Σελίδες


Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Η ιστορία των τελικών κυπέλλου γυναικών από την πρώτη διοργάνωση της Αλεξανδρούπολης ως την Χίο

kypello-ellados-volley
Στην Χίο διεξάγεται το απόγευμα ο 18ος τελικός στην ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών, με αντιμέτωπες τις ομάδες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ (νίκησαν Παναθηναϊκό και Ηλιούπολη αντίστοιχα στους ημιτελικούς του Σαββάτου).
Από το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, όταν στο ΔΑΚ Αμυνταίου δόθηκε το πρώτο σερβίς στο φετινό θεσμό του Κυπέλλου Γυναικών, κύλησαν έξι μήνες όπου συνολικά 179 ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα διεκδίκησαν τα δύο εισιτήρια για τον τελικό. Ανάμεσά τους ο ΑΟ Νέας Βύσσας, που αποκλείστηκε από το Ναύαρχο Βότση αλλά και η Νίκη Αλεξανδρούπολης, που είχε αποκλειστεί νωρίτερα από τη Νέα Βύσσα.
Όμως αν η φετινή διοργάνωση κράτησε έξι μήνες, στο σύνολό της μετράει 17 χρόνια από την πρώτη φορά της διεξαγωγής της. Μάλιστα, ο πρώτος τελικός της είχε έντονο άρωμα Θράκης, αφού φιλοξενήθηκε στο κλειστό της Αλεξανδρούπολης. Τότε μετείχε στο φάιναλ φορ και η Νίκη, που μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000 πρωταγωνιστούσε στο στερέωμα του γυναικείου βόλεϊ.
Στον πρώτο ημιτελικό που είχε φιλοξενηθεί στις 19 Μαρτίου του 1999 στο ΕΑΚ Αλεξανδρούπολης τα Βριλήσσια είχαν επικρατήσει με 3-1 του τυπικά γηπεδούχου Άρη Θεσσαλονίκης (17-25, 25-20, 15-25, 10-25). Στον δεύτερο ημιτελικό ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει σχετικά εύκολα της Νίκης Αλεξανδρούπολης με 3-0 σετ (25-23, 25-15, 25-22). Στον τελικό, τα Βριλήσσια νίκησαν το τριφύλλι με 3-0 και πήρα τον πρώτο κύπελλο της ιστορίας (24-26, 18-25, 14-25).
Τα Βριλήσσια πήραν και το δεύτερο την επόμενη χρονιά, στο φάιναλ φορ της Πυλαίας. Πήραν και το πρώτο φάιναλ έιτ, που το είχαν μάλιστα φιλοξενήσει στο δικό τους γήπεδο το 2003. Πήραν και το δεύτερο φάιναλ έιτ, κατακτώντας το κύπελλο του 2004 στο ΣΕΦ, σε μια διοργάνωση που ήταν πρόβα τζενεράλε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά έμειναν στις τέσσερις κατακτήσεις.
Στο πέρασμα των ετών θα βρίσκονταν δύο ομάδες που θα ξεπερνούσαν την ιστορική ομάδα, που πριν μερικά χρόνια διαλύθηκε και πλέον προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός.
Οι πράσινες πήραν πέντε συνεχόμενα κύππελλα από το 2005 ως και το 2010 (με εξαίρεση την διοργάνωση του 2007 που ματαιώθηκε εξαιτίας των θλιβερών επεισοδίων στην Λεωφόρο Λαυρίου με την δολοφονία του οπαδού του τριφυλλιού Μιχάλη Φιλόπουλου). Οι κόκκινες κατέκτησαν τα πέντε επόμενα τρόπαια, από το 2011 ως και πέρυσι, το 2015, κερδίζοντας στον τελικό τον «αίωνιο αντίπαλο» Παναθηναϊκό.
Όπως γίνεται αντιληπτό, το βράδυ του Σαββάτου θα γραφτεί ιστορία. Ο Ολυμπιακός έχει την χρυσή ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα που θα φτάσει τις έξι κατακτήσεις (και μάλιστα σερί!). Η ΑΕΚ αν νικήσει, θα κατακτήσει το τρόπαιο του κυπέλλου για πρώτη φορά στην ιστορία της!
Σε κάθε περίπτωση, στην Χίο θα γραφτεί στις 18:30 το βράδυ και σε απευθείας μετάδοση από την ΕΡΤ2,  η τελευταία σελίδα από ένα βιβλίο που ξεκίνησε να συγγράφεται πριν από 17 χρόνια την Θράκη. Και στο οποίο κάθε χρόνο προστίθεται μια ακόμα σελίδα…αμπόροβα, Νέσοβιτς.
πηγη www.thrakisports.gr