Ήρθαν τα πάνω κάτω στο ελληνικό βόλεϊ. Ο Ολυμπιακός μακριά από την κορυφή, ο Ηρακλής στην Α2 και ο Παναθηναϊκός στην τελευταία θέση. Ο Στέφανος Λεμονίδης σχολιάζει...
O Oλυμπιακός 6 βαθμούς πίσω από την κορυφή, με 3 ήττες σε 7 παιχνίδια και χωρίς νίκη σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια. Ο Παναθηναικός 17 βαθμούς πίσω από τον πρώτο και χωρίς βαθμό στο ενεργητικό του. Ο Ηρακλής βολοδέρνει στην Α2, με κίνδυνο να διαλυθεί λόγω χρεών.
Και στην κορυφή, η ... μάνα του ελληνικού βόλει, η τροφός των εθνικών ομάδων Εθνικός Αλεξανδρούπολης, αήττητος και με Θρακιώτες παίκτες στη δωδεκάδα, με τον Φοίνικα Σύρου να ακολουθεί(παίζουν μεταξύ τους στο νησί τη Δευτέρα), με τρίτη την Κηφισιά. Ε, ναι. Ήρθε ανάποδα ο ντουνιάς στο ελληνικό βόλεϊ!
Και δεν θα ξεκινήσουμε από τον πρώτο, αφού είδηση είναι ο Ολυμπιακός που έχασε από Φοίνικα, Παναχαϊκή, Κηφισιά στο πρωτάθλημα και Κηφισιά, ΑΕΚ στο Λιγκ Καπ, κάτι που του στοίχισε τον αποκλεισμό από το φαιναλ φορ της διοργάνωσης. Πέντε ήττες σε δέκα ματς είναι αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία του αυτοκράτορα του βόλει, όταν μάλιστα έχει στη σύνθεση του, τους καλύτερους Έλληνες και ξένους του πρωταθλήματος. Το πρόβλημα του Ολυμπιακού εντοπίζεται στην ηλικία, αφού οι καλοί νεαροί παίκτες, που ήταν και στο ρόστερ του(Τζούριτς, Φράγκος, Φιλίποφ) παίζουν στο εξωτερικό. Πήρε λοιπόν τους εναπομείναντες διεθνείς(Χριστοφιδέλη, Στεφάνου, Κουρνέτα, Σμαραγδή), αλλά έκανε το λάθος να αποκτήσει και ξένους αθλητές, μεγάλους σε ηλικία(38, 31, 30), αντί να μπολιάσει την ομάδα με νεαρούς ταλαντούχους αλλοδαπούς που θα βράζει το αίμα τους και θα τραβήξουν όλη την ομάδα προς τους τίτλους. Να μπουν ως καταλύτες στο κορεσμένο απο τίτλους σύνολο και να το εκτοξεύσουν. Δεύτερο μεγάλο πρόβλημα του Ολυμπιακού, το σερβίς, το στοιχείο με το οποίο ξεκινάει ένας αγώνας βόλεϊ. Κι όταν το σερβίς είναι παιδικό, ο αντίπαλος πασαδόρος κάνει πάρτι... Βέβαια το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται 6 βαθμούς πίσω από την κορυφή μπορεί να μη λέει και πολλά πράγματα, αφού τον καλό Ολυμπιακό δύσκολα θα τον κερδίσει μια ομάδα τρεις φορές σε ένα δεκαήμερο (πλει οφς) για να του πάρει το πρωτάθλημα, αλλά η ζημιά για την ομάδα του Πειραιά είναι ότι όλοι πλέον πιστεύουν ότι μπορούν να την κερδίσουν. Αφού το έκανε η Κηφισιά και η Παναχαική, γιατί όχι κι εγώ;
Πάμε στον Παναθηναϊκό που βρίσκεται με μηδέν βαθμούς και δέκα συνεχόμενες ήττες σε πρωτάθλημα και Λιγκ Καπ. Εδώ το λάθος ήταν, που κράτησαν την ομάδα στην Α1 με χρέη εκατοντάδων χιλιάδων, ενώ μπορούσαν να τη ρίξουν στην Α2 , να την εξυγιάνουν και να την επαναφέρουν υγιή και δυνατή. Η διοίκηση του πίστεψε ότι μπορεί να λύσει τα οικονομικά προβλήματα, με τη συμμετοχή της στην Α1, έχοντας ως παράδειγμα τον Ολυμπιακό. Πάντα όμως η μίμηση είναι κακέκτυπο του πρωτότυπου , αφού εφαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες και με διαφορετικά πρόσωπα. Τα χρέη σε αναγκάζουν να στραφείς σε οικονομικές λύσεις και οι ξένοι του Παναθηναϊκού δεν αξίζουν να παίζουν στην κατηγορία. Η μία ήττα έφερε την άλλη και μαζί την ψυχολογική κατάρρευση.
Και πάμε στα φωτεινά πρόσωπα της κατηγορίας, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης και τον Φοίνικα Σύρου, που έχουν δυο άξιους προπονητές, τους πασαδόρους Μουστακίδη, Ανδρεόπουλο, που μονομαχούσαν ως αντίπαλοι στο πρωτάθλημα. Ο Εθνικός έχει μια βάση Θρακιωτών παικτών(αδελφοί Δαλακούρα,Δαρίδης, Ανδρεάδης, Κασαμπαλής, Παπάζογλου) συν δυο ξένους που βράζει το αίμα τους(Ραιτς, Μιγαήλοβιτς) και διψούν για διάκριση και συμβόλαια στην Ιταλία, την Πολωνία, τη Ρωσία. Με αυτούς έφτασε στην κορυφή , με 4 εκτός έδρας νίκες, πράγμα πρωτοφανές για την ιστορία του.
Μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα; Μόνο αν λύσει δυο προβλήματα. Το ένα είναι ο 40χρονος πασαδόρος Γρηγόρης Σιδηρόπουλος που δουλεύει σε αλλοπρόσαλλα ωράρια στο τελωνείο Έβρου και μπορεί να κλατάρει. Και το δεύτερο η αφύπνιση της πόλης, που δεν βοηθάει επαρκώς την ομάδα και μόλις τώρα άρχισε να γεμίζει το γυμναστήριο "Μιχάλης Παρασκευόπουλος". Έδιωξαν για οικολογικούς λόγους τον "Ελληνικό Χρυσό", πρωτοστατούντος του Δημάρχου, αλλά δεν φρόντισαν να καλύψουν τα διαφυγόντα έσοδα απο αλλού και προπάντων από τους κατοίκους και τις αρχές της πόλης, που δεν αγκάλιασαν όσο πρέπει την ομάδα. Αν της δώσουν οικονομική ώθηση μπορεί να κάνει την υπέρβαση, αφού μπορεί να πάρει και τρίτο ξένο(έχει μόλις δυο), για να μη βρεθεί στην ίδια θέση με τη μεγάλη Ορεστιάδα, που έπαιξε το 1998 με ένα ξένο λιγότερο, γιατί δεν έβγαιναν τα λεφτά και έχασε με τον τίτλο στον πέμπτο και τελευταίο τελικό από τον Ολυμπιακό μέσα στην έδρα της. Με 50 εκατομμύρια δραχμές μπορούσε να αποκτήσει τον Ισραηλινό Κατζ και να δει με διαφορετικό μάτι τον Ολυμπιακό. Προτίμησαν όμως να μη χρεωθούν και να διατηρήσουν τη νοικοκυροσύνη που τους διέκρινε.
Το άλλο πρόβλημα της πόλης, που έχει δεκάδες προπονητές με άποψη το ξεπερνάει με επιτυχία ο διπλωμάτης Μουστακίδης, που έκανε και την κίνηση-ματ. Άναψε το πράσινο φως για την πώληση του ταλαντούχου Κουμεντάκη και τον αντικατέστησε με τον Σέρβο Μιγαήλοβιτς, που τελειώνει τις φάσεις όταν καίει η μπάλα.
Ο Φοίνικας Σύρου ακολουθεί διαφορετικό μοντέλο, αφού η γεωγραφική θέση του και ο μικρός πληθυσμός του δεν βοηθάει στο να έχει η ομάδα δικούς της παίκτες. Με την οικονομική στήριξη όλου του νησιού, την αρωγή τεσσάρων -πέντε μελών της διοίκησης (Ρούσος, Νικολούζος, Δούνιας, Λεονταρίτης) και ... ευεργέτη τον Δημήτρη Παλιόπορτα, δεν έχει οικονομικό πρόβλημα. Την εφετινή χρονιά μάλιστα, πήρε προπονητή-μάνατζερ-διευθυντή τον Δημήτρη Ανδρεόπουλο , που δεν επέτρεψε στη διοίκηση να ανακατευθεί στα μεταγραφικά, ο καθένας έχει το ρόλο του και όλα δουλεύουν ρολόι. Με ένα μίγμα έμπειρων , ταλαντούχων παικτών, μπορεί να κάνει την υπέρβαση, κάτι που δεν του επέτρεψαν το 2012, η ΕΟΠΕ, η ΕΣΑΠ και οι διαιτητές. Τότε που έπρεπε να μηδενίσουν τον Ηρακλή στον πέμπτο και τελευταίο τελικό στη ζούγκλα της Μίκρας, αλλά αντ αυτού του έδωσαν τον τίτλο στα χαρτιά, καθώς όρισαν(και με κυβερνητική παρέμβαση) τον αναβληθέντα αγώνα μετά από εβδομάδες και όχι την επόμενη ημέρα. Ο Φοίνικας έχει πλήρες ρόστερ, καταπληκτικό κοινό(όπως και η Αλεξανδρούπολη) και έχει ξανακάνει πρωταθλητισμό, σε αντίθεση με τον Εθνικό.
Η ΑΕΚ μπορεί να έκανε το "μπαμ" στο ξεκίνημα, εκμεταλλευόμενη την απουσία δυνατής προετοιμασίας, (φτιάχτηκε την τελευταία στιγμή και δεν είχε "σφιγμένους" τους παίκτες της), δεν έχει όμως το ρόστερ για πρωταθλητισμό. Μπορεί να πάρει το Λιγκ Καπ ή το Κύπελλο όχι όμως και το πρωτάθλημα. Κι όσον αφορά την Κηφισιά, έχει μια κοντή μαχητική ομάδα, που δύσκολα όμως θα παραμείνει στην τετράδα.
Βέβαια, παρόλα αυτά φαβορί παραμένει ο Ολυμπιακός, αν μάλιστα κάνει και μια δυο αλλαγές, αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά!
πηγη www.sport24.gr