Σελίδες


Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Η παραίτηση της Καρολίνας Μπαρζούκα




Σας ενημερώνω ότι μετά από ώριμη σκέψη υποβάλλω την παραίτησή μου από το πόστο της Ομοσπονδιακής προπονήτριας της Εθνικής Κορασίδων. Οι λόγοι είναι πολλοί και αρκετά ερωτήματα που έχω θέσει είναι αναπάντητα.

Η επιτροπή εθνικών ομάδων που συστάθηκε δεν έχει λειτουργήσει ή λειτούργησε με περιορισμένο αριθμών ατόμων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι προτάσεις των προπονητών. Οι αποφάσεις που έπαιρναν ήταν αβίαστες και η δικαιολογία πάντα η έλλειψη χρημάτων.

Ερχόμενη από την τελική φάση Πανευρωπαϊκού ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μου ανακοίνωσε ότι παρόλο τις οικονομικές δυσκολίες όλες οι ομάδες θα λαμβάνανε μέρος στις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Τελικά το ΔΣ της ΕΟΠΕ αποφασίζει ότι δεν θα πάει καμία ομάδα στο Βαλκανικό λόγω οικονομικών δυσχερειών. Αυτό αλλάζει στην πορεία λέγοντας ότι αποφάσισε ο Ομοσπονδιακός προπονητής γυναικών να πάει η Εθνική Νεανίδων στο Βαλκανικό για να έχουν οι αθλήτριες αγωνιστικές εμπειρίες και να τις γνωρίσει ο Ομοσπονδιακός και η δικαιολογία ότι τα χρήματα εξοικονομούνται από μια εβδομάδα προετοιμασίας που θα κοπεί από την Εθνική Γυναικών και ότι η Σερβία κάνει την φιλοξενία. Υπήρξαν ερωτήματα εδώ που απάντηση δεν πήρα.

Το πρώτο ερώτημα ήταν η μία εβδομάδα προετοιμασίας των 17 Νεανίδων που κλήθηκαν ισοδυναμεί με τα έξοδα των 12 ή 15 Γυναικών οι οποίες έμεναν στην Παιανία και πλήρωναν μόνο διατροφή και όχι για όλες, διότι οι περισσότερες έμεναν στα σπίτια τους. Η μετακίνησή των Νεανίδων στην Σερβία και η προετοιμασία τους δεν υπολογίζεται. Με λίγα λόγια σε καμία περίπτωση η μία εβδομάδα των γυναικών ισοδυναμεί με προετοιμασία μιας ομάδας και την αποστολή της σε Βαλκανικό.

Το δεύτερο ερώτημα ήταν για πιο λόγο ενώ είχε επενδύσει η ομοσπονδία ένα ολόκληρο χρόνο σε ένα προγραμματισμό ανανέωσης δεν συνεχίστηκε αλλά γυρίσαμε πίσω με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη. Τι έχουν να κερδίσουν αθλήτριες σαν την Νομικού που πέρυσι έπαιζαν βασικές με την εθνική γυναικών και έκαναν αντίστοιχα παιχνίδια δυναμικότητας να πάνε να παίξουν τώρα σε ένα υποβαθμισμένο πρωτάθλημα που οι περισσότερες ομάδες τα χρησιμοποιούν για να παίρνουν παιχνίδια μικρότερης σε ηλικία αθλήτριες. Το μετάλλιο που έφεραν οι αθλήτριες αυτές θα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την χαμένη προετοιμασία των γεννηθεισών 1996-97. Επανειλημμένα τόνιζα εγγράφως πως η ηλικία αυτή χρήζει προσοχής διότι με πολύ καλό προγραμματισμό και καλή προετοιμασία η ομάδα αυτή μπορεί να φέρει μέχρι και πανευρωπαϊκό μετάλλιο.

Το τρίτο ερώτημα είναι πως αποφάσισε ο κ. Φλώρος να πάει η ομάδα των Νεανίδων στο Βαλκανικό, ο οποίος τόσο ένθερμα, ενώ είχε προσληφθεί ως προπονητής Νεανίδων είχε κανονίσει με τον κ. Μανωλόπουλο να πάρει την ομάδα των Κορασίδων και κυρίως τις ηλικίες 1996-97 οι οποίες όπως είχε μάθει είχαν μέλλον. Όταν έγινε προπονητής γυναικών το ξέχασε και αν πραγματικά πίστευε σε αυτές τις αθλήτριες γιατί δεν επέλεξε να πάει η ομάδα αυτή στο Βαλκανικό Κορασίδων.

Το τέταρτο ερώτημα που έθεσα ήταν για ποιο λόγο να κατεβάσει την ομάδα των Νεανίδων ο κ. Οικονόμου και να γίνω εγώ βοηθός του κ. Φλώρου. Αν δεν απατώμαι ο κ. Φλώρος θα ήταν προπονητής Εθνικής Νεανίδων και εγώ Κορασίδων δουλεύοντας τις αθλήτριες στην Αθήνα και
Θεσσαλονίκη 2 φορές την εβδομάδα αντίστοιχα. Ο κ. Οικονόμου θα ήταν και είναι βοηθός στην Εθνική Γυναικών.

Το ερώτημα είναι από την στιγμή που δεν είχα υποχρεώσεις για ποιο λόγο δεν τις κατέβασα εγώ και να παραμείνει το προπονητικό σχήμα των Γυναικών όπως έχει. Εξ άλλου τις αθλήτριες αυτές τις είχα κατεβάσει πριν δύο χρόνια στο Βαλκανικό και πέρυσι στην πρόκριση Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, τις οποίες και γνώριζα πολύ καλά από τις πολυήμερες προετοιμασίες. Πως θα έβλεπε τις αθλήτριες ο κ. Φλώρος που οι προετοιμασίες Νεανίδων και Γυναικών ήταν σε διαφορετικό μέρος. Και αυτό δεν το λέω για να πάρω εγώ ένα μετάλλιο αλλά για να σας αποδείξω με τι προχειρότητα και με τις σκοπιμότητες παίρνοντας κάποιες αποφάσεις όπως η απόφαση να συνοδέψει ο κ. Ντζαφέρης ως βοηθός την εθνική Γυναικών ενώ εγώ δεν είχα υποχρεώσεις.

Το πέμπτο ερώτημα είναι για ποιο λόγο πρέπει να επενδύονται χρήματα για κάποιες αθλήτριες οι οποίες έχουν θέσει προτεραιότητα τις φοιτητικές ή εργασιακές τους υποχρεώσεις. Δεν τις κρίνω διότι μπορεί να έχουν δίκιο. Εκείνο που κατακρίνω είναι ότι ενώ είχε γίνει πέρυσι η ανανέωση με αθλήτριες που μπορούσαν, ήθελαν και άξιζαν φέτος παρακαλάμε αθλήτριες οι οποίες σε λιγότερο από ένα χρόνο δεν θα είναι στο γκρουπ της εθνικής ομάδας. Έτσι χάθηκε η ευκαιρία σε μερικές και ικανές από τις αθλήτριες των Νεανίδων να πάρουν μέρος σε αυτούς τους αγώνες μιας και αυτές θα είναι η συνέχεια για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μας. Οι 1994-95 να ενσωματώνονταν με τις υπόλοιπες Νεανίδες και να ξεκινούσε η συστηματική δουλειά των αθλητριών που είναι γεννημένες το 1996-97. Τουλάχιστον αν ενημερωνόμαστε εγκαίρως θα μπορούσα να μαζέψω τις αθλήτριες αυτές του Νότου στην Αθήνα για 15 ημέρες και κάποιες αθλήτριες από νησιά ή Πελοπόννησο να φιλοξενούνταν από τις οικογένειες των άλλων αθλητριών και το ίδιο να γινόταν και στην Θεσσαλονίκη για τον Βορρά για άλλες 15 ημέρες. Άρα δεν θα υπήρχαν έξοδα αλλά θα υπήρχε δουλειά.
Το έκτο ερώτημα είναι για πιο λόγο δεν δεχθήκατε να δούμε οι ομοσπονδιακοί τις αθλήτριες των κλιμακίων αφού λόγω οικονομικών δεν μπορούσαν να διεξαχθούν τα διακλιμακιακά. Προσωπικά είχα κανονίσει να δω όλα τα κλιμάκια με μοναδικά έξοδα την μετακίνησή μου στον Πύργο και στην Κρήτη. Εκ των υστέρων ούτε στην Κρήτη θα υπήρχαν έξοδα αφού θα ήμουν με την Εθνική γυναικών. Η ομάδα του Αίαντα μου κάλυπτε διαμονή και διατροφή στην Θεσσαλονίκη ο Βύρωνας την μετακίνησή μου και οι περιφερειακοί με διαβεβαίωσαν ότι μπορούσαν τα κλιμάκια της Βορείου Ελλάδος να παίξουν αγώνες μεταξύ τους καθώς και η Λάρισα. Τα Γιάννενα θα τα έβλεπα στην Πάτρα σε φιλικό με το κλιμάκιο της Πελοποννήσου. Τέλος το κλιμάκιο της Κρήτης όταν κατέβαινα με τις Γυναίκες. Κάπως έτσι μπορούσε να γίνει αντίστοιχα και με τους παίδες.

Πολλά ερωτήματα έχουν να κάνουν με το τελευταίο συμβάν το οποίο με έκανε τελικά να αποφασίσω να υποβάλλω σήμερα την παραίτηση μου η οποία είναι και αμετάκλητη. Πως μου λέτε δύο μέρες πριν την αναχώρηση για Τραπεζούντα ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν οι γεννηθείσες 1996 όταν πριν ένα μήνα σας έθεσα το πρόβλημα πήρα θετική απάντηση προφορική και από την υπάλληλο της ομοσπονδίας και από τον υπεύθυνο της Ολυμπιακής επιτροπής. Πως μπορώ εκ των υστέρων να καλέσω τρεις άλλες αθλήτριες που αυτή την στιγμή πιθανόν να βρίσκονται διακοπές; Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη αν κάποια από αυτές τις αθλήτριες τραυματιστεί αφού είναι απροπόνητες. Ποια θα είναι η ψυχολογία αυτών των αθλητριών που έκαναν τόσα όνειρα για το συγκεκριμένο ταξίδι και μένουν πίσω. Φυσικά για σας είναι μόνο το τυπικό μέρος ότι η ομάδα πρέπει να πάει και δεν σκέφτεστε τίποτε άλλο. Εγώ όμως λόγω ιδιότητας μαθαίνω στα παιδιά να έχουν στόχους και τους μαθαίνω επίσης ότι μέσα από την προπόνηση τους επιτυγχάνονται αυτοί. Και εσείς τώρα μου ζητάτε να τους τα ανατρέψω όλα αυτά. Το να προσπαθείτε να ρίξετε ευθύνες σε άλλα άτομα είναι εύκολο. Δεν μπορείτε να πείσετε κανένα τουλάχιστον αυτούς που με ξέρουν.

Τέλος το ερώτημα που έχω θέσει εδώ και πολύ καιρό για πιο λόγο να μην μπορώ να έχω συνεργάτη ένα αξιόλογο παιδί με ήθος και γνώσεις από την στιγμή που δεν υπάρχει οικονομικό θέμα και κάτι που μπορεί να του προσάψετε. Ο κ. Μπουρμπάκης έδωσε τις απαντήσεις μέσα από την δουλειά του. Όταν θέλουμε πραγματικά να έχουμε αποτελέσματα τότε τέτοιου είδους άτομα χρειάζεται για να πάει το άθλημά μας μπροστά και όχι άτομα που κοιτάζουν μόνο την προβολή τους με οποιονδήποτε κόστος για την ανάπτυξη. Εμείς οι παλαιότεροι ας τους βοηθήσουμε με την εμπειρία μας να πάνε τις αναπτυξιακές ομάδες μπροστά και όχι να τους βάζουμε τρικλοποδιές επειδή κάποιος δεν μας είναι αρεστός.

Όταν αποφάσισα να έρθω ως ομοσπονδιακός στην Εθνική Κορασίδων το έκανα όχι για την προσωπική μου προβολή ούτε όπως γνωρίζετε πολύ καλά το οικονομικό. Ότι είχα να αποδείξω ως προπονήτρια το είχα κάνει εδώ και πολλά χρόνια και όσο αφορά το οικονομικό γνωρίζετε ότι τουλάχιστον τα μισά παρακρατούνται από το Πανεπιστήμιο. Είχα όρεξη να βοηθήσω και να προσφέρω και εγώ με την σειρά μου στο άθλημα που με ανέδειξε και με βοήθησε να φθάσω εδώ που είμαι. Εγώ θέλω να δουλέψω και αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα καλύτερα να φύγω. Η προβολή μου θετική ή αρνητική μέσα από επίσημους αγώνες της ομοσπονδίας δεν με ενδιαφέρει. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι η δουλειά πάνω σε αυτές τις αθλήτριες και οι ηθικές αξίες που θα πρέπει να έχουν. Είμαι πολύ χαρούμενη και περήφανη που είχα την τύχη να συνεργαστώ με αυτή την ομάδα γιατί πραγματικά είναι ομάδα μέσα και έξω από το γήπεδο. Και όταν λέω ομάδα στην ομάδα εκτός των αθλητριών ανήκανε και συμμετείχαν οι συνεργάτες μου κκ Μπουρμπάκης Γιώργος και Χατζηηλίας Βασίλης.

Εύχομαι να υπάρξει σύνεση. Όλοι χρειάζονται στο χώρο και όλοι μπορούν αντί να κατηγορούν και να αναλώνονται στις διάφορες ανούσιες ανώνυμες δημοσιεύσεις, να δουλέψουν μέσα στο γήπεδο κάνοντας το αυτονόητο. Να μάθουν βόλεϊ στα παιδιά και να τους μάθουν πραγματικά να αγαπάνε αυτό που κάνουν διότι μόνο έτσι θα το υποστηρίζουν σωστά. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα τμήματα και να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα από μεριά των αθλητριών στις ηλικίες του 1993 και μετά. Αθλήτριες υπάρχουν αρκετές πλέον κοντά στους σωματότυπους των άλλων χωρών εκείνο που χρειάζεται να αλλάξει είναι η νοοτροπία μας και ο προγραμματισμός μας.

ΥΣ. Σε ολόκληρη την προετοιμασία η κ. Αγγελική Γεωργοπούλου ήταν πάρα πολύ καλή στην δουλειά της. Έκανε και χρέη στατιστικολόγου κάνοντας όλες τις περιστροφές των ομάδων που θα αντιμετωπίσουμε. Πραγματικά με βοήθησε πάρα πολύ και είναι μία αξιόλογη προπονήτρια με πάρα πολλές γνώσεις. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό και ηθικό άτομο, εξαιρετικά εργατικό και οργανωτικό βρισκόμενο σε μια συνεχή αναζήτηση νέων τάσεων και τεχνικών πάνω στην δουλειά του. Είναι μεθοδική και αγαπητή από τις αθλήτριες. Από το χρονικό διάστημα συνεργασίας μας, τόσο στην εθνική ομάδα αλλά και στον Α.Ο ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ που συνεργαστήκαμε, με την ιδιότητα της προπονήτριας στις αναπτυξιακές ομάδες, ανεπιφύλακτα προτείνω να ανατεθεί στον κ. Μπουρμπάκη και στην κ. Γεωργοπούλου να συνοδέψουν την ομάδα στην Τραπεζούντα διότι γνωρίζουν τις αθλήτριες και έχουν συνεργαστεί μαζί τους.

Παιανία 20 Ιουλίου 2011

Η Προπονήτρια
Μπαρζούκα Καρολίνα


ΠΗΓΗ www.volleyball.gr