Σελίδες


Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Η Ε.Ο.ΠΕ. αναζητά το δικό της... μάστερ στην οργάνωση και διοίκηση


 

Του ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΛΛΙΑ

Η γνώση έρχεται μέσα από τις σπουδές και για τον λόγο αυτό, η Ε.Ο.ΠΕ. αποφάσισε να ανοίξει την πόρτα στην επιστήμη και να γίνει έτσι η πρώτη ελληνική Ομοσπονδία που θα αποκτήσει θεσμική συνεργασία με τα Πανεπιστήμια με στόχο να «παντρέψει» την εξειδίκευση με την αγορά εργασίας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια συνεργασία  -καταρχήν- με τα ελληνικά Πανεπιστήμια με σκοπό οι φοιτητές να εφαρμόσουν στην πράξη μέρος των σπουδών τους πάνω στην οργάνωση και τη διοίκηση ενός σημαντικού αθλητικού οργανισμού, όπως είναι η Ελληνική Ομοσπονδία Πετοσφαίρισης. Έτσι, οι νέοι επίδοξοι «sports managers» θα ενταχθούν ενεργά στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ο.ΠΕ. και θα αποκτήσουν εμπειρίες πάνω στο αντικείμενό τους.

Σημαντικό ρόλο σε αυτό το εγχείρημα παίζει το μέλος της Επιτροπής Μάρκετινγκ της Ομοσπονδίας και αναπληρωτής καθηγητής στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής του Πανεπιστημίου Θράκης, Δημήτρης Γαργαλιάνος(φωτογραφία), ο οποίος το 1984 έγινε ο πρώτος συμπατριώτης μας  με master στο αθλητικό μάνατζμεντ.
«Αυτήν τη στιγμή το πρώτο που λείπει από την Ε.Ο.ΠΕ. είναι ο σύγχρονος τρόπος διοίκησης και για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από αλλαγές και όχι μόνο στην Ομοσπονδία, αλλά και στα αθλητικά σωματεία. Όλοι πρέπει να αλλάξουν μοντέλο διοίκησης και να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία που τους προσφέρει το αθλητικό μάνατζμεντ. Το νέο οικονομικό καθεστώς σηματοδοτεί την ανάγκη για αυτοχρηματοδοτούμενο αθλητισμό μέσω της θωράκισής του με σύγχρονες μεθόδους διοίκησης. Δεν είναι δυνατόν να ζούμε στην εποχή της παγκόσμιας κρίσης, μια εποχή που στη χώρα μας, τουλάχιστον, δεν περισσεύει ούτε ευρώ και που ο αθλητισμός έχει αρχίσει να θεωρείται πολυτέλεια και εμείς να περιμένουμε να βρεθεί λύση ως διά… μαγείας. Έχουμε αγγίξει το σημείο της κατάρρευσης και είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκινήσουμε άμεσα να δουλεύουμε όλοι μαζί για την αναστήλωση», ήταν η πρώτη διαπίστωση του Έλληνα επιστήμονα. 

Με τα παραπάνω δεδομένα, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι τόσο ο πρόεδρος της Ε.Ο.ΠΕ., Αχιλλέας Μαυρομάτης, όσο και ο διευθυντής της Ομοσπονδίας, Χάρης Σπηλιάκος, είναι μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Αθλητισμού (ΕΛΛΕΔΑ) με ενεργή παρουσία στα συνέδριά της και είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό του φθινοπώρου θα αφιερωθεί ειδική ενότητα στην Ε.Ο.ΠΕ..

Αλλάζουν τα πράγματα...

«Η ανάπτυξη του αθλήματος θα πρέπει να στηριχτεί σε δύο βασικούς πυλώνες, την επιχειρηματική και την αθλητική ανάπτυξη. Αμφότεροι πρέπει να προσεγγιστούν στη λογική ότι με βάση τους υπάρχοντες πόρους πρέπει να παραχθεί το μέγιστο αποτέλεσμα. Σε όλα αυτά κρίνεται απαραίτητη η θεσμική συνεργασία επαγγελματιών - επιστημόνων, αλλά και η συνδρομή εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Δηλαδή, μόνο μέσω του επιστημονικού διαλόγου μεταξύ των συνεργατικών επιστημών του αθλητισμού θα έρθουν τα επιθυμητά επίπεδα απόδοσης στην Ομοσπονδία, αλλά και στα σωματεία. Καλώς ή κακώς τα πράγματα αλλάζουν και οφείλουμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής. Δεν γίνεται να μένουμε άλλο πίσω και να συνεχίσουμε το… τρέξιμο για να προλάβουμε τις εξελίξεις. Στοιχεία, δηλαδή, που οι προηγμένες χώρες εφαρμόζουν εδώ και καιρό, έχοντας προβλέψει τις καταστάσεις, σε αντίθεση με τον ελληνικό αθλητισμό που τα προηγούμενα χρόνια προτιμούσε να εξαρτάται αποκλειστικά από το κράτος»
, σημειώνει ο κ. Γαργαλιάνος.

Ο δίαυλος επικοινωνίας και συνεργασίας ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τα Πανεπιστήμια έχει ήδη ανοίξει με ορισμένες παρουσιάσεις - ομιλίες, όπως για παράδειγμα του κ. Σπηλιάκου σε ημερίδα του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα «Οι προκλήσεις του αθλητικού μάνατζμεντ στη νέα διαμορφούμενη συγκυρία». Επίσης, ακολούθησαν οι ομιλίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Σπάρτης, των ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και του τμήματος Sports Management και επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα, η συνεργασία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την ενεργοποίηση των φοιτητών στη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Λιγκ.

«Πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε όλοι ότι, για παράδειγμα, οι σημερινοί προπονητές οφείλουν να συνεργάζονται με τα εργαστήρια εργομετρίας και εργοφυσιολογίας των Πανεπιστημίων, οι φυσιοθεραπευτές με τα αρμόδια τμήματα, η Ε.Ο.ΠΕ. με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο για οικονομικό προγραμματισμό, το τμήμα Μάρκετινγκ με το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Αθήνας και Πειραιά. Δεν νοείται επαγγελματικός αθλητισμός το 2011 που δρα απομονωμένα, χωρίς την επιστημονική συμβολή. Μόνο μέσα από τέτοιες συνεργασίες και ανταλλαγή πληροφοριών, η Ε.Ο.ΠΕ. θα καταφέρει να αλλάξει επίπεδο και να αποκτήσει τη δομή που επιθυμεί για να πετύχει τους στόχους της. Αυτό ελπίζω να μην είναι μόνο δικό μου όραμα, αλλά και όλων των στελεχών της Ομοσπονδίας»
, κατέληξε  ο κ. Γαργαλιάνος, κάνοντας παράλληλα την ευχή, αυτή η θεσμική συνεργασία να ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών των φοιτητών, προσφέροντάς τους πρακτική εξάσκηση και απόκτηση εμπειριών πάνω στην οργάνωση και διοίκηση ενός σημαντικού αθλητικού οργανισμού, όπως είναι η Ε.Ο.ΠΕ..

- ΘΕΜΑ ΑΠΟ ΤΟ 2ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ VOLLEYB@LL