Σελίδες


Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ο Εθνικός «μάδησε» το τριφύλλι

Μια πολύ μεγάλη νίκη, που αφενός ουσιαστικά εξασφαλίζει και μαθηματικά την παραμονή στην κατηγορία για τον ίδιο και αφετέρου βυθίζει ακόμα πιο πολύ στην Α2 τον ιστορικό Παναθηναϊκό, πέτυχε το βράδυ του Σαββάτου ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης. Ο εκπρόσωπος της Θράκης στην Volley League εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο τον παράγοντα έδρα και μέσα στο κατάμεστο από κόσμο κλειστό γυμναστήριο, υπέταξε με 3-1 σετ τον Παναθηναϊκό. Έφτασε έτσι τους 22 βαθμούς και έκανε το αποφασιστικό βήμα εξασφαλίζοντας την αποφυγή των play out, καθώς πέρα από το τρίποντο που ο ίδιος κέρδισε, διατήρησε το τριφύλλι στην τελευταία θέση με μόλις 9 βαθμούς και το έστειλε ακόμα πιο κοντά στην Α2. Παράλληλα όμως, με την εμφάνιση και τη νίκη του ο Εθνικός δημιούργησε προσδοκίες ακόμα και για συμμετοχή στα play off, αν φέρει ανάλογο αποτέλεσμα στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου με την ΕΑΠ στην Πάτρα.

«Κλείσαμε εντός έδρας με τον καλύτερο τρόπο σε ένα ματς που ήμασταν νευρικοί και αγχωμένοι. Δουλέψαμε μετά από καιρό πλήρεις στην προπόνηση, αλλά δουλέψαμε πολύ στον ψυχολογικό τομέα. Από τη στιγμή που εξασφαλίσαμε τη σωτηρία θα πάμε στην Πάτρα για τη νίκη που θα μας φέρει στα πλέι οφ γιατί η ομάδα είναι για ψηλότερα», δήλωσε μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής του Εθνικού Γιάννης Ανδρεάδης ενώ ο συνάδελφός του στον Παναθηναϊκό Δημήτρης Καζάζης σημείωσε: «Προσπαθήσαμε, παλέψαμε φιλότιμα μέχρι το 3ο σετ, αλλά μας έλειψε το κάτι παραπάνω στα κρίσιμα σημεία. Δεν έχω παράπονο από τους παίκτες μου, αφού πάλεψαν, αλλά όπως είπα μας έλειψε η εμπειρία σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Θα προσπαθήσουμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και θα κάνουμε μια τελευταία προσπάθεια με τον ΠΑΟΚ, ελπίζοντας ότι κι ο Εθνικός θα κάνει το καθήκον του κόντρα στην Πάτρα».

Το φιλμ του αγώνα

Το πρώτο σετ ξεκίνησε με τις ομάδες να εναλλάσσονται στο σκορ, χωρίς καμία να μπορεί να πάρει προβάδισμα δύο πόντων. Ο Εθνικός ήταν εκείνος που πρώτος έφτασε στο δεύτερο τεχνικό time out (16-15) με μπλοκ του Παπάζογλου, παρότι είχε βρεθεί πίσω στο σκορ με 12-14. Με αιχμή του δόρατος τον Κόβατς από το κέντρο, η ομάδα της Αλεξανδρούπολης προηγήθηκε με 19-17 και 21-19 ενώ με επίθεση του Κουμεντάκη και λάθος του Γκορμπάτκοφ έφτασε στο 23-21. Ωστόσο ο Παναθηναϊκός βρήκε τρόπο να αντιδράσει, να ισοφαρίσει με άσο του Πιπέργια και να προηγηθεί με 23-24 χάρη σε κόντρα επίθεση του Κοτσιλιάνου. Μάλιστα, ο ίδιος παίκτης είχε ευκαιρία να χαρίσει το σετ στους φιλοξενούμενους, όμως η επίθεσή του κατέληξε άουτ και έγινε το 24-24. Η επίθεση του Στίγκα σε πρώτο χρόνο κατέληξε στο φιλέ και το διπλό μπλοκ των Παπάζογλου και Γκονζάλες στον Γκορμπάτκοφ έκανε το 26-24, χαρίζοντας το πρώτο σετ στους Εβρίτες.

Έχοντας αναπτερωμένο το ηθικό από την κατάκτηση του πρώτου σετ, ο Εθνικός ξεκίνησε δυνατά και στο δεύτερο. Με άσο του Γκονζάλες έφτασε πρώτος στο τεχνικό time out (8-6). Γρήγορα όμως οι πράσινοι ισορρόπησαν, ισοφάρισαν σε 10-10 και 12-12, όμως με ένα μίνι ξέσπασμα οι γηπεδούχοι πήραν προβάδισμα τριών πόντων χάρη στο καλό τους μπλοκ και εκμεταλλευόμενοι τα λάθη των αντιπάλων (15-12). Προσωρινά το τριφύλλι μείωσε στον πόντο (16-15) αλλά με τους κεραυνούς του Γκονζάλες από το σερβίς, οι Αλεξανδρουπολίτες ξέφυγαν και πάλι με τρεις πόντους (18-15 και 21-18).  Κάπου εκεί όμως οι παίκτες του Γιάννη Ανδρεάδη έπαθαν μπλακ άουτ, κάτι που δεν άφησαν ανεκμετάλλευτο οι φιλοξενούμενοι. Ανεβάζοντας την απόδοσή του ο Παναθηναϊκός και με άξονα τον Γκορμπάτκοφ στην επίθεση, κατάφεραν να ισοφαρίσουν και τελικά να πάρουν το σετ με 26-28.

Ο Πέπε Γκονζάλες ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο τρίτο σετ. Με δικά του σερβίς έδωσε ισχυρό προβάδισμα στον Εθνικό, ακόμα και τεσσάρων πόντων (17-13). Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε κάπου εκεί να επανέλθει και πλησίασε στον πόντο (20-19) χάρη στην χαμένη επίθεση του Κουμεντάκη. Η αντεπίθεσή του δεν είχε όμως ανάλογη συνέχεια, αφού ο βούλγαρος διαγώνιός του έκανε ρεσιτάλ λαθών. Με το σκορ στο 23-20, δύο μπλοκ συνεχόμενα από Κόβατς και Δαλακούρα πάνω στον Γκορμπάτκοφ διαμόρφωσαν το 25-10, δίνοντας και πάλι στην ομάδα της Αλεξανδρούπολης το προβάδισμα με 2-1 σετ.

Με κεκτημένη ταχύτητα από την επικράτηση στο τρίτο σετ, οι εβρίτες  ήταν καταιγιστικοί και στο ξεκίνημα του τετάρτου και με αποτελεσματικό μπλοκ πήραν πολύ γρήγορα ένα προβάδισμα ασφαλείας επιτυγχάνοντας διαδοχικά... νταμπλ σκορ (6-3, 10-5,  12-6, 14-7).  Τα υπόλοιπα ήταν μια τυπική διαδικασία και κάπως έτσι, γράφτηκε το τελικό 25-17, υπό τις ιαχές του θερμού κοινού του Εθνικού που αποθέωσε προπονητή και παίκτες στην τελευταία εμφάνιση της ομάδας – τουλάχιστον για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος – τη φετινή περίοδο.  Το φίλαθλο κοινό της Αλεξανδρούπολης θα έχει τη χαρά να απολαύσει τον ιστορικό Εθνικό στη μεγάλη κατηγορία του ελληνικού βόλλεϋ και τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Τα σετ: 26-24, 26-28, 25-20, 25-17
Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Ανδρεάδης): Κόβατς 10 (4/6 επ., 5 μπλοκ), Σιδηρόπουλος 2, Παπάζογλου 11 (4/10 επ., 6 μπλοκ), Γκονζάλες 21 (18/29 επ., 2 άσοι, 1 μπλοκ), Δαλακούρας Α. 11 (10/22 επ., 1 μπλοκ, 77% υπ. - 52% άριστες), Κουμεντάκης 14 (13/30 επ., 58% υπ. - 38% άριστες), Μίτρεφ -λ (70% υπ. - 50% άριστες)

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Ζουπάνης 6 (5/8 επ., 1 μπλοκ), Αγγελόπουλος 1, Πρωτοψάλτης 12 (10/21 επ., 2 μπλοκ, 73% υπ. - 65% άριστες), Γκορμπάτκοφ 24 (20/46 επ., 3 άσοι, 1 μπλοκ), Κοτσιλιάνος 13 (12/24 επ., 1 μπλοκ, 43% υπ. - 14% άριστες), Στίγγας 4 (3/10 επ., 1 μπλοκ), Δαρίδης -λ 87% υπ. - 76% άριστες / Πιπέργιας 1

πηγη www.thrakisport.gr