Σελίδες


Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Η Εθνική έχει μέλλον


Τη νέα της αγωνιστική ταυτότητα, μετά από χρόνια βαλτώματος αναζητεί εναγωνίως η Εθνική μας ομάδα ανδρών του βόλλεϋ. Με νέο προπονητή, νέους παίκτες, υψηλούς στόχους αλλά με πολλά οικονομικά και διοικητικά προβλήματα, εν μέσω κρίσης. Κι, όμως...ο Αλεξανδρουπολίτης πρώην διεθνής άσος και μάνατζερ της Εθνικής Μάριος Γκιούρδας, μιλώντας στην εφημερίδα "Goal" είναι αισιόδοξος ότι αργά και σταθερά το εθνικό συγκρότημα θα βρει το δρόμο του κι αυτό οφείλεται στα νέα παιδιά που έρχονται και διαθέτουν σωματικά προσόντα. Φτάνουν, όμως, μόνον αυτά;

«Οχι, δεν φτάνει να είσαι ψηλός και δυνατός για να παίξεις υψηλού επιπέδου βόλλεϋ. Είναι σημαντικό τα νέα παιδιά να έχουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο και ενιαίο μοντέλο για να φτάσουν στην επιτυχία. Υπάρχουν διαφόρων ταχυτήτων αθλητές αυτήν τη στιγμή στην Εθνική ομάδα. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα και φυσικά δεν υπάρχουν τα οικονομικά κίνητρα άλλων εποχών. Είναι, όμως, λάθος να ξεκινούν έτσι οι νέοι αθλητές. Πρέπει να έχουν συγκεκριμένο πρότυπο για να καταφέρουν να φτάσουν ψηλά».

Σύμφωνα με τον Αλεξανδρουπολίτη πρώην διεθνή άσο, «έχουμε την τύχη να είναι όλα τα παιδιά άριστοι χαρακτήρες, αλλά μέσα στο γήπεδο πρέπει να αλλάξει η σκέψη τους. Χρειάζεται αφοσίωση και δουλειά και το πολύ μια εβδομάδα ρεπό όλο το χρόνο. Πρέπει να ξεχάσουν τα πάντα και κυρίως τα προβλήματα που υπάρχουν και να αφοσιωθούν στο έργο τους. Στην εθνική ομάδα δεν πάμε με προϋποθέσεις. Το να εκπροσωπούν τη χώρα τους και ένα ολόκληρο έθνος είναι ύψιστη τιμή. Ολα αυτά δεν είναι αυτονόητα για να νέα παιδιά. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν. Πρέπει να είμαστε και είμαστε κοντά τους. Συζητάμε πολλές ώρες καθημερινά με τα παιδιά και δουλεύουμε σκληρά».

Γα τον ίδιο, η συνεργασία με τους συλλόγους σε όλη τη διάρκεια του χρόνου είναι απαραίτητη. «Εάν περιμένουμε στα μέσα Μαΐου να κάνουμε Εθνικές ομάδες, κάνουμε μια τρύπα στο νερό. Με κάθε τρόπο οι νεαροί διεθνείς και ειδικά αυτοί που ξεχωρίζουν πρέπει να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο και στις ομάδες τους, αλλιώς θα μείνουν στάσιμοι. Δυστυχώς οι μικροί δεν πιέζονται στους συλλόγους τους και δεν έχουν πρωταγωνιστικούς ρόλους. Αυτό είναι το κλειδί για να ξεχωρίσει η νέα γενιά».

Σε ερώτηση για το εάν η νέα γενιά έχει κοινά με τη δική γενιά του Μάριου στις αρχές της δεκαετίας του '90, ο μάνατζερ της Εθνικής Ανδρών επεσήμανε: «Δεν μπορούν να γίνουν συγκρίσεις μεταξύ δύο εποχών και διαφορετικών δεδομένων. Το βόλλεϋ έχει αλλάξει σε πολλά σημεία, όμως κάποια πράγματα μένουν τα ίδια. Η διάθεση και η προσπάθεια, το συναίσθημα, η καρδιά και ο τρόπος σκέψης δεν αλλάζουν. Πρέπει να τα καλλιεργήσουν όλα αυτά. Η ψυχολογία θα έρθει από τα θετικά αποτελέσματα, αλλά για να πάρουμε αποτελέσματα θέλουμε δουλειά. Σήμερα τα νέα παιδιά πρέπει να διεκδικήσουν αυτό που τους ανήκει. Σε πολλά ματς δεν πήραμε αυτό που μας άξιζε, αλλά πρέπει να καταλάβουν πως κανείς δεν μας χαρίζει πόντους και αγώνες. Πρέπει να είμαστε μαχητές. Επομένως, ο πραγματικός τους αντίπαλος είναι ο εαυτός τους κι όταν μάθουν να τον κερδίζουν μέσα στο γήπεδο, θα κερδίσουν και τους μεγαλύτερους αντιπάλους».


Συντάκτης : Γιώργος Πανταζίδης