Σελίδες


Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Στημένο σαν λεμονόκουπα


πηγη www.gazzetta.gr

Του Κώστα Ασημακόπουλου
Δέκα φορές ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο και δέκα φορές το σταμάτησα. Από την περασμένη Πέμπτη το ξεκίνησα αλλά ξημερώματα Δευτέρας το ολοκλήρωσα. Και με την ευκαιρία να σας απαντήσω γιατί γράφω ξημερώματα. Ξέρετε γιατί; Διότι στο ελληνικό βόλεϊ για τίποτα δεν είσαι σίγουρος μέχρι να πέσει η μπάλα... κάτω. Οπότε κι εγώ γράφω τέτοια ώρα που συνήθως όλοι φωστήρες κοιμούνται και κάνω «ήσυχος» τον απολογισμό μου. Τι είχαμε, λοιπόν, το τριήμερο;
Τον Παναθηναϊκό να παρακαλάει τον Ολυμπιακός να κερδίσει την ΕΑΠ για να σωθεί, ο Ολυμπιακός να παρακαλάει να χάσει για να πέσει ο Παναθηναϊκός, ο δεύτερος να χάνει από τον προτελευταίο, ο Ηρακλής να κατακτά επιτέλους την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο αλλά να πλακώνονται οι οπαδοί με τους παίκτες και να παραιτείται ο μόνος σοβαρός άνθρωπος της διοίκησης, η ΕΑΠ να κάνει επιτέλους νίκη αλλά να μην έχει χρήματα να πληρώσει έναν καφέ στους παίκτες, ο Εθνικός να παρακαλάει μην διαλυθεί νωρίτερα από την ΕΑΠ και τον Παναθηναϊκό, η Κηφισιά να είναι έτοιμη να βγει Ευρώπη και ο Φοίνικας μετά την Α2 να είναι υποψήφιος πρωταθλητής και στην Βόλεϊ Λιγκ.
Μέσα σε όλα αυτά, προσθέστε τον θρίαμβο του Αχιλλέα Μαυρομάτη στην Καλαμάτα που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από 92 εξουσιοδοτημένους, τον Γιώργο Μελισσουργό που κήρυξε το αντάρτικο με νέα «κίνηση» μέσω ίντερνετ, λίγο από αθλητικό δικαστή, μια διπλή με απ΄ όλα Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και μια μερίδα από Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών. Δώρο ένα γνήσιο καλαματιανό μαντίλι για να κλάψουμε το κακόμοιρο το βόλεϊ πριν μπει σε κάποιο ξέφραγο μουσεία της χώρας.
Τώρα τι θέλετε από εμένα; Να σας πως αν ήταν «στημένο» το ΕΑΠ – Ολυμπιακός; Ειλικρινά ξέρετε τι πιστεύω; Πως δεν είμαστε ικανοί ούτε και για αυτό. Ακόμα και να ήθελαν κάποιοι να το «στήσουν» δεν τα κατάφεραν. Μισές δουλειές έκαναν. Καλύτερα να έδιναν το τρίποντο να ησυχάσουμε και να μην έχει και αγωνία ο Παναθηναϊκός.
Για να σοβαρευτούμε. Το μόνο στημένο από όλα αυτά που συμβαίνουν είναι το μυαλό μας (όσο μας απέμεινε). Αυτό ναι. Είναι στημένο σαν λεμονόκουπα.
Απλά, φέρει τεράστια ευθύνη ο Γιάννης Καλμαζίδης και οι παίκτες του που δεν ήταν προσεκτικοί. Απορώ πως δεν καταλαβαίνουν πως αυτοί οι αγώνες δεν σημαδεύουν τα σωματεία αλλά τους πρωταγωνιστές τους.
Τι πάει να πει χαλάρωσαν; Ο Ολυμπιακός παλικάρια και κυρίως όλοι εσείς που είστε στην ομάδα του Ολυμπιακού παίζεται πάνω απ΄ όλα για το γόητρο σας. Ξέρατε πολύ καλά πως τα ματς με Παναθηναϊκό και ΕΑΠ παίζονται πολλά και για πολλούς. Ένας λόγος παρά πάνω να τα δώσεις όλα.
Και για να μην νομίζεται πως μιλάμε μόνο για το ματς με την ΕΑΠ σας θυμίζω και το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.
Τα δύο πρώτα σετ τα πήρε ο Ολυμπιακός, με 25-10 και 25-15 και μετά άρχισαν οι αλλαγές, οι πλακίτσες και τα σερβίς πλάτσα, πλούτσα. Ο Παναθηναϊκός για μία φάση δεν πήρε το 3ο σετ. Πολύ ήθελε να πάρει ο Παναθηναϊκός το σετ και να γύριζε ο αγώνας; Ξέρετε τι θα έλεγαν όλοι; Οτι ο Ολυμπιακός «λυπήθηκε» το Παναθηναϊκό κλπ. Άσε που θα γίνονταν «κόλαση» το γήπεδο.
Τα ίδια και στην Πάτρα. Πλακίτσα έκαναν κάποιοι και πειράματα και αυτά περί απλήρωτοι και αδιάφοροι τα ακούω βερεσέ. Ένας λόγος παρά πάνω να πάρουν τη νίκη και να μην δώσουν δικαίωμα σε κανέναν.
Ο εφετινός Ολυμπιακός δεν έχει καμία σχέση με τις ομάδες του παρελθόντος. Ακόμα κι ότι έχασε 3-2 από την Μακάμπι Τελ Αβίβ και έχασε και την πρόκριση στο «χρυσό» σετ πέρασε πολύ στο ντούκου. Τι νομίζεται πως είναι η Μακάμπι; Μόνο ο Σάκι παίζει και που αποκλείστηκε ο Ολυμπιακός ήταν αποτυχία.
Φυσικά και δεν έπαιζε μόνος του ο Ολυμπιακός στην Πάτρα. Είχε απέναντι του μια ψυχωμένη ΕΑΠ που είναι δέκα φορές καλύτερη από τον Παναθηναϊκό και σε όλους τους τομείς. Πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να μη μηδενίζουμε κανέναν.
Η ΕΑΠ παραλίγο να πάρει βαθμό και με την Λαμία και με τον Παμβοχαϊκό. Τι θα λέγαμε τότε, ότι έκατσαν και έχασαν; Τα πάλεψαν τα ματς οι πιτσιρικάδες του Χριστόπουλου κι εξάλλου η ΕΑΠ διαθέτει μια ομάδα με περισσότερες λύσεις από τον Παναθηναϊκό. Είναι σίγουρα πιο έμπειρη ομάδα με τους Βούγιεβιτς, Γιούρισιτς και με τον Μίλεφ να βελτιώνεται συνεχώς. Η ΕΑΠ κανονικά θα έπρεπε να κερδίσει 3-1 τον Ολυμπιακό, άλλο που δεν μπόρεσε να τελειώσει το 4ο σετ στο 25-24.
Πάμε τώρα στον Παναθηναϊκό. Η ανακοίνωση που έβγαλε ήταν πέρα για πέρα λάθος. Δείχνει πως έχει χαθεί η μπάλα. Δεν μπορεί να είσαι Παναθηναϊκός και να μιξοκλαίγεσαι γιατί έχασε ο Ολυμπιακός από την ΕΑΠ. Έτσι, γούσταρε και έχασε. Ο καθένας γράφει την ιστορία του. Και οι σύλλογοι γράφουν την ιστορία τους και οι παίκτες και οι προπονητές.
Και στο κάτω τι σε νοιάζει εσένα αν κέρδισε η ΕΑΠ τον Ολυμπιακό αφού εσύ δεν μπορείς να κερδίσεις κανέναν στην κατηγορία;
Αν πάλι μπορείς και είσαι μάγκας, άσε τις ανακοινώσεις. Μπες στο αεροπλάνο, πήγαινε στην Αλεξανδρούπολη να κερδίσεις τον Εθνικό, ρίξε και τρεις φάπες στον ΠΑΟΚ και τελειώνει η μουσική. Μπαίνεις μετά στα πλέι άουτ και όποιον πάρει ο Χάρος. Μπορείς να τα κάνεις αυτά;

Αν μπορείς κάνε τις ομορφιές σου. Αν δεν μπορείς κάνε υπόκλιση, χαιρέτησε την ομήγυρη πες και ένα «γεια χαράδρα» και πήγαινε στην Α2 να βρεις την υγειά σου.
Όσο για αυτούς που πιστεύουν (και που δυστυχώς υπάρχουν και είναι και επαγγελματίες τρομάρα τους) πως η Βόλεϊ Λιγκ θα «καθαρίσει» εάν φύγει ο Παναθηναϊκός και πως θα εισπράξουν τα δεδουλευμένα ας θυμούνται πως χωρίς Παναθηναϊκό και με έναν Ηρακλή να έχει δύσκολο δρόμο να διαβεί με τα τα χρέη, σας υπογράφω πως η Βόλεϊ Λιγκ θα γίνει χειρότερη από την... Α2 που θα είναι ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, η Ορεστιάδα και η Παναχαϊκή. Οσο για τα κασέ αφήστε καλύτερα. Το βασικό της τρόικας θα παίρνουν με 414 Ευρώ το μήνα. Και αν είναι κάτω των 25 ετών 385 Ευρώ.
Και πάμε στον Ηρακλή. Δεν έχω ακούσει πιο εύστοχη δήλωση από αυτή του Σωτήρη Δρίκου πως «κυνηγάμε την ουρά μας».
Η ομάδα είναι πρώτη και κάθονται και βρίζουν οι οπαδοί του αθλητές επειδή έχασαν ένα σετ και ένα σερβίς με την Κηφισιά.
Τα πάντα τους φταίνε και όλοι κατατρέχουν τον Ηρακλή, όλοι τον κυνηγάνε. Ενωθείτε και σοβαρευτείτε. Αφήστε τις απειλές και τους τραμπουκισμούς προς όλους και για όλα. Έχετε μακράν την καλύτερη ομάδα που έχει μοναδική ευκαιρία για το νταμπλ και οι πραγματικοί της αντίπαλοι είναι μια χούφτα οπαδοί και ένας, δύο επικίνδυνοι παράγοντες. Έρχονται ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις.
Όσο για τις υποθέσεις των Κραλ, Γκόρτσανιουκ έπρεπε να είχαν κλείσει τουλάχιστον από τον Οκτώβριο στην πρώτη συνεδρίαση της ΕΕΑ. Γιατί να φτάσει εδώ η κατάσταση και να κλονίζεται η ΕΕΑ; Για ποιο λόγο να εκδικάζονται τόσο σοβαρές υποθέσεις παραμονές του Κυπέλλου και των πλέι οφ;
Δεν διδαχτήκατε από αυτά που έγιναν με τον Ντεσπέιν στο Τσάμπιονς Λιγκ; Τίποτα δεν καταλάβατε; Ποιος σας κατατρέχει μωρέ; Μόνοι σας βγάζετε τα μάτια σας και η επιτυχία ή, η αποτυχία αυτή της ομάδας δεν θα εξαρτηθεί από τον πάγκο και τα αποδυτήρια αλλά από την εξέδρα και τα γραφεία.
Όσο για τον Βαγγέλη Μπερμπέρογλου κακώς παραιτήθηκε, εκτός κι αν είδε τη μπόρα που έρχεται. Είναι από τους ανθρώπους που μπορούν να ορθώσουν μια λογική κουβέντα μέσα στον σύλλογο και η απομάκρυνση του θα έχει αντίκτυπο σε όλα τα τμήματα.
Καλή νίκη πέτυχε και ο Φοίνικας Σύρου. Έσπασε την έδρα του «αιωνίου» αντιπάλου του που είχε την ατυχία να μείνει από... Ντουσάρμ αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι έδειξε πως είναι ικανός για το θαύμα του κυπέλλου.
Σήμερα έχουμε και ντέρμπι στην Α1 γυναικών. Με την Ντόγκανιτς η ΑΕΚ είναι άλλη ομάδα.Αν δεν παίξει η Σέρβα η ΑΕΚ θα κινδυνεύσει εάν οι «ερυθρόλευκες» αντέξουν την πίεση στην υποδοχή και κάνουν γρήγορο παιχνίδι στο φιλέ. Το θετικό για την ΑΕΚ είναι ότι έχει το μαξιλάρι των τεσσάρων βαθμών και θα έχει και το πλεονέκτημα της έδρας. Από την άλλη ο Ολυμπιακός δεν έχει καθόλου άγχος αφού και να χάσει δεν του λέει κανείς τίποτα. Αν κερδίσει όλα ξεκινούν από την αρχή.