πριν ξεκινήσουν προετοιμασία, που αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος της ομοσπονδίας αλλά και της χώρας, δείχνουν κατανόηση και προετοιμάστηκαν σε δύσκολες συνθήκες χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα. Δείχνουν στην πράξη πόσο ενωμένος είναι ο κόσμος του αθλήματος και πόσο κοντά είμαστε ο ένας στον άλλον.

Να ευχαριστήσω τους προπονητές και το σταφ που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με όλη τους την ψυχή. Θέλω, τέλος, να αναφερθώ και στους εθελοντές, πέρα των μελών του ΔΣ και της επιτροπής εθνικών ομάδων, όπως οι Αγραπιδάκης, Δρούλιας, Μπερμπέρογλου και Ντζαφέρης».