Σελίδες


Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Οι λέσχες τζόγου και η επιστροφή στο ερασιτεχνικό



Η αδυναμία των συλλόγων να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις έχουν οδηγήσει τους ιθύνοντες του μπάσκετ και βόλεϊ κατά κύριο λόγο σε σκέψεις επιστροφής σε ερασιτεχνικό επίπεδο

Στην ένδοξη ιστορία του ελληνικού αθλητισμού έχουν καταγραφεί διάφορες μέθοδοι εξυπηρέτησης ομάδων με υπέρογκα χρέη. Από απευθείας διαγραφή χρεών (με Κυβερνητική απόφαση), έως τη θέσπιση φωτογραφικών Νόμων που έδιναν τη δυνατότητα στα σωματεία - αθλητικές ανώνυμες εταιρίες να ξεφορτωθούν κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ χρέη, φορώντας ένα "πελώριο" φέσι στους πιστωτές.

Πλέον, φαίνεται ότι πάλι κάτι σκαρφίζονται όλοι οι εμπλεκόμενοι για να γλιτώσουν, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν. Κι όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες "μια χαρά ήμασταν στην δραχμούλα", οι ομάδες λένε "μια χαρά ήμασταν ως ερασιτέχνες".

Το τελευταίο διάστημα, δειλά-δειλά ακούγεται αυτή η πρόθεση. Να επιστρέψουν δηλαδή οι ομάδες σε ερασιτεχνικό επίπεδο, διαπιστώνοντας ότι είναι αδύνατο να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και κυρίως στα χρέη που δημιούργησαν. Δεν είναι ασφαλώς τόσο απλό, ειδικά από τη στιγμή που πλέον δεν αποφασίζουμε εμείς για εμάς, αλλά οι γνωστοί-άγνωστοι. Και με τον "δερβέναγα" πάνω από το κεφάλι μας, δεν είναι τόσο απλό να επαναληφθούν ιστορίες αντίστοιχες με αυτές του παρελθόντος.




Τουλάχιστον σε μπάσκετ και βόλεϊ έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις επί τούτου και αναζητούν τρόπους ώστε να προχωρήσουν το θέμα. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομάδων είναι άλλωστε υπερχρεωμένες και είναι θέμα χρόνου να βάλουν λουκέτο.

Κάτι ανάλογο ισχύει και στο ποδόσφαιρο, αλλά εκεί υπάρχει κι ένας ακόμη ελεγκτικός μηχανισμός που λέγεται ΟΥΕΦΑ και τα πράγματα είναι περίπλοκα. Γι' αυτό συνεχίζουν να ψάχνουν άλλες μεθόδους και φέρονται να έχουν αποφασίσει να μετατρέψουν τα γήπεδα και σε λέσχες τζόγου με την δημιουργία πρακτορείων ΠΡΟ-ΠΟ και φυσικά την τοποθέτηση κουλοχέρηδων.

Οι ομάδες βλέπουν ότι την επόμενη χρονιά τα έσοδά τους θα είναι ακόμη λιγότερα και δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν τόσο στις οφειλές του παρελθόντος, αλλά και στις τρέχουσες υποχρεώσεις. Βέβαια, αν μετατρέψουν τα γήπεδα σε λέσχες τζόγου, προφανώς θα έχουν ένα αποτέλεσμα, αλλά θα είναι προσωρινό.



ΠΗΓΗ liberovolley11.blogspot.com