Ο Γκιούρδας αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές στο ελληνικό βόλεϊ, έχοντας τεράστιο καριέρα τόσο σε συλλογικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Αποτέλεσε τον ηγέτη του Ολυμπιακού σε μια εποχή που οι «ερυθρόλευκοι» μεσουρανούσαν, ενώ δοκίμασε την τύχη του και στο εξωτερικό. Αποσύρθηκε από το άθλημα με την επιστροφή του Μίλωνα στη μεγάλη κατηγορία το 2012, έχοντας συμπαίκτη τον αείμνηστο Νίκο Σαμαρά...
Αλεξανδρούπολη, Πειραιάς, Πάρμα, Θεσσαλονίκη
Ο διεθνής ακραίος ξεκίνησε την καριέρα του στον Εθνικό Αλεξανδρούπολης την σεζόν 1987-88 και τα επόμενα δύο χρόνια έπαιξε στην ΓΕΑ παρέα με τον Άκη Σιδηρόπουλο, στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Το... μικρόβιο του βόλεϊ του είχε μπει ήδη από το 1984 και με την επιστροφή του το 1991 στον Εθνικό, ξεκίνησε να χτίζει την πλούσια καριέρα του. Μια τριετία ήταν αρκετή για να τον εκτοξεύσει και το 1994 ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η Ορεστιάδα προσπάθησαν να τον αποκτήσουν. Τελικά, πήγε στον Πειραιά, όπου έμελλε να απογειώσει την καριέρα του, κατακτώντας.... τα πάντα εκτός από το Τσάμπιονς Λιγκ, στο οποίο η ομάδα του είχε δύο δεύτερες συνεχόμενες θέσεις.
Το 2003 έκανε το βήμα για το εξωτερικό και την Πάρμα, ωστόσο μετά από έναν χρόνο επέστρεψε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ηρακλή, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε πρώτη δύναμη του ελληνικού βόλεϊ. Ο ίδιος παραδέχεται ότι από την πρώτη στιγμή είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του την επιστροφή, χωρίς να παραγνωρίζει ωστόσο τις μεγάλες εμπειρίες που αποκόμισε στον ιταλικό Βορρά. Αφού έφτασε μέχρι τη δεύτερη θέση της Ευρώπης δύο φορές, το 2006 πήγε ξανά στον Ολυμπιακό, από όπου αποχώρησε λόγω διαφωνιών με τον Σωτήρη Δρίκο και στη συνέχεια πήρε μεταγραφή για την ΕΑ Πατρών. Με τους «Αχαιούς» έφτασε στο Final 4 του Challenge Cup, ωστόσο αρκέστηκε στον μικρό τελικό μετά την ήττα από την Αρκάς στους «4».
Το 2004 συμμετείχε με την Εθνική στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ συνολικά με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε 336 συμμετοχές, παίρνοντας μέρος σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διοργανώσεις. Συνολικά, σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο, συμμετείχε σε πέντε Τσάμπιονς Λιγκ, σε τρία Κύπελλα Κυπελλούχων, σε 10 Eorld League, 5 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα τρία Παγκόσμια και φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
Παρέα με τον Νίκο...
Τον Οκτώβριο του 2008, μετά το τέλος του αγώνα της ΕΑΠ με τον Εθνικό στην Αλεξανδρούπολης, τόνισε ότι επιθυμία του ήταν να κλείσει την σπουδαία καριέρα του στον Εθνικό. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς, το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα, αφού 15 χρόνια μετά την τελευταία φορά ο διεθνής διαγώνιος φοράει ξανά τη φανέλα της ακριτικής ομάδας, σμίγοντας με τον αείμνηστο Σαμαρά και τον Σιδηρόπουλο. Με τον Σαμαρά πήγε την επόμενη χρονιά και στον Μίλωνα, τον οποίο ανέβασαν στην Α1. Πέραν του «Σαμ» και του «Μάριο», στην ομάδα της Νέας Σμύρνης έπαιζαν ο Θανάσης Πανούσος, ο Χριστόδουλος Ιωακειμίδης και ο Άκης Χατζηαντωνίου! Ουσιαστικά, για τον Γκιούρδα το επαγγελματικό βόλεϊ είχε κλείσει μετά την ΕΑΠ. Στον Εθνικό και τον Μίλωνα, το έκανε περισσότερο για δική του ευχαρίστηση.
«Το κίνητρο για να παίξω στον Μίλωνα είναι ότι όλοι είμαστε φίλοι. Δεν κάνουμε κάτι επαγγελματικά. Για εμάς που έχουμε παίξει βόλεϊ σε υψηλό επίπεδο αποτελεί μία μεταβατική περίοδο», τόνιζε χαρακτηριστικά. Μετά το 2012 και την άνοδο του Μίλωνα, έχει εγκαταλείψει το βόλεϊ. Μια πλούσια καριέρα με 6 Πρωταθλήματα, 6 Κύπελλα, ένα Κυπελλούχων, πέντε συμμετοχές στην τετράδα στο Τσάμπιονς Λιγκ, αμέτρητες προσωπικές διακρίσεις και μια τεράστια καριέρα στην Εθνική, με 300 συμμετοχές, εκ των οποίων πολλές ως αρχηγός.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο θάνατος του μεγάλου Νίκου Σαμαρά τον συγκλόνισε, όπως άλλωστε και όλη την κοινότητα του βόλεϊ. Σε ένα άκρως συγκινητικό κλίμα, ο Γκιούρδας δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του στην τελετή για τη μνήμη του αδικοχαμένου βολεϊμπολίστα, στη συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε για να δοθεί το όνομά του στο κλειστό γυμναστήριο Λήμνου. «Ό,τι και να πούμε είναι λίγο, αλλά δεν μπορούμε να μην σταθούμε στην αδικία της ζωής. Ήταν ένα παιδί που πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, βασανίστηκε και πάνω που πήγε να κάνει μια νέα αρχή, κόπηκε το νήμα της ζωής του. Εκτός από συμπαίκτες, ήμασταν και φίλοι εκτός γηπέδων και κάναμε οικογενειακή παρέα», είχε πει.
Βόλεϊ για το κέφι του και συνεχιστής στο έργο του Σαμαρά
Ο Γκιούρδας αθλείται, ωστόσο δεν έχει πρόθεση μέχρι στιγμής να ασχοληθεί επαγγελματικά με το βόλεϊ από άλλο πόστο. Είναι αφοσιωμένος στην οικογένειά του και υπηρετεί στην Πυροσβεστική στον πρώτο σταθμό Πειραιά, ενώ συμμετέχει με την Υπηρεσία του στο στρατιωτικό πρωτάθλημα. Παράλληλα, έχει κάνει κάποια επιχειρηματικά βήματα και είναι ιδιοκτήτης ενός πρακτορείου ΟΠΑΠ. Η προπονητική, άλλωστε, ποτέ δεν τον ενθουσίαζε. Παρόλα αυτά, έχει στραφεί στο μπιτς βόλεϊ. Έχει παίξει ορισμένους αγώνες και εδώ και μερικές εβδομάδες είναι τεχνικός σύμβουλος στο Attica Beach Volley που εδρεύει στο ΣΕΦ.Tο συγκεκριμένο σωματείο ιδρύθηκε από τον Νίκο Σαμαρά και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, άνδρες και γυναίκες με σκοπό την ανάπτυξη του αθλήματος.
«Ακόμα δεν έχουμε πιστέψει ότι έχουμε χάσει το Νίκο. Τον νιώθουμε κοντά μας. Με χαρά αποδέχτηκα αυτή την πρόταση για να βοηθήσω τα νέα παιδιά και να μοιραστώ μαζί τους τα μυστικά του βόλεϊ και του μπιτς βόλεϊ. Είμαι βέβαιος πως κάτι τέτοιο θα ήθελε και ο Νίκος και με χαρά αλλά και συγκίνηση συστρατεύομαι με αυτή την προσπάθεια ως τεχνικός σύμβουλος», τόνιζε χαρακτηριστικά.
Επισκέψεις στα κλειστά...
Πάντως, δεν ξεχνά το άθλημα της καρδιάς του και όποτε βρίσκει την ευκαιρία το παρακολουθεί. Τον Απρίλιο που μας πέρασε έδωσε το παρών στο κλειστό γυμναστήριο του Ρέντη μαζί με τη σύζυγό του και τις κόρες του για να δει το ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες που τον σημάδεψαν περισσότερο. Τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, έχοντας εγκάρδιους χαιρετισμούς με τους ανθρώπους των δύο ομάδων. Από τα Τρίκαλα, όπου είχε κάνει μια στάση για να παρακολουθήσει την Εθνική να παίζει με την Φινλανδία, είχε... αποκαλύψει νέα καριέρα σε άλλο άθλημα! «Ψαρεύω με τρέλα», τόνιζε χαρακτηριστικά! Μάλιστα, είχε θερμούς χαιρετισμούς με όλα τα παιδιά από την παλιά φουρνιά της Εθνικής, με τον Αλέκο Λεώνη να του τονίζει ότι θα τον πάρει μαζί στη Φινλανδία για το γούρι!
Εσχάτως, επανέφερε την πυροσβεστική στο θρόνο της στο Στρατιωτικό Πρωτάθλημα! Μαζί με τον Θοδωρή Μπάεφ, τον Άκη Χατζηαντωνίου τον Ηλία Λάππα και τον Γιώργο Στεφάνου, η ομάδα του νίκησε το Λιμενικό 3-1 σετ και μετά από δύο χαμένους τίτλους στέφθηκε και πάλι πρωταθλήτρια. Ακόμα κι αν έχει αποχωρήσει από το φιλέ, παραμένει όνομα και σημείο αναφοράς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αγώνας βόλεϊ στην προετοιμασία του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, με τον Κώστα Μανωλά να καρφώνει στο φιλέ και να φωνάζει: «Γκιούρδας και... 13 όλα»!
ΠΗΓΗ www.gazzetta.gr