Το πραγματικό, το γνήσιο Παγκόσμιο πρωτάθλημα αρχίζει σήμερα στην Πολωνία και μάλιστα σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Όπως στην Πράγα το 1949 και στη Μόσχα το 1952, έτσι και το 2014 οι αγώνες του παγκοσμίου πρωταθλήματος βόλεϊ θα γίνουν σε γήπεδο ποδοσφαίρου. Τα 62.000 εισιτήρια της αποψινής πρεμιέρας μεταξύ της Πολωνίας και της Σερβίας στο Eθνικό στάδιο της Βαρσοβίας έχουν εξαντληθεί και οι Πολωνοί που φιλοξενούν για πρώτη φορά το κορυφαίο αθλητικό ραντεβού του παγκοσμίου βόλεϊ ετοιμάζονται να δώσουν τα ρέστα τους...
Τώρα θα μου πείτε γιατί γίνονται παράλληλα τα παγκόσμια πρωταθλήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ;
Οι απόψεις ποικίλουν. Η επικρατέστερη άποψη είναι πως τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα επέβαλαν τις ημερομηνίες σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες και όχι με τον ανταγωνισμό. Άλλωστε οι χώρες που παίζουν πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στο παγκόσμιο βόλεϊ έχουν τεράστιες αγορές και αδιαφορούν για την παράλληλη διεξαγωγή των δύο διοργανώσεων και επί πλέον θεωρούν πως το βόλεϊ είναι πιο ανταγωνιστικό του μπάσκετ. Αυτά βέβαια στην Ελλάδα δεν ισχύουν. Χωρίς την Εθνική Ελλάδας παρούσα ουδείς ενδιαφέρεται και είναι ζήτημα εάν θα δούμε και τους αγώνες από ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο.
Πάντως, εφέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από το Κοσμοβόλεϊ της Αθήνας, τη μεγαλύτερη διοργάνωση του βόλεϊ που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Στο κατάμεστο ΣΕΦ η Ιταλία πήρε τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο της και η Ελλάδα αναρριχήθηκε για πρώτη και τελευταία φορά στην 6η θέση με τη θρυλική ομάδα των Σαμαρά, Γκιούρδα, Τσακιρόπουλου, Ντράγκοβιτς και των άλλων θρύλων του ελληνικού βόλεϊ που είχαν προπονητή τον Κουβανό Χιλμπέρτο Ερέρα.
Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στις ομάδες για να έχετε μία συνολική εικόνα για το τι θα γίνει το επόμενο 20ημερο στα γήπεδα της Πολωνίας.
Οι 24 ομάδες είναι χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των έξι ομάδων και στη φάση των «16» θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες κάθε ομίλου. Οι αγώνες θα γίνουν στο Κατοβίτσε, στο Λοτζ, στο Βρότσλαβ, στο Γκντανσκ, στο Μπινγκόζ, στην Κρακοβία και στη Βαρσοβία και μάλιστα στο Εθνικό ποδοσφαιρικό στάδιο.
Η Βραζιλία προέρχεται από τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις αλλά πολύ δύσκολα να μπορέσει να υπερασπιστεί τον τίτλο της χωρίς να σημαίνει πως δε μπορεί να κάνει «καρέ» και να γίνει η μοναδική χώρα που έχει τέσσερις συνεχόμενους τίτλους.
Στον Α΄όμιλο είναι η γηπεδούχος Πολωνία, η Σερβία, η Βενεζουέλα, η Αργεντινή, το Καμερούν και η Αυστραλία.
Η Πολωνία μπαίνει με προπονητή τον Γάλλο Στεφάν Αντιγκά που μέσα στη χρονιά σταμάτησε την ενεργό δράση και ξεκίνησε την προπονητική. Θα κάνει ντεμπούτο σε μεγάλη διοργάνωση. Από το 1974 στο Μεξικό έχει να πάρει χρυσό μετάλλιο. Οι πρώη πράσινοι Ζαγκούμνι, Ζιγκάντλο ηγούνται της ομάδας ενώ ξεχωρίζουν οι Κούρεκ, Βλάσλι, Κλος, Μπότσιεκ, Μίκα.
Η Σερβία (έχει ένα ασημένιο και ένα χάλκινο σε Μουντιάλ) και πηγαίνει με προπονητή τον Ιγκόρ Κολάκοβιτς, τον Νίκολα και τον Ούρος Κοβάσεβιτς και διαγώνιο τον Ατανασίεβιτς που είναι και το μεγάλο αστέρι. Λίμπερο ο Μαϊστόροβιτς και στο κέντρο ξεχωρίζει ο Ποντροσκάνιν. Εξετάσεις σε Μουντιάλ θα δώσει ο Νίκολα Γιόβοβιτς στο ρόλο του αντί – Γκρίμπιτς.
Στη Βενεζουέλα ξεχωρίζει η παρουσία του αρχηγού και διαγώνιου του ΠΑΟΚ Ερνάντο Γκόμεζ. Άλλη μία τιμητική παρουσία για την ομάδα του Βιτσέντσο Νάτσι που έχει πρώτο στόχο την 16αδα.
Η Αργεντινή με τον θρυλικό Χούλιο Βελάσκο στον πάγκο της πάει για μεγάλα πράγματα. Η συνταγή του κλασικού βόλεϊ που δεν λαθεύει ποτέ. Οι Νταραϊντού, Κιρόγκα, Περέιρα και Γκονζάλες είναι γνώριμοι στην Ελλάδα και οι μπινκοτσελέστε είναι αποφασισμένοι για την έκπληξη στον όμιλο.
Με τον Πίτερ Νονεμπρίτς στον πάγκο σε άλλο ένα Μουντιάλ το Καμερούν στοχεύει στην έκπληξη όπως και το 2010 στην Ρώμη. Οι περισσότεορι παίκτες αγωνίζονται στην Ευρώπη και στην Ασία. Ξεχωρίζουν ο Νταβίντ Φουγκό της Νανσί, Ιβάν Αρτούρ Κόντι Μπίτγια της Ρέτζιο Εμίλια και ο Βουνεμπάινα της Σαμόντ.
Η Αυστραλία με τον Τζον Ουριάρτε στον πάγκο κερδίζουν συνεχώς έδαφος, συμμετείχαν στην Α΄κατηγορία της τελικής φάσης του Παγκοσμίου Λιγκ και έδειξαν ικανοί για το χειρότερο και το καλύτερο. Τα φώτα πέφτουν στον πασαδόρο Χάρισον Πίκοκ που θα τον δούμε με τη φανέλα της ΜΕΝΤ. Ξεχωρίζει ο Νάθαν Ρόμπερτς της Λουγκάνο. Μαζί με την Αργεντινή και τη Σερβία θα δώσουν μάχη για τη δεύτερη θέση στον Α΄όμιλο.
Στον Β΄όμιλο αγωνίζονται η Βραζιλία, η Κούβα, Γερμανία, Φινλανδία, Κορέα και Τυνησία. Το κουμάντο το κάνει η Βραζιλία. Έχει τρεις συνεχόμενες κούπες και στη μετά Τζίμπα εποχή θέλει να κρατήσει τα διατηρήσει τα κεκτημένα. Στον πάγκο σταθερή αξία ο Μπερνάντο Ρεζέντε και πασαδόρος ο υιός του Μπρούνο. Οι Μουρίλο, Γουάλας, Σάατκαμπ και Λουκαρέλι σηκώνουν την ομάδα μαζί με τον δαιμόνιο λίμπερο Πεντρέιρα.
Η Κούβα έχει τον πάγκο της τον πρώην «ερυθρόλευκο» Σάντσεζ (μαζί με τον Ερνάντεζ κατέκτησαν με τον Ολυμπιακό το κύπελλο Κυπελλούχων του 1996) και στοχεύει σε πορεία ανάλογη με αυτή του 2010 που έφτασε στον τελικό. Ο Οσμάνι Ουριάρτε Μέστρε και ο Άλμπο Μιράντα παλεύουν για να κάνουν τη διαφορά.
Με τον Τόμας Σαμουέλβο στον πάγκο και με τις αξίες που άφησε πίσω του ο Μάουρο Μπερούτο η Φινλανδία θα πορευτεί στο Μουντιάλ της Πολωνίας έχοντας και το πλεονέκτημα της μετακίνησης οπαδών της. Οι Σίλταλα, Οϊβάνεν, Κουνάρι, Λεχτόνεν, Σούμοφ, Έσκο που πέρασαν από την Ελλάδα είναι σταθερή αξία και μεγάλος στόχος η 16αδα.
Η Γερμανία θα πορευτεί για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη διοργάνωση με τον Βιτάλ Χέινεν ο οποίος επιχειρεί ανανέωση με τους Σοπς και Τίσερ να είναι οι πιο παλιοί. Το εγχείρημα θα είναι δύσκολο και με πολύ ρίσκο. Οι Προλινγκέουερ, Βέστφαλ, Κόλιν είναι οι παίκτες που θα σηκώσουν την ομάδα.
Ο βετεράνος Παρκ Κιβόν κατεβάσει νεανική ομάδα για την Κορέα βασιζόμενη στην αλάνθαστη υποδοχή και την τέλεια άμυνα. Η διάρκεια θα μετρήσει με τους Χαν Κιμ και Γιον Λι να είναι οι πιο έμπειροι στην ομάδα ενώ κανείς παίκτης δεν ξεπεράει τα 2μ.
Τα εσωτερικά προβλήματα στην Τυνησία έφεραν με δυσκολία την ομάδα στο Μουντιάλ. Ο Φεθί Μκαουάρ έχει συνηθίσει στις εκπλήξεις, όμως, σε έναν τόσο ανταγωνιστικό δύσκολο όμιλο δύσκολα να επιβιώσει η ομάδα του.
Στον Γ΄όμιλο η Ρωσία είναι το φαβορί ενώ συμμετέχουν ακόμα Βουλγαρία, Καναδάς, Μεξικό, Κίνα και Αίγυπτος. Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες θα δώσουν τα ρέστα τους για το πρώτο χρυσό μετάλλιο μετά τη διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης. Είναι κάτι που τους λείπει και ο Αντρέι Βορόνκοφ έχει αναλάβει να οδηγήσει την ομάδα. Ο σούπερμαν Ντμίτρι Μουσέρσκι είναι η σημαία της ομάδας μαζί με τους Γκράνκιν, Κτέι, Μπερέζκο.
Η Βουλγαρία του Πλάμεν Κονσταντίνοφ έχει μεγάλη ευκαιρία να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Γ΄όμιλο. Ο Πλάμεν δίνει τις δικές του εξετάσεις ενώ η ομάδα θα στηριχτεί σε Νικόλοφ, Αλεξιέφ, Σαλπάρφ αλλά και Ζέκοφ που στο παρελθόν πέρασε από ΕΑΠ και Ολυμπιακό.
Ο Καναδάς του Γκλεν Χόαγκ με τον «πατρινό» (πρώην παίκτη της Παναχαϊκής) Στιβ Μπρίνγκμαν και τους Γουίντερς, Σόνιας, Σμιτ μπορεί να είναι από τις ευχάριστες εκπλήξεις.
Η Κίνα ψάχνει την επιτυχία που θα είναι σημείο αναφοράς για το άθλημα αλλά δεν τα έχει καταφέρει. Χωρίς μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια θα πορευτεί με Ξιε Γκουτσέν και με εντελώς νεανική ομάδα.
Η Αίγυπτος με τη γνωστή συνταγή των Αμπντελαΐ, Γιουσέφ και Μπαντάβι έβαλε στόχο την 12αδα αλλά δύσκολα να τα καταφέρει.
Η πρόκριση του Μεξικό ήταν μια μεγάλη έκπληξη και ο Σέρτζιο Ερνάντζε το απολαμβάνει μαζί με τους παίκτες του. Αρχηγός είναι ο Γκουέρα και μαζί με τον Μέγιερ οι δύο πιο έμπειροι παίκτες.
Ο Δ΄όμιλος είναι ο πιο αμφίρροπος και αναμένονται σκληρές μάχες. Ξεχωρίζει η μονομαχία ΗΠΑ – Ιράν, ενώ η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία θα προσπαθήσουν να μπουν σφήνα. Αγωνίζεται και το Πουέρτο Ρίκο.
Η Ιταλία ομάδα του Μάουρο Μπερούτο εκτός από την παράδοση κουβαλάει το μέταλλο, τη πειθαρχία και την τέλεια τακτική. Οι Κοβάρ, Ζάιτσεφ, Πιάνο είναι οι παίκτες που κληθούν να γράψουν ιστορία και να φέρουν την Ιταλία και πάλι στο βάθρο μετά το 1998.
Με τον Σέρβο Σλόμπονταν Μπόσκαν στον πάγκο του αντί του Χούλιο Βελάσκο το Ιράν είναι αποφασισμένο για μεγάλα πράγματα σε αυτή τη διοργάνωση. Αρχηγός και ηγέτης είναι ο Μαρουφλακράνι και μαζί με τους Γκαεμί, Αχανγκαράν, Γκαφούρ η τετράδα που μπορεί να οδηγήσει την ομάδα και στην αυλή των μεταλλίων.
Το Βέλγιο κορυφώνει την παρουσία του σε αυτό το Μουντιάλ με μία δεμένη και γνωστή σε όλους μας ομάδα που αντιμετωπίσαμε στα προκριματικά του Euro-2013. Eίναι η τελευταία παράσταση για τον μεγάλο Φρανκ Ντεπέστελε (πέρασε από Ηρακλή και Παναθηναϊκό) ενώ η δύναμη της ομάδας είναι οι Βέρχες, Ντερό, Βαν ντε Ντρις. Μαζί με την Ιταλία και το Ιράν έχουν τον πρώτο λόγο στον όμιλο.
Η Γαλλία του Λοράντ Τιλ κατεβάζει ανανεωμένη ομάδα με τους Μαρεχάλ, Τονιούτι, Ρουζιέ και Νάγκμπεθ αλλά που ακόμα δεν έχει βρει την αγωνιστική της ταυτότητα και ίσως κάνει την έκπληξη.
Το Πουέρτο Ρίκο του Νταβίντ Άλεμαν με τον Χοσέ Ριβέρα σταθερή αξία και τον Έκτορ Σότο στοχεύει σε μια αξιοπρεπή πορεία
Οι ΗΠΑ μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Λιγκ 2014 απέδειξε πως είναι σταθερή αξία στο παγκόσμιο βόλεϊ με αστείρευτη πηγή νέων παικτών και σταθερή φιλοσοφία Νταγκ Μπιλ. Με προπονητή τον Τζον Σπερό οι ΗΠΑ στηρίζονται στους Άντερσον, Σάντερ, Χολτ και Κρίστενσον. Στην 12αδα είναι ο πασαδόρος της Λαμίας Ρίλεϊ Μακ Κίμπιν, αλλά και ο ακραίος του ΠΑΟΚ Μπραντ Λόσον
Τα υπόλοιπα επί της... οθόνης ελπίζοντας πως θα δούμε κάτι καινούργιο στο παγκόσμιο βόλεϊ και κυρίως νέα μεγάλα αστέρια να ανατέλλουν.