Σελίδες


Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

«Το μέλλον είναι τα παιδιά»

«Το μέλλον είναι τα παιδιά»

Του Φώτη Καρακούση
Ο πρόεδρος της επιτροπής ανάπτυξης της ΕΟΠΕ Παναγιώτης Σιδέρης μιλάει στο gazzetta.gr για τις κινήσεις που έχουν γίνει στην Ομοσπονδία και καλεί τους φίλους του βόλεϊ στην μεγάλη γιορτή που θα γίνει στο Παναθηναϊκό Στάδιο στις 15 Ιουνίου, στην οποία θα λάβουν μέρος 1000 παιδιά.

Η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι που ασχολούνται με ένα άθλημα, έχουν στο μυαλό τους τις μεγάλες κατηγορίες πρωταθλημάτων, αλλά και τις Εθνικές ομάδες. Το ίδιο ισχύει και για το βόλεϊ, ένα άθλημα που ταλαιπωρείται το τελευταίο διάστημα από τα πολλά και σημαντικά προβλήματα. Προβλήματα που φαίνονται και στα πρωταθλήματα, αλλά και στις Εθνικές ανδρών και γυναικών, όπου η επιτυχία τείνει να γίνει άγνωστη λέξη, αν και υπάρχει ελπίδα πρόκρισης των ανδρών στα τελικά του Ευρωπαϊκού μέσω της ρεβάνς με το Βέλγιο στα σχετικά μπαράζ.

Παρότι στις μεγάλες ηλικίες το άθλημα δεν διανύει και τις καλύτερες εποχές του, υπάρχει αισιοδοξία πως κάτι μπορεί να συμβεί. Και υπάρχει γιατί γίνεται δουλειά στις μικρές ηλικίες, που είναι και το μέλλον του βόλεϊ. Δουλειά που φαίνεται με τις επιτυχίες των μικρών Εθνικών ομάδων και που όλοι ευελπιστούμε να γίνουν ακόμα μεγαλύτερες και να έρθει ουσιαστική ανάπτυξη για το άθλημα.

Μία από τις πιο σημαντικές μορφές της δουλειάς στον τομέα της ανάπτυξης, είναι και το πρόγραμμα «Παίζω Βόλεϊ», που σκοπό έχει να μάθουν οι μικροί την πετοσφαίριση, να την αγκαλιάσουν και να την αγαπήσουν. Στις 15 Ιουνίου αυτό το πρόγραμμα θα κορυφωθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου πάνω από 1000 παιδιά θα βρεθούν σε αυτό τον χώρο σύμβολο για τον παγκόσμιο αθλητισμό και θα λάβουν μέρος σε μία μεγάλη γιορτή του βόλεϊ.

Γι' αυτή την γιορτή, αλλά και όλες τις ενέργειες που έχει κάνει η Ομοσπονδία στο θέμα της ανάπτυξης, μίλησε στο gazzetta.gr ο πρόεδρος της επιτροπής ανάπτυξης της ΕΟΠΕ Παναγιώτης Σιδέρης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε πως ήδη έχει γίνει αίτημα στην Πολιτεία για την δημιουργία αθλητικού σχολείου, το οποίο θα στελεχώνουν επίλεκτοι αθλητές και αθλήτριες του βόλεϊ.

Ας ξεκινήσουμε με το τι έχετε κάνει μέχρι στιγμής εσείς ως ΕΟΠΕ για την ανάπτυξη;
«Η πολιτική της Ομοσπονδίας στο θέμα της Ανάπτυξης εκφράζεται μέσω του Εθνικού Σχεδιασμού που ξεκίνησε τη διετία 2010-2012 και έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος εφαρμογής του…»

-Επειδή ακούγεται πολύ γενικόλογο τι ακριβώς προβλέπει αυτός ο Εθνικός Σχεδιασμός και τι έχει εφαρμοστεί;
«Ένας από τους βασικούς άξονες του Σχεδιασμού Ανάπτυξης αφορά την προώθηση του αθλήματος μας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω του προγράμματος ‘Παίζω Βόλεϊ’ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει συμπληρώσει τρία χρόνια ζωής και βρίσκεται σήμερα στην κορύφωση του, αφού περισσότερα από 100 σωματεία είτε συμμετέχουν ήδη είτε έχουν δηλώσει την πρόθεση να εισέλθουν σε 1.000 περίπου σχολεία τα οποία αντιπροσωπεύουν το 25 έως 30% των Ελληνικών σχολείων.

Έτσι ένας σημαντικός αριθμός μαθητών που υπολογίζεται από 80.000 έως 100.000 έχουν ήδη κάνει την πρώτη τους επαφή με το άθλημα.

Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των υπευθύνων εκπαίδευσης της Ομοσπονδίας που εισέρχονται στα σχολεία, κάτι που οφείλεται και στην εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Μ’ όλα τα παραπάνω νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουν πως η είσοδος του βόλεϊ στα ελληνικά σχολεία είναι ήδη μία πραγματικότητα ενώ υπάρχει και μία ακόμη σημαντική συνεργασία της ΕΟΠΕ με το Υπουργείο αλλά και την ΕΟΕ.

Αφορά το πρόγραμμα ‘Αγαπώ τον Αθλητισμό’ όπου οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν και να αγωνιστούν στο σύμβολο του παγκόσμιου αθλητισμού, στο Παναθηναϊκό Στάδιο».

-Αυτά τα προγράμματα θα αποφέρουν καρπούς σε κάποια χρόνια. Για το άμεσο μέλλον του Ελληνικού Βόλεϊ τι ενέργειες έχετε κάνει;
«Εδώ και τρεις μήνες είναι σε λειτουργία οι προεθνικές ομάδες αγοριών και κοριτσιών σε δέκα περιφέρειες σε όλη την Ελλάδα. Σκοπός των προεθνικών είναι να ‘σκανάρουμε’ τα ταλαντούχα παιδιά που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια και να αναδείξουμε τους μελλοντικούς σταρ του αθλήματος.

Τον τελευταίο καιρό έχει τύχει οι επισκέψεις να είναι νησιωτική Ελλάδα όπου ήδη έχουν συγκεντρωτικές προπονήσεις σε Πάρο, Νάξο, Σύρο, Τήνο, Λήμνο, Λέσβο, Σαντορίνη, Σάμο, Χίο και θα ολοκληρωθούν με τις αντίστοιχες προπονήσεις σε Ρόδο και Κω.

Το πρόγραμμα των προεθνικών θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2013 και από τις τελικές επιλογές θα προκύψουν οι νέες Εθνικές ομάδες Ανάπτυξης.

Από κει και πέρα υπάρχει συνεχής προβληματισμός για τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, όπου συζητούμε διάφορες προτάσεις για το πώς μπορούμε να τα βελτιώσουμε και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικές πρωτοβουλίες».

-Τις τελευταίες κινήσεις που γίνονται από την πλευρά της ΕΣΑΠ στο κομμάτι της Ανάπτυξης πως τις βλέπετε;
«Οποιαδήποτε πρωτοβουλία από την ΕΣΑΠ ή κι από άλλους φορείς του αθλήματος είναι ευπρόσδεκτη. Πρέπει όμως να καταλάβουμε όλοι ότι αποσπασματικές ενέργειες, οι οποίες δεν εντάσσονται σε μια συλλογική στρατηγική, μικρή πρόοδο μπορούν να προσφέρουν. Άκουσα με προσοχή τις απόψεις του Πολωνού προπονητή Τσάγια και δεν σας κρύβω ότι ένιωσα ικανοποίηση από αυτά που είπε, γιατί επιβεβαίωσε την άποψη μας ότι όλα γίνονται μέσω θεσμών.

Ο κ. Τσάγια μίλησε για την ανάγκη εισόδου του βόλεϊ στα σχολεία, κάτι που αποδεδειγμένα έχει συμβάλει στην ανάπτυξη του Πολωνικού βόλεϊ κι όπως σας προανέφερα έχουμε πετύχει κι εμείς την τελευταία τριετία.

Μπορώ όμως να σας αποκαλύψω ότι έχει ήδη κατατεθεί ολοκληρωμένη πρόταση της Ομοσπονδίας προς το Υπουργείο Παιδείας μέσω της οποίας ζητάμε την άμεση λειτουργία του αθλητικού σχολείου που θα στελεχώνουν επίλεκτοι αθλητές και αθλήτριες του βόλεϊ.

Όλοι οι φορείς μπορούν να βάλουν το δικό τους λιθαράκι. Η ΕΣΑΠ μπορεί να εστιάσει θεματικά στο ανδρικό βόλεϊ, ο ΣΕΠΠΕ να συνεχίσει την επιμόρφωση των στελεχών του με τα σεμινάρια που διοργανώνει και με χαρά είδα φέτος ότι θα έχει ως προσκεκλημένους μεγάλες μορφές του παγκόσμιου βόλεϊ. Όλα αυτά όμως πρέπει να εντεταγμένα στρατηγικά κάτω την ομπρέλα της ΕΟΠΕ».

-Οι Έλληνες προπονητές είναι ικανοί για να στηρίξουν το πλάνο Ανάπτυξης της ΕΟΠΕ;
«Σαν Ομοσπονδία στηρίζουμε τους Έλληνες προπονητές και θεωρούμαι ότι οι προπονητές που στελεχώνουν όλες τις Εθνικές ομάδες, από την Ανδρών έως τις προεθνικές, είναι από τους καλύτερους που υπάρχουν. Εχθρός του καλού όμως είναι το… καλύτερο και γι’ αυτό το λόγο από κοινού με τον ΣΕΠΠΕ και άλλους φορείς του αθλήματος, όπως εσχάτως έπραξε και η ΕΣΑΠ, μπορούμε να συμβάλλουμε στην ποιοτική αναβάθμιση του Έλληνα προπονητή.

Σε ότι αφορά την ΕΟΠΕ την τελευταία τριετία έχουμε οργώσει κυριολεκτικά την Ελλάδα κάνοντας εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούσαν εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής και τους δώσαμε την ευκαιρία της περαιτέρω επικοινωνίας με τους ειδικούς του αθλήματος.

Στο ίδιο πλαίσιο, αφού η αποκέντρωση είναι συνειδητή επιλογή της διοίκησης, τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει σε πόλεις της περιφέρειας μεγάλες διοργανώσεις, όπως τελικές φάσεις Κυπέλλων, αναπτυξιακών πρωταθλημάτων και αγώνες των Εθνικών ομάδων».

-Θεωρητικά παρουσιάζετε μια εικόνα που αφήνει αισιόδοξα μηνύματα. Είστε όμως πραγματικά αισιόδοξος για το αύριο του Ελληνικού βόλεϊ;
«Το πρωί της περασμένης Κυριακής είχα τη χαρά να παραβρεθώ στο 1ο τουρνουά Baby Volley που φιλοξενήθηκε στο κλειστό του Περιστερίου με την συμμετοχή παιδιών 4 έως 8 ετών… Το Σάββατο 15 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Παναθηναϊκό Στάδιο η κορυφαία εκδήλωση της σεζόν για το μίνι βόλεϊ όπου 1000 και πλέον νεαροί αθλητές και αθλήτριες θα προσφέρουν σπουδαίες στιγμές στον ιστορικό αυτό χώρο. Οι εικόνες με αμέτρητα γήπεδα Μίνι Βόλεϊ και εκατοντάδες παιδιά μέσα στη ιστορική αρένα του Σταδίου θα αποτελέσουν ανεξίτηλες αναμνήσεις για αθλητές και αθλήτριες, προπονητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και όσους τυχερούς βρεθούν στο Καλλιμάρμαρο εκείνη την ημέρα. Το μέλλον είναι τα παιδιά και γι' αυτό είμαι αισιόδοξος.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο event, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλα τα Σωματεία της Αττικής αλλά και όλης της Ελλάδας, έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας “Volley All Festival” και θα συμμετάσχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό για την καλύτερη φωτογραφία τουρνουά Μίνι Βόλεϊ για το 2013».

Πηγή: gazzetta.gr