Σελίδες


Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Μίταρ Τζούριτς

Οι παίκτες της Εθνικής Ανδρών: Μίταρ Τζούριτς
Ο Μίταρ Τζούριτς είναι ο βασικός διαγώνιος της Εθνικής μας και το όνομά του φιγουράρει πλέον ανάμεσα στα μεγαλύτερα ονόματα του Παγκοσμίου βόλεϊ.

Ο Μίταρ γεννήθηκε στη Βοσνία το 1989 από Σέρβους γονείς αλλά μεγάλωσε στην Ελλάδα. Από μικρό παιδί στην οικογένειά του δεν άκουγε τίποτα άλλο από τη λέξη «βόλεϊ» κι εκείνος κι η αδερφή του Ιβάνα «κόλλησαν» το μικρόβιο.
Aπό μικρός έμαθε να πηγαίνει στο γυμναστήριο για να παρακολουθήσει τις προπονήσεις του πατέρα του πρώην κεντρικού της Εθνικής Γιουγκοσλαβίας, Μίλαν Τζούριτς και είχε τις πρώτες του εμπειρίες στο Μαυροβούνιο και στην Κύπρο πριν μετακομίσει οριστικά στην Ελλάδα. Το 2005 γράφτηκε στις Ακαδημίες της Ορεστιάδας κι ήταν μόλις 17 ετών όταν μπήκε στο «Μελίνα Μερκούρη» σαν παίκτης του Ολυμπιακού, αλλά χρειάστηκε να δουλέψει πολύ για να αποκτήσει μια θέση στην ομάδα και να πάρει τελικά το ελληνικό διαβατήριο και να αγωνιστεί στην Εθνική Ελλάδας. Ήταν κάτι που ήθελε πολύ ο Μίταρ, η συμμετοχή στην Εθνική Ελλάδας, καθώς όπως δήλωνε πάντα ένιωθε Έλληνας.
Ο Μίταρ αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό αρχικά σαν ακραίος, στη συνέχεια κεντρικός και Διαγώνιος. Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε 3 πρωταθλήματα με προπονητές τον Άντερς Κρίστιανσον και το Γιάννη Καλμαζίδη και 2 Κύπελλα το 2009 και το 2011.
Δύο «σκάουτερ» κι ο Στοΐτσεφ είδαν τον Μίταρ Τζούριτς να αγωνίζεται με τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ και ενθουσιάστηκαν από το ταλέντο του νεαρού, από τα σωματικά του προσόντα και την ικανότητά του να παίζει σαν κεντρικός και σαν διαγώνιος κι έτσι δεν άργησε να έρθει η πρόταση στον νεαρό μας παίκτη. Ο Ολυμπιακός του έδωσε το «οκ» και ο Μίταρ άνοιξε τα φτερά του στην Ευρώπη.
Στα 21 του υπέγραψε συμβόλαιο με την πρωταθλήτρια Κόσμου Τρεντίνο, ταράζοντας για τα καλά νερά του λιμνάζοντος Ελληνικού βόλεϊ. Μία κίνηση που ενδεχομένως αφύπνισε ή καλύτερα ξεσήκωσε πολλούς συναθλητές του, που επί σειρά χρόνων δε τολμούσαν να σκεφτούν καν την λέξη εξωτερικό. Η μετακίνηση του Τζούριτς στο Καμπιονάτο ήταν η καλύτερη επιλογή για τον Έλληνα διεθνή ο οποίος μάλιστα ξεκίνησε με μια μεγάλη επιτυχία κατακτώντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα συλλόγων στο Κατάρ. Γρήγορα από την θέση του κεντρικού εξελίχθηκε σε πολύτιμο στέλεχος της Τρεντίνο κι έκανε όλη την Ιταλία να μιλάει για το νεαρό Έλληνα το ταλέντο του οποίου άρχισε να ξεδιπλώνεται από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια. Ο πρόεδρος της Τρεντίνο, Ντιέγκο Μόσνα, διέκρινε αμέσως το ταλέντο και τον καλό του χαρακτήρα και μιλούσε με ενθουσιασμό για την παρουσία του στην ομάδα. Την πρώτη χρονιά ο Μίταρ κατέκτησε 3 τρόπαια με την ομάδα του.
Τη δεύτερη σεζόν στην Τρεντίνο κατέκτησε ο χάλκινο στο Παγκόσμιο Συλλόγων, το χρυσό στο Ιταλικό Πρωτάθλημα, το Κύπελλο και το Σούπερ Καπ. Το άστρο του Μίταρ Τζούριτς έλαμπε.
Το 2013 εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων η Τρεντίνο άφησε ελεύθερους πολλούς από τους παίκτες και τον προπονητή της ομάδας Ραντοστίν Στοϊτσεφ. Ο Στοϊτσεφ ζήτησε από τον Μίταρ Τζούριτς να τον ακολουθήσει και μαζί μετακόμισαν στην Τουρκία για την Χάλκμπανκ. Μια χρονιά στην Τουρκία, 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο, 1 Σούπερ Καπ και 1 ασημένιο μετάλλιο στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Τη φετινή σεζόν ήρθε η πρόταση από την Κορεάτικη Κέπκο. Ήταν μια πολύ δύσκολη σεζόν για τον Τζούριτς καθώς αναγκάστηκε να μείνει μακριά από οικογένεια και φίλους σε μια χώρα που ναι μεν αντιμετώπισε μια νέα πρόκληση αλλά δεν ταίριαζε καθόλου στην ιδιοσυγκρασία του. «Η ζωή στο εξωτερικό είναι εντελώς διαφορετική από την ζωή στην Ελλάδα. Έχει τα καλά και τα κακά της αλλά είμαστε επαγγελματίες και πρέπει να προσαρμοστούμε,» λέει ο ίδιος. Ωστόσο, μαχητής όπως πάντα, έδωσε τον καλύτερο εαυτό του και διακρίθηκε με την ομάδα του που μπήκε στα πλέι οφ του Κορεάτικου Πρωταθλήματος και κατέκτησε την 3η θέση. Αεικίνητος και «τρελός» όπως λέει ο ίδιος δεν άντεχε να κάτσει για πολύ άπραγος κι αμέσως μετά την Κορέα επέστρεψε στην Τρεντίνο για τα Πλέι Οφ τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη.
To 2009, 2010, 2011 αναδείχτηκε MVP στην Ελλάδα, το 2014 καλύτερος επιθετικός της Τουρκικής Λίγκας
Ο Μίταρ παράλληλα με την καριέρα του δεν άφησε στιγμή την Εθνική Ελλάδας και την οδήγησε με μεγάλη επιτυχία τελικά στην επιστροφή στο World League καθώς πέρσι η Εθνική μας έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Λιγκ και συμπλήρωσε 66 Διεθνείς συμμετοχές.
πηγη www.greekvolley.com