Σελίδες


Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Ωρα μηδέν για το ελληνικό βόλεϊ


Πολλά σωματεία κινδυνεύουν με υποβιβασμό λόγω χρεών, ενώ τραγική είναι η εικόνα και στην ΕΟΠΕ
Της Σπυριδουλας Σπανεα

Τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του ζει το ελληνικό βόλεϊ. Σε παίκτες και προπονητές οφείλονται μεγάλα χρηματικά ποσά, το πρωτάθλημα της Α1 ανδρών, εάν αρχίσει, κινδυνεύει να βρεθεί λόγω των χρεών των ομάδων, στον... αέρα, ένας από τους κορυφαίους συλλόγους, ο Παναθηναϊκός, ψάχνει τρόπους για να επιβιώσει, ενώ το χρέος της Oμοσπονδίας (ΕΟΠΕ), σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Αχιλλέα Μαυρομάτη, φτάνει τα 8.000.000 ευρώ. Λύσεις δεν υπάρχουν και η υπουργική απόφαση για τους τρεις ξένους μοιάζει να είναι το... κερασάκι σε μια τούρτα που καταρρέει. Αύριο, η εθνική ανδρική ομάδα δίνει, απέναντι στην Τουρκία, το πρώτο της παιχνίδι για την πρόκριση στα τελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Η πρόκριση ίσως φέρει μια ανάσα ελπίδας στο άθλημα.
Στην Αγκυρα, οι διεθνείς θα προσπαθήσουν να ξεχάσουν τα πολλά προβλήματα του χώρου και να διεκδικήσουν το «εισιτήριο» της πρόκρισης που ίσως να αποτελέσει μια νέα αρχή. Τα μέτωπα που άφησαν πίσω τους είναι πολλά: βασικότερο όλων η κακή οικονομική κατάσταση. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν έχουν δει το... χρώμα του χρήματος το 2010 και έτσι δεν πήγαν στην πρώτη συγκέντρωση της ομάδας. Οταν ο ιστορικός Παναθηναϊκός καταρρέει, τα συντρίμμια του κινδυνεύουν να γίνουν η τρύπα που θα καταπιεί όλο το επαγγελματικό βόλεϊ. «Τα πράγματα έφτασαν σε οριακό σημείο. Θεωρώ ότι το ελληνικό βόλεϊ έχει την εικόνα της χώρας. Μέχρι πριν από λίγο καιρό υπήρχε ευφορία και ευμάρεια αλλά χωρίς βάσεις. Εμείς καλούμεθα να επανατοποθετήσουμε το άθλημα σε γερές βάσεις για να αποφύγουμε, στο μέλλον, χειρότερες καταστάσεις. Οι παίκτες μειώσαμε τα συμβόλαιά μας 40 και 50% και περιμένουμε από τις ομάδες να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα», δήλωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των παικτών (ΠΑΣΑΠ) Σάκης Ψάρρας.
Προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο στον Παναθηναϊκό. Σχεδόν όλες οι ομάδες χρωστάνε χρήματα ενώ αρκετά σωματεία «φλερτάρουν» με τον υποβιβασμό πριν αρχίσει το πρωτάθλημα.
Κι ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα στον χώρο του επαγγελματικού βόλεϊ, η απόφαση για τους τρεις ξένους άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». Κάποιες ομάδες έχουν ρόστερ με τέσσερις ξένους, ενώ οι Ελληνες παίκτες βρήκαν την ευκαιρία να «πατήσουν» στον νόμο για να διεκδικήσουν τα χρήματα που τους χρωστάνε. Πόσο, όμως μια τέτοια απόφαση βοηθάει το ελληνικό βόλεϊ; «Το θέμα των ξένων υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια και εάν δεν ληφθούν αποφάσεις το ίδιο θα συζητάμε και του χρόνου. Σίγουρα οι Ελληνες πρέπει να παίζουν, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα στην εθνική ομάδα», μας λέει ο μάνατζερ της εθνικής Μάριος Γκιούρδας, ενώ ο Σάκης Ψάρρας προσθέτει: «Οσοι περισσότεροι Ελληνες παίζουν, τόσο θα ωφελείται η εθνική ομάδα που είναι η βιτρίνα του αθλήματος. Αλλη διάσταση δίνει ο προπονητής Γιάννης Λάιος: «Οταν υπάρχει ανταγωνισμός βελτιώνονται και οι Ελληνες και οι ξένοι. Το ελληνικό βόλεϊ πρέπει να βγάλει νέους παίκτες που θα ξεπεράσουν τον εαυτό τους και θα πλησιάσουν σε απόδοση τους ξένους. Ετσι θα βελτιωθεί το δυναμικό των εθνικών ομάδων».
«Κοιτούν την τσέπη και την καρέκλα»«Οι προηγούμενες διοικήσεις ξόδευαν περισσότερα από τα έσοδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομάτης, αναφερόμενος στο χρέος των 8.000.000 ευρώ. Και σε λαθεμένες επιλογές παραγόντων, ίσως, να οφείλεται αυτή η κατάσταση. «Σε μια χώρα που οι περισσότεροι τομείς βρίσκονται υπό κατάρρευση δεν μου κάνει εντύπωση που καταρρέει ένα άθλημα. Το τραγικό είναι ότι αυτό γίνεται στη χώρα που γέννησε το αθλητικό ιδεώδες», λέει στην «Κ» ο διεθνής Αχιλλέας Παπαδημητρίου και προσθέτει: «Μέχρι το 2004 τα δώσαμε όλα. Από εκεί και πέρα δεν υπήρχε προγραμματισμός. Εάν δεν υπάρξουν κινήσεις, που δεν θα έχουν στόχο το προσωπικό όφελος, το μέλλον θα είναι χειρότερο. Η πλειοψηφία των ατόμων που εμπλέκονται στον αθλητισμό κοιτάνε την τσέπη τους και την καρέκλα».