Σελίδες


Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μπορούν και μόνοι τους

Του Κ. Ασημακόπουλυ

Η μία μετά την άλλη όλες οι ομάδες της Α1 άρχισαν την προετοιμασία τους. Κουτσά, στραβά, με τα λίγα με τα πολλά προσπαθούν να σηκώσουν τον αετό τους. Ακόμα και ο Πανελλήνιος με την Κηφισιά που φυτοζωούν και κάνουν έρανο για να κάνουν αρχή, κάτι προγραμμάτισαν. Ακόμα και οι περισσότερες γυναικείες ομάδες ξεκίνησαν το τρέξιμο...
Ο μοναδικός που δεν έχει κάνει τίποτα είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Καζάζης σχεδιάζει να κάνει πρώτη συγκέντρωση την Δευτέρα που μας έρχεται αλλά το σκέφτεται νύχτα, μέρα. Ξέρετε τι σκέφτεται ο Στέλιος; Μήπως κάνει προσκλητήριο και πάει μόνος του στη Γλυφάδα.
Όχι, ότι δεν θα στηρίξουν την ομάδα οι παίκτες που έμειναν. Κάθε άλλο, αν δεν ήταν αυτοί η ομάδα θα είχε διαλύσει. Πως όμως να τους φωνάξεις για προετοιμασία όταν οι παλιοί είναι απλήρωτοι όλο το 2010 και τα συμβόλαια τους για τη νέα σεζόν είναι ανυπόγραφα;
Βρέθηκαν πάλι την Τρίτη οκτώ νοματαίοι του Ερασιτέχνη μαζί με τον Γκάμαρη και συζητούσαν. Εκανε πίσω ο Κίτσιος με τα παλικάρια του στο θέμα του «χρόνου παραχώρησης» και δέχτηκαν το αίτημα του Γκάμαρη για να το πάρει το τμήμα για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια.
Και όταν ήρθε η ώρα για να μπουν στο «ψητό» και να μιλήσουν για ευρώπουλα και επιταγές κοιταζόντουσαν σαν τις συμπεθέρες στην πρώτη γνωριμία.
«Αυτά συμπεθέρα μου» λέει ο Κίτσιος. «Αυτά, συμπεθέρα μου», αποκρίνεται» ο Γκάμαρης.
«Τι κάνουν τα παιδιά;» ρώτησε ο Κίτσιος. «Καλά», απάντησε ο Γκάμαρης. Έτσι κύλησε όλο το βράδυ...
Στο τέλος, αφού φάγανε και πράσινο συκαλάκι δώσανε τα χέρια και θα συμφώνησαν να ξαναμιλήσουν την άλλη Τρίτη. Κάθε Τρίτη καθιερώθηκε το ραντεβουδάκι. Και στο μεταξύ, έχει ο Θεός...
Άπαντες, όμως, καθησύχασαν με το «εναλλακτικό πλάνο» του Κίτσιου που το είπε μπροστά στους δημοσιογράφους: «Αν δεν γίνει κάτι με τον Γκάμαρη θα κάνουμε ομάδα για απλή συμμετοχή».
Μιλάμε ότι ο πρόεδρος είναι πολύ μπροστά από την εποχή του. Περίμενε να αρχίσουν πρώτα όλες οι υπόλοιπες ομάδες και τώρα που βλέπει ότι όλα τα υπόλοιπα ρόστερ είναι αδύναμα τα βάζει κάτω και λέει: Ποιος θα με περάσει; Τα νιάνιαρα του Πανελληνίου; Ο Εθνικός που σκέφτεται να φωνάξει πάλι πίσω τον Νίκο Σαμαρά; Ο Απόλλωνα Καλαμαριάς που θα παίξει με πάσα τον Πάτρα, εθελοντή τον Σμαραγδή και κάτι πιτσιρίκια; Με την Κηφισιά που ετοιμάζει δελτίο στον Δρίκο ή, με τον ΠΑΟΚ που θέλει δέκα ξένους για να φτιάξει ομάδα;
Όλους αυτούς μόνο με τους Ελληνες και τον Γκενς τους κερδίζω «αέρα». Με Ντονά διαγώνιο έναν ξένο ακραίο μαζί με τον Λάππα και τον Μηνούδη με πάσες Γκενς, Ψάρρα, λίμπερο τον Παπαδημητρίου και κέντρα τους Πετρέα, Πανταλέων, Κόβατς δεν πέφτω κάτω από την 6αδα ούτε με πρέσα. Την Ευρώπη την έχω στο τσεπάκι. Μόνο αν ο Ρούλης χάσει τα δελτία σε δέκα αγώνες. Αυτά σκέφτεται ο Κίτσιος και δεν έχει και άδικο.
Μετά του έμεινε ο Άρης, η Λαμία, η ΕΑΠ, ο Ηρακλής και ο Ολυμπιακός. Κάποιον από όλους θα κερδίσεις στην καλή σου μέρα. Με δύο μεταγραφούλες τον Δεκέμβριο χτυπάς και πρωτάθλημα.
Με το Σούπερ Καπ κόντρα στον Ολυμπιακό δεν ξέρω τι θα γίνει, αλλά το Σούπερ Καπ το είχε χάσει ο Παναθηναϊκός και την εποχή που είχε Ντάντε, Μαρτσέλο. Εφέτος θα στεναχωρηθεί;
Ο Κίτσιος πάνω που άρχισε να μαθαίνει το βόλεϊ, έχει αρχίσει να χάνει και την υπομονή του με το ανδρικό τμήμα βόλεϊ. Αγόρασε κι ένα εικόνισμα του Άγιου Βλάσση. Κάθε πρωί αφού κάνει τον σταυρό του ρίχνει και μια ευχούλα μήπως βρεθεί κανένας άλλος... Βλάσσης για να πάρει το τμήμα.
Το θέμα βέβαια είναι ποιος θα φάει το ξύλο όταν η ομάδα θα παρουσιαστεί στον κόσμο. Μέχρι τώρα η διοίκηση έκανε «κάλεσμα στον κόσμο» αλλά τώρα θα κάνει ευχέλαια μην πατήσει κανείς στη Γλυφάδα. Κι επειδή οι οπαδοί είναι «ανάποδοι» θα δείτε που εφέτος θα αρχίσουν να πηγαίνουν περισσότεροι από ότι πήγαιναν πέρυσι.
Οπως, όμως, είπε κι ένας γνώστης της κατάστασης τέλος του Αυγούστου θα γίνει η μεγάλη παρέμβαση από τον «Θεό» θα δώσει μισό εκατομμύριο δώρο, θα λυτρώσει την ομάδα, όλοι θα τον προσκυνάνε και θα πανηγυρίζουν δεκατρία μερόνυχτα. Γνωστό το έργο, μόνο που εφέτος άργησε να παιχτεί.
Πάμε λίγο στις γυναίκες. Σας τα είχαμε γράψει με την Στέλλα Χριστοδούλου ότι θα γίνει μπέρδεμα. Αν δεν τα βρει ο Παναθηναϊκός με τον Πανελλήνιο στα ανταλλάγματα τότε το θέμα θα πάει στο ΑΣΕΑΔ όπου θα δικαιωθούν οι «πράσινοι» αλλά θα έχουν χάσει τον μισό Α΄ γύρο του πρωταθλήματος. Το τσάμπα πολλοί αγάπησαν, αλλά την αδικία κανείς.
Κι επειδή μιλάμε για το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, εκεί στην ΕΟΠΕ αφήστε τις πρωτοτυπίες. Κόψτε μόνο τα πλέι οφ για την οικονομία που θέλετε να κάνετε στο ταμείο και κάντε κανονικά δύο γύρους. Άντε το πολύ, πολύ κάντε μόνο τελικό ή, ημιτελικούς σε σχέση με τη βαθμολογική διαφορά των ομάδων.
Το σύστημα που πάτε να κάνετε ώστε να χωρίζονται οι ομάδες μετά τον Α΄ γύρο δοκιμάστηκε και τη σεζόν 2003-004 και απέτυχε παταγωδώς. Σημασία έχει να καταλαβαίνουν και οι πολλοί τι σόι βόλεϊ παίζουμε στην Ελλάδα. Αρκετά έχει κακοποιηθεί το γυναικείο. Μην το ταλαιπωρείτε άλλο.
Βγήκαν και οι Επιτροπές του Μαυρομάτη για την ΕΟΠΕ. Σαν οργανόγραμμα είναι τέλειο. Θυμίζει κυβέρνηση. Ποιος πολλές θέσεις έχουν οι Επιτροπές της ΕΟΠΕ παρά τα Υπουργεία του Παπανδρέου.
Το θέμα είναι ότι πρέπει να βρεθούν και Υπουργοί - παράγοντες και κυρίως να βρεθούν χρήματα. Από την αρχή μέχρι το τέλος στις Επιτροπές βλέπουμε τα ονόματα του Γιώργου Μανωλόπουλου και του Κώστα Ψαρουδάκη και κάπου στη μέση στριμωγμένο τον Βασίλη Μανασή που μαζί με τον επιστήθιο φίλο του Παντελή Ταρνατώρο που είναι πρόεδρος στην ΕΣΑΠ επέστρεψαν πανηγυρικά στα κοινά για να δικαιωθούν.
Και καλά για τον Ψαρουδάκη. Από πολλούς παράγοντες θεωρείται και μεγάλος μάγκας που χρωστάει στους αθλητές και του αποδόθηκαν τα εύσημα στην ομοσπονδία των σωματείων.
Του Μανωλόπουλου που θα ηγηθεί της Εθνικής Ανδρών τι του αποδόθηκε; Θα πάει και στην Παιανία να δει τον Μέιφορθ και τους διεθνείς για να τους ευχηθεί καλή επιτυχία;
Θα μου πείτε, άλλο ρόλο είχε ο Μανωλόπουλος ως εκπρόσωπος του Ηρακλή στη Λίγκα και άλλο ως πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικών ομάδων. Σωστό κι αυτό. Είναι σαν τους προπονητές. Οσο είναι προπονητές στα σωματεία είναι υπέρ των πολλών ξένων. Όταν πηγαίνουν στην Εθνική ομάδα βρίσκουν «άδεια ντεπόζιτα» και δηλώνουν υπέρ των νέων παιδιών. Έτσι και οι σύμβουλοι Τύπου, ειδικά αυτοί που είναι άμισθοι. Εκεί που κάποτε έφτυναν φτηνά, τώρα γλείφουν τσάμπα.
Ο καλός ο παράγοντας, όμως, όλα αυτά πρέπει να τα λαμβάνει υπ΄ όψη του και να τα αξιοποιεί. Να διαιρεί και να βασιλεύει, να κάνει το λιοντάρι στα πτώματα και το λαγό στους ζωντανούς. Πρέπει να αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών και να πράττει ανάλογα πριν τον βάλουν στο περιθώριο. Κι όταν τα λάθη του γίνουν ορατά να μην τα αναγνωρίζει και φυσικά να φταίνε οι άλλοι εκτός από αυτόν.


Πηγή: gazzetta.gr