Σελίδες


Τρίτη 17 Απριλίου 2012

SOS από το επαγγελματικό βόλεϊ


ΟΛΟΣΕΛΙΔΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ "ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"


Του: Γιάννη Τζούστα
Δεν είναι σύνηθες μια μεγάλη κυριακάτικη πολιτική εφημερίδα να αφιερώνει μία ολόκληρη σελίδα από την ύλη της για το βόλεϊ. Το είδαμε όμως στο «Βήμα», όπου δημοσιεύθηκε θέμα με το ερώτημα στον υπότιτλο: «Σερβίς για επιστροφή στον ερασιτεχνισμό ή νέες μορφές αμειβόμενου (πρωτ)αθλητισμού;».
Ενα φάντασμα πλανάται πάνω από τον... φιλέ, ο ερασιτεχνισμός. Είκοσι ένα χρόνια μετά την είσοδο του αμειβόμενου (πρωτ)αθλητισμού στα παρκέ του βόλεϊ, με τη δημιουργία των αμφιλεγόμενων – υβρίδια μεταξύ ερασιτεχνικών σωματείων και ανωνύμων εταιρειών – Τμημάτων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΤΑΠ) που αργότερα μετεξελίχθηκαν σε ΤΑΑ (Τμήματα Αμειβομένων Αθλητών) στην Α1 βόλεϊ ανδρών, η επιστροφή στην εποχή του σωματειακού δελτίου αποτελεί για ορισμένους αναπόφευκτη εξέλιξη λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε και το άθλημα του φιλέ. Για κάποιους (κυρίως τους παίκτες) αυτό ισοδυναμεί με εφιάλτη, ενώ υπάρχουν και αυτοί που αναζητούν τη μέση οδό, με νέες μορφές αμειβόμενου αθλητισμού.

Με τα συσσωρευμένα χρέη των ομάδων που αγωνίζονται (ή αγωνίστηκαν) στην ελίτ του ελληνικού βόλεϊ προς τους παίκτες (έλληνες και ξένους) να έχουν εκτοξευθεί στα 4,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΠΑΣΑΠ) Σάκη Ψάρρα, η λειτουργία αρκετών ΤΑΑ είναι πλέον ναρκοθετημένη. Η φούσκα των προηγούμενων ετών έσκασε με εκκωφαντικό τρόπο και με θύματα πριν απ' όλους τους αθλητές και προπονητές.

«Είχαμε οδηγηθεί σε μία τρέλα» τονίζει ο πρόεδρος της Ενωσης Σωματείων Αμειβομένων Πετοσφαιριστών (ΕΣΑΠ) και του ΤΑΑ Ολυμπιακός Παντελής Ταρνατόρος και εξηγεί: «Η παρουσία ισχυρών επιχειρηματιών που ανέλαβαν τη χορηγία των τμημάτων βόλεϊ ανέβασε τα κασέ. Το άθλημα οδηγήθηκε στη λογική της στήριξης σε μεγάλους επιχειρηματίες. Οταν όμως αυτοί έφυγαν, δημιουργήθηκε μία μαύρη τρύπα». Προτού φύγουν είχαν προλάβει να προσφέρουν αμοιβές-ρεκόρ, όπως τα 500.000 ευρώ στον Σέρβο Ιβάν Μίλκοβιτς, ποσό μεγαλύτερο από το εφετινό μπάτζετ της πρώην ομάδας του, του Ολυμπιακού!

Οι λεφτάδες και η γαλλική εμπειρία

Με δεδομένο ότι οι επιχειρηματίες κατευθύνθηκαν κυρίως στις μεγάλες ομάδες (Ολυμπιακός - Μαρινάκης, Παναθηναϊκός - Σταθοκωστόπουλος, Ηρακλής - Αδαμίδης) που ανταγωνίζονταν για τους τίτλους, αυτές ήταν οι πρώτες που επηρεάστηκαν στην εποχή του μνημονίου και των ισχνών αγελάδων.

«Τα χρέη είναι κυρίως από τις μεγάλες ομάδες» επιβεβαιώνει ο πρώην πασαδόρος του Παναθηναϊκού Ψάρρας, ο οποίος στη γαλλική Ναρμπόν όπου αγωνίστηκε μετά τα μισά της περιόδου έζησε μια τελείως διαφορετική εμπειρία. «Εκεί κάθε παιχνίδι είναι μια γιορτή. Ο πρόεδρος όταν κερδίζαμε μας ευχαριστούσε, ενώ όλα τα θέματα για κάθε παίκτη ήταν λυμένα και πληρωνόμασταν κάθε 1η του μήνα» υπογραμμίζει ο 39χρονος πασέρ. Μόνο που τα προβλήματα του ελληνικού βόλεϊ τον ακολούθησαν και στην πόλη της νότιας Γαλλίας «αφού παίζαμε στη Ναρμπόν πέντε παίκτες, εγώ, ο Γάλλος Ερπ, ο Κολομβιανός Βιαφάρα και οι Βραζιλιάνοι Μορένο και Ντα Σίλβα, στους οποίους οι ελληνικές ομάδες χρωστάνε 200.000 ευρώ»!..

Χρέη των ΤΑΑ και κασέ των παικτών

Η διαδικασία για την αποπληρωμή των χρεών αποτελεί το πρώτο σημείο τριβής μεταξύ ΕΣΑΠ και παικτών. Οι ομάδες προτείνουν να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος, ενώ ο ΠΑΣΑΠ θεωρεί ότι τα σωματεία που έχουν χρέη μετά τη λήξη της αγωνιστικής περιόδου δεν θα πρέπει να συμμετάσχουν στο επόμενο πρωτάθλημα. Το άγος των χρεών οδηγεί ορισμένους παράγοντες να φλερτάρουν με την επιστροφή στον ερασιτεχνισμό και στην εποχή του δελτίου, μία επιλογή που δεν έχει καταστεί ακόμη κυρίαρχη στην ΕΣΑΠ. Πάντως δεν είναι κρυφό στα παρκέ του βόλεϊ ότι μεγάλα σωματεία, όπως ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής, μαγνητίζονται από την ιδέα του ερασιτεχνισμού, ακολουθούμενα και από άλλες ομάδες όπως η ΕΑ Πατρών που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

«Αν γινόταν αυτό θα άλλαζε τελείως όλη η βάση λειτουργίας της Α1 ανδρών» τονίζει ο κ. Ταρνατόρος που δεν κρύβει ότι «υπάρχει προβληματισμός στα σωματεία αν μπορούν να συνεχίσουν ως ΤΑΑ ή πρέπει να επιστρέψουμε στο δελτίο». Προς το παρόν η ΕΣΑΠ μελετά νομικά το θέμα και το έχει αναθέσει σε επιτροπή νομικών. Πάντως ο κ. Ταρνατόρος στέλνει το μήνυμά του προς την άλλη πλευρά (παίκτες, προπονητές) ότι «το συμφέρον του βόλεϊ χρειάζεται ένα μοντέλο προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες όπου τα πάντα διαλύονται. Οι αθλητές του βόλεϊ δεν μπορεί να είναι πλήρους απασχόλησης»...

Ο Σάκης Ψάρρας δεν αρνείται να σηκώσει το γάντι. «Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να ρίξουμε το κασέ μας. Αλλωστε το έχουμε πράξει. Αυτή τη στιγμή οι μέσες ετήσιες αποδοχές έχουν πέσει στα 15.000 ευρώ, όταν πριν από λίγα χρόνια ήταν 40.000 ευρώ. Θέλουμε όμως full time απασχόληση, γι' αυτό είμαστε υπέρ του επαγγελματισμού». Για τον ΠΑΣΑΠ η βιωσιμότητα του ελληνικού βόλεϊ συναρτάται με τη θέσπιση κριτηρίων συμμετοχής των ομάδων στο πρωτάθλημα στο οποίο θα πρέπει να αγωνίζονται «μόνο αυτές που θα έχουν δικό τους γήπεδο, θα έχουν μίνιμουμ αριθμό εισιτηρίων, κεντρικό χορηγό και ενίσχυση από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Επαρχία, δικλίδες και ΟΠΑΠ


Ο 39χρονος παίκτης θεωρεί ότι «το βόλεϊ πρέπει να προσανατολιστεί προς την επαρχία όπου υπάρχουν υγιείς ομάδες όπως ο Φοίνικας Σύρου, ο Παμβοχαϊκός, ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, η Λαμία. Να απαλλαγεί το άθλημα από τους μετακινούμενους οπαδούς του ποδοσφαίρου και να δημιουργήσει το δικό του κοινό». Από την πλευρά του ο κ. Ταρνατόρος, ως πρόεδρος του Ολυμπιακού, προτείνει «την εξυγίανση των σωματείων και τη δημιουργία ασφαλιστικών δικλίδων ώστε οι ομάδες να ξοδεύουν μόνο όσα βγάζουν. Από 'κεί και πέρα να υπάρχουν κυρώσεις». Είναι φανερό ότι «καρφώνει» τον Παναθηναϊκό που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη του, αλλά και τον Ηρακλή που δημιουργεί νέα...

Πέρα από τις οποιεσδήποτε ασφαλιστικές δικλίδες, το επαγγελματικό βόλεϊ έχει να αντιμετωπίσει και την απώλεια ποσού 100.000 ευρώ που λάμβανε κάθε ΤΑΑ από τη ΓΓΑ και αποτελούσε σταθερή βάση εκκίνησης για τον προϋπολογισμό τους. Από την άλλη πλευρά η εξασφάλιση της χορηγίας από τον ΟΠΑΠ δίνει μία οικονομική ανάσα, ενώ σύμφωνα με έρευνά του η χορηγία είναι απολύτως ανταποδοτική όσον αφορά την προβολή του Οργανισμού. Πάντως η μεγάλη πρόκληση είναι η ένταξη του πρωταθλήματος βόλεϊ στο «Στοίχημα», προοπτική την οποία θα επιθυμούσε η ΕΣΑΠ και την εξετάζει ο ΟΠΑΠ.

Σύσκεψη των φορέων του βόλεϊ

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε»

Στη θεσμοθέτηση διαδικασίας αδειοδότησης αντίστοιχης με αυτής του ποδοσφαίρου συμφώνησαν σε πρόσφατη σύσκεψή τους με τον γενικό γραμματέα Αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή οι φορείς του βόλεϊ (Ομοσπονδία, Ενωση Σωματείων, Σύνδεσμος Παικτών). Οι εκπρόσωποί τους συμφώνησαν στη σύνταξη κανονισμού που να προβλέπει ελέγχους όχι μόνο νομιμότητας, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αλλά και βιωσιμότητας.

Στα κριτήρια αδειοδότησης θα υπάρχουν η εξόφληση των χρεών, τα χορηγικά έσοδα, τα εισιτήρια που κόβουν οι ομάδες. «Η ομοσπονδία πήρε την πρωτοβουλία για τη συνεννόηση των φορέων του βόλεϊ» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ Αχιλλέας Μαυρομμάτης προσθέτοντας: «Είναι ευθύνη όλων να κάνουμε το βόλεϊ ελκυστικό και βιώσιμο. Πρέπει όμως να διασφαλισθούν οι συνθήκες για να είναι βιώσιμες οι ομάδες και να παίζουν όλες με ίσους όρους».

Ο κ. Μαυρομμάτης ξορκίζει το... φάντασμα του ερασιτεχνισμού στον οποίο «δεν μπορούμε να γυρίσουμε αύριο. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές. Το θέμα δεν είναι η επιστροφή στο δελτίο αλλά η βιωσιμότητα. Πιθανόν να χρειαστεί να αναζητηθούν άλλες μορφές αμειβομένου αθλητισμού».

Στην πρόσφατη σύσκεψη πάντως στη ΓΓΑ οι φορείς του αθλήματος συμφώνησαν ότι στην αναζήτηση νέων μορφών η διάλυση των ΤΑΑ και η επιστροφή στον ερασιτεχνισμό θα είναι η τελευταία λύση.

πηγη www.volleynews.gr