Σελίδες


Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Αλλάζει το πρωτάθλημα της Α1

Ημέρα αλλαγών η σημερινή για το πρωτάθλημα της Α1 Ανδρών. Η μεγαλύτερη έχει να κάνει με το ότι ο Κυπελλούχος δεν θα βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας. Η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΣΑΠ αναμένεται να φέρει την Λίγκα απέναντι στην ΕΟΠΕ, που βλέπει τον θεσμό της να αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό.
Σε μία σημαντική αλλαγή που ενδέχεται να την φέρει σε κόντρα με την ΕΟΠΕ, προχώρησε σήμερα η ΕΣΑΠ. Συγκεκριμένα στην Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε εκτός των άλλων πως ο κάτοχος του Κυπέλλου δεν θα βγαίνει στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στο Κύπελλο Συνομοσπονδίας. Τις θέσεις στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση θα παίρνουν οι δύο πρώτοι μετά το τέλος και των πλέι οφ. Όπως είναι φυσικό η απόφαση αυτή θα φέρει αντιδράσεις από την Ελληνική Ομοσπονδία, καθώς ο θεσμός του Κυπέλλου αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, το βασικό πρόβλημα ήταν το οικονομικό με τις ομάδες να συζητούν τον τρόπο που θα μπορέσουν να λύσουν τα προβλήματα αυτά. Επίσης ξεκαθαρίστηκε πως θα ζητηθεί από τον ΓΓΑ να υπογράψει άμεσα τις Υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τον Κανονισμό αριθμό των αλλοδαπών.

Μετά την συνέλευση η ΕΣΑΠ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αναφέρει:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ξενοδοχείο ‘Άλκηστις' στην Πορταριά του Πηλίου, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΑΠ.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης (κι αφού εγκρίθηκαν ο οικονομικός και διοικητικός απολογισμός της διετίας 2008-2010) τα μέλη της Ενωσης κατέθεσαν τους προβληματισμούς τους για την γενικότερη οικονομική κατάσταση που επικρατεί, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ομάδες στο σύνολο τους και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.
Επίσης, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Πάνο Μπιτσαξή, η παρέμβαση του για την άμεση υπογραφή των Υπουργικών αποφάσεων οι οποίες αφορούν τον Κανονισμό αριθμό των αλλοδαπών αθλητών που θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα και τον Κανονισμό Σχέσεων ΤΑΑ - Αθλητών.
Ακολούθως πραγματοποιήθηκε η 53η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΑΠ, όπου αρχικά συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Παντελή Ταρνατόρο και κατόπιν πήρε τις εξής αποφάσεις:
-Ενέκρινε τους όρους της Προκήρυξης του πρωταθλήματος Βόλεϊ Α1 ΟΠΑΠ 2010-2011, όπου οι σημαντικότερες αλλαγές είναι:
1.Σύστημα διεξαγωγής: Οι ομάδες θα αγωνιστούν σε δύο γύρους (κανονική περίοδος) και στη συνέχεια θα διεξαχθούν τα play offs με διαφορετική μορφή από τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η έως την 4η θέση, θα αγωνιστούν στους ημιτελικούς (1-4, 2-3) που θα κριθούν στις 2 νίκες (οι αγώνες θα διεξάγονται εναλλάξ στις έδρες των ομάδων, με πλεονέκτημα έδρας του καλύτερου βαθμολογικά).
Η σειρά των τελικών θα κριθεί στις 3 νίκες, αλλά οι 2 πρώτοι αγώνες θα διεξάγονται στην έδρα του καλύτερου βαθμολογικά, οι επόμενοι δύο στην έδρα του υποδεέστερου βαθμολογικά και εφόσον χρειαστεί 5ος αγώνας αυτός θα διεξαχθεί στην έδρα του καλύτερου βαθμολογικά
Δεν θα διεξαχθούν αγώνες play outs και στην Α2 Εθνική κατηγορία θα υποβιβάζονται οι ομάδες που θα καταλάβουν την 11η και 12η θέση στη βαθμολογία της κανονικής περιόδου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να εξετάσει την περίπτωση, διαφορετικών τρόπων έκδοσης του αγωνιστικού προγράμματος, όπως την περίπτωση ενός μεικτού συστήματος, ορισμού συγκεκριμένων αγώνων με βάση αγωνιστικά και άλλα κριτήρια (τηλεοπτικά κ.α.) και κλήρωση για τους υπόλοιπους.
2.Συμμετοχή στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα: Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 1η και 2η θέση της τελικής κατάταξης (μετά και την ολοκλήρωση των play offs δηλαδή) θα συμμετάσχουν στο Champions League της περιόδου 2011-2012.
Ο Κυπελλούχος (και όχι ο φιναλίστ, εφόσον ο νικητής του Κυπέλου έχει κερδίσει το εισιτήριο για το Champions League) θα συμμετέχει στο CEV Cup της περιόδου 2011-2012.
Οι ομάδες που θα καταλάβουν την 3η και 4η θέση (με βάση την κατάταξη της κανονικής περιόδου και χωρίς διεξαγωγή αγώνων play offs) θα συμμετάσχουν στο CEV Cup και στο Challenge Cup αντίστοιχα.
3.Τηλεοπτικά δικαιώματα: Το ΔΣ συζήτησε την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την τριετία 2011-2014 και εξουσιοδότησε το προεδρείο προκειμένου να συζητήσει το θέμα με το τηλεοπτικό δίκτυο NOVA Sports, που εκδήλωσε σχετικό ενδιαφέρον. Να σημειωθεί ότι από 1η Ιουλίου, τέθηκε αυτόματα σε ισχύ η ανανέωση της σύμβασης για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων με το δίκτυο NOVA Sports για την περίοδο 2010-2011.
-Οι δηλώσεις συμμετοχής για το νέο πρωτάθλημα θα πρέπει να κατατεθούν έως τη 10η Αυγούστου 2010.
Μέχρι την ίδια ημερομηνία, οι 12 ομάδες θα πρέπει να προσκομίσουν στην ΕΣΑΠ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού για την έκδοση των πιστοποιητικών συμμετοχής, έτσι ώστε να γίνει ένας προ-έλεγχος για την διευκόλυνση των ίδιων των ομάδων, μετά και τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου».