Σελίδες


Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΝΔΡΩΝ


Μάθετε μπαλίτσα παλικάρια - Μέρος 2ο

Μάθετε μπαλίτσα παλικάρια - Μέρος 2ο
Ο Θανάσης Μαργαρίτης μετά από πολλά ξενύχτια για να δει τους αγώνες του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ανδρών δημοσιεύσει στο volleynews.gr τις απόψεις του για την κορυφαία και πιο εξαντλητική διοργάνωση του παγκοσμίου βόλεϊ που ολοκληρώθηκε στην Ιαπωνία...
«Μετά από το καταπληκτικό θέαμα των αγώνων των γυναικών που (δεν) παρακολουθήσαμε είχαμε και την τύχη να (μην) απολαύσουμε και το θέαμα που παρουσίασαν οι ανδρικές ομάδες. Ο μήνας Νοέμβριος συγκέντρωσε τα φώτα όλου του κόσμου και σχεδόν μονοπώλησε το ενδιαφέρον των φίλων του αθλήματος όλης της γης .
Ήρθε και η σειρά των ανδρών να αγωνιστούν και να δοκιμαστούν για μισό μήνα παίζοντας με το ίδιο ακριβώς σύστημα 11 αγώνες σε 14 ημέρες.
Όλα τα επιτελεία των ομάδων προγραμμάτισαν μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας τα πάντα και προσπάθησαν να κρατήσουν τις ομάδες τους στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση μέχρι και το τελευταίο σετ της διοργάνωσης.
Παρακολουθήσαμε τις προσπάθειες των προπονητών να διαχειριστούν με τον καλύτερο τρόπο το έμψυχο υλικό τους ενώ στο παρασκήνιο ξέρουμε ότι δεν σταμάτησαν να εργάζονται ασταμάτητα οι γιατροί, οι φυσιοθεραπευτές, οι στατιστικολόγοι, οι αναλυτές, οι μάνατζερς , οι φροντιστές, οι διαιτολόγοι και όλοι αυτοί που θεωρούνται απαραίτητοι ,ώστε οι ομάδες τους να είναι ικανές και έτοιμες για το καλύτερο , κάθε μέρα, σε κάθε αγώνα, σε κάθε σετ και σε κάθε πόντο.
Αξιοσημείωτο ήταν ότι δεν υπήρχε κανένα παιχνίδι που να μην έχει ενδιαφέρον. Όταν την 11η και τελευταία αγωνιστική η Ιταλία χάνει την πρόκριση για την Ολυμπιάδα για ένα σετ! όταν οι Πολωνοί μέχρι και τους τελευταίους πόντους διεκδικούν τον τίτλο του Πρωταθλητή και όλες οι ομάδες παίζουν μέχρι το τέλος με όλες τους τις δυνάμεις για μια καλύτερη θέση στην παγκόσμια βαθμολογία, καταλαβαίνει κανείς πόσο ενδιαφέρον είχαν αυτοί οι αγώνες!
Οι ομάδες πέρα από τους συνεχείς αγώνες είχαν και τις συχνές μετακινήσεις σε άλλες πόλεις κάθε τρία παιχνίδια. 7 πόλεις της Ιαπωνίας φιλοξένησαν τους αγώνες αυτούς και φυσικά οι διοργανωτές προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν με τον καλύτερο τρόπο αυτή τη διοργάνωση. Φυσικά όταν έπαιζε η Ιαπωνία τα γήπεδα ήταν γεμάτα αλλά και ιδιαίτερο χρώμα στην κερκίδα έδωσαν οι Βραζιλιάνοι, οι Ιταλοί, οι Πολωνοί και οι Ιρανοί. Οι ιάπωνες όμως , ακόμα και στα παιχνίδια με τη μικρότερη σημασία, φρόντισαν και μάζεψαν μικρά παιδιά του σχολείου όπου φορώντας τις στολές του σχολείου τους,μαζί με τους δασκάλους τους παρακολούθησαν τους αγώνες . Πάρα πολλές φορές ο εκφωνητής του γηπέδου παρότρυνε τους φιλάθλους να χειροκροτούν όλες τις ομάδες.
Όλα τέλειωσαν μέσα σε μια θαυμάσια ατμόσφαιρα με τους Ρώσους να κατακτούν τη 1η θέση, τους Πολωνούς τη 2η και τους Βραζιλιάνους την 3η. Οι Ιταλοί για ένα σετ έχασαν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς και τώρα όπως οι Σέρβοι και οι Βούλγαροι περιμένουν τα προολυμπιακά στη Βουλγαρία και Ιταλία για να διεκδικήσουν μια θέση στους 12 της Ολυμπιάδας. Παρομοίως περιμένουν και οι ομάδες της Κούβας , Αμερικής και Ασίας προολυμπιακά τουρνουά στις διάφορες ηπείρους.
Αλλά ας έρθουμε λίγο στο αγωνιστικό μέρος αυτής της πολύ μεγάλης εκδήλωσης και ας δούμε ξεχωριστά τις ομάδες που πήραν μέρος.
ΡΩΣΙΑ
Πλήρης ομάδα, με δυνατό πάγκο με συνέπεια και σταθερότητα στο παιχνίδι της πέτυχε τη μεγάλη επίδοση των 10 νικών έναντι μιας ήττας. Έμπειρη ομάδα αλλά και με νεαρούς παίκτες με υψηλή απόδοση έπεισε και τον τελευταίο ότι άξιζε τον τίτλο της πρωταθλήτριας.
Ο προπονητής της ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΑΛΕΚΝΟ ήρθε στους αγώνες αυτούς με ένα μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε 5 ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων. Ο βασικός του πασαδόρος ΓΚΡΑΝΚΙΝ δεν θα έπαιζε και θα έπρεπε να τον αντικαταστήσει ο 2ος πασαδόρος ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΠΟΥΤΣΚΟ τον οποίον ο Αλένκο των θεωρούσε άπειρο. Παρόλα αυτά ο ΜΠΟΥΤΣΚΟ (25 ετών, 1.98) στάθηκε θαυμάσια και μάλιστα οι στατιστικολόγοι της FIVB τον κατέταξαν στην 5η θέση των πασαδόρων. Όμως η μεγάλη μορφή των αγώνων ήταν ο διαγώνιος ΜΑΞΙΜ ΜΙΧΑΙΛΟΦ (23 ετών, 2.03) όπου και αναδείχθηκε δίκαια σαν ο MVP των αγώνων. Απόδειξη ήταν ότι ο ΜΙΧΑΙΛΟΦ μπήκε στατιστικά 3ος στους σκόρερς, 3οςστους επιθετικούς, 16ος στους μπλοκέρ, 3ος στους σέρβερς και 18ος στους αμυντικούς!! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον αγώνα με την Βραζιλία για ένα μικρό διάστημα αγωνίστηκε και σαν ακραίος με υποδοχή!! Κοντά στους παραπάνω παίκτες είχαμε 3 κεντρικούς με τεράστια προσόντα, ο πολύς ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΒΟΛΚΟΦ ( 26, 210) που κατετάγη σαν 4οςμπλοκέρ, ο ΝΤΙΜΙΤΡΙ ΜΟΥΖΕΡΣΚΙ (23, 213) και τέλος ο ΝΙΚΟΛΑΙ ΑΠΑΛΙΚΟΒ (29, 203). Παράλληλα 3 δυνατοί ακραίοι μοιράστηκαν το βάρος όλων των αγώνων και αυτοί ήταν ο αρχηγός ΤΑΡΑΣ ΚΤΕΪ (29, 205), ο ΝΤΕΝΙΣ ΜΠΙΡΙΟΥΚΟΒ (23, 2.02) και ο έμπειρος ΣΕΡΓΚΕΙ ΤΕΤΙΟΥΧΙΝ (36, 1.97).
Όπλο της Ρωσίας και το πολύ δυνατό μπλοκ, το πολύ δυνατό σέρβις ( Μιχάιλοφ και Απάλικοβ). Αν θεωρήσουμε ότι υπάρχει αδύνατο σημείο, αυτό είναι η υποδοχή. Από τακτικής πλευράς θα πρέπει να αναφέρουμε τους πρώτους χρόνους των κεντρικών οι οποίοι εκτελούνταν από πάρα πολύ μεγάλο ύψος και πολλές φορές πάνω από πανύψηλους κεντρικούς μπλοκέρ.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Εξαιρετική η εμφάνιση της Πολωνίας η οποία όμως δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει μια και αυτή η χώρα θεωρείται ότι λατρεύει το Βόλεϊ και το προωθεί σε απίστευτο βαθμό.
Μεγάλη μερίδα επιτυχίας έχουν οι 2 ιταλοί προπονητές ΑΝΤΡΕΑ ΑΝΑΣΤΑΖΙ και ο βοηθός του ΑΝΤΡΕΑ ΓΚ
ΑΡΝΤΙΝΙ όπου κατάφεραν παρά τις πολλές αλλαγές παικτών από το προηγούμενο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ,να δημιουργήσουν μια εξαιρετικά δυνατή ομάδα ικανή να διεκδικήσει μετάλλια σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις. Ήδη με αυτή της την εμφάνιση πέτυχε την απευθείας πρόκριση στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου.
Μεγάλη δύναμη της Πολωνίας είναι οι κεντρικοί της μπλοκέρ. Ο αρχηγός ΜΑΡΣΙΝ ΜΟΤΖΟΝΕΚ (26 ετών, 2.11) αναδείχθηκε καλύτερος μπλοκέρ του τουρνουά ενώ ο άλλος κεντρικός ΠΙΟΤΡ ΝΟΒΑΚΟΦΣΚΙ (24, 2.05) αναδείχθηκε 5οςμπλοκέρ του τουρνουά. Τρεις εξαιρετικοί ακραίοι έδωσαν μεγάλη δύναμη στην ομάδα και αυτοί ήταν: ο ΜΠΑΡΤΟΣ ΚΟΥΡΕΚ (23, 2.05) που θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια ταλέντα, ο ΜΙΧΑΛ ΒΙΝΙΑΡΣΚΙ (28, 2.00) που αναδείχθηκε σαν ο 2ος καλύτερος υποδοχέας του τουρνουά και ο σχετικά «κοντός» ΜΙΧΑΛ ΚΟΥΜΠΙΑΚ (23 , 1.91). Ο Διαγώνιος ΣΜΠΙΓΚΝΙΕ ΜΠΑΡΤΜΑΝ (24 ,ι 1.98) ήταν εξαιρετικός κατακτώντας μάλιστα την 9η θέση στους σκόρερς και την 9η θέση στους επιθετικούς. Στο τιμόνι υπήρχαν 2 πολύ καλοί και έμπειροι πασαδόροι ( και οι δύο έχουν περάσει από Ελλάδα) ΠΑΒΕΛ ΖΑΓΚΟΥΜΝΙ (34 , 2.00) και ο ΛΟΥΚΑΣ ΖΙΓΚΑΝΤΛΟ ( 32 , 2.00). Τέλος ο λίμπερο ΙΓΚΟΡ ΊΓΚΝΑΤΣΕΚ πολύ καλός, αναδείχτηκε και 3ος λίμπερο του τουρνουά.
Δυνατά σημεία της ομάδας το εξαιρετικό σέρβις ( 5 παίκτες μέσα στους 30 καλύτερους σέρβερς), το δυνατό κεντρικό μπλοκ και η πολύ καλή υποδοχή κυρίως του Βινιάρσκι και του ίγκνατσεκ. Αδύνατο σημείο, αν θέλουμε να αναφέρουμε ίσως να είναι το χαμηλό ανάστημα των δύο διαγωνίων της ομάδας.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Πολλοί απογοητεύτηκαν από την εμφάνιση των Βραζιλιάνων και πολλοί μάλιστα βγήκαν να προαναγγείλουν την αρχή του τέλους αυτής της μεγάλης ομάδας. Ο ΜΠΕΡΝΑΝΤΟ ΡΕΖΕΝΤΕ , ο προπονητής της ομάδας, παρόλα αυτά φαίνεται ικανοποιημένος δηλώνοντας ότι ο στόχος της ομάδας που ήταν η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες επετεύχθη. Είμαι σίγουρος πως αυτή η ομάδα δεν έχει φτάσει ακόμα στο τέλος της και στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου θα δείξει και πάλι τη δύναμή της.
Προφανώς ήταν μεγάλη ατυχία ο τραυματισμός στους κοιλιακούς του ΝΤΑΝΤΕ ΑΜΑΡΑΛ με αποτέλεσμα όλη η προσπάθεια και το βάρος των ακραίων να πέσει στους ΤΖΙΜΠΑ και ΜΟΥΡΙΛΟ. Αξιοπρεπής η παρουσία του ΤΖΙΜΠΑ (35, 1.92) που παρά τα χρόνια του κατάφερε να κρατήσει πολύ καλά τη θέση του και να δείξει ότι έχει ακόμα πολλά να προσφέρει. Ο ΕΝΤΡΕΣ ΜΟΥΡΙΛΟ (30, 190) διακρίθηκε περισσότερο σαν υποδοχέας ( 7ος καλύτερος υποδοχέας) αλλά προφανέστατα η Βραζιλία χρειάζεται στους ακραίους και νέο αίμα. Η δύναμη της ομάδας είναι οι κεντρικοί της και κυρίως ο ΣΙΝΤΑΟ (29 , 2.03) και ο ΛΟΥΚΑΣ (25, 209). Διαγώνιος ο ΒΙΣΟΤΟ (28, 212) βρέθηκε κύρια σε καλή κατάσταση αλλά δεν ήταν πάντα σταθερός στην απόδοσή του. Ο ΣΕΡΤΖΙΟ (36, 184) συνεχίζει και αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος λίμπερο του κόσμου ( 1ος υποδοχέας στο τουρνουά και 2ος λίμπερο). Εκεί που κατά την ταπεινή μου γνώμη πρέπει να δώσει λύση ο Μπερνάρντο Ρεζέντε είναι η θέση του βασικού πασαδόρου. Νομίζω πως αδικεί πάρα πολύ το γιο του ΜΠΡΟΥΝΟ ( 25,190) με το να τον καθηλώνει στον πάγκο βάζοντας στην πρώτη εξάδα τον ΜΑΡΛΟΝ (34,188). Όταν αγωνίζεται ο ΜΠΡΟΥΝΟ η ομάδα παίζει εξαιρετικά γρήγορα κάτι που ταιριάζει απόλυτα στο σύστημα της Βραζιλίας. Δυνατά σημεία της Βραζιλίας σίγουρα αποτελούν η εξαιρετική υποδοχή των Σέρτζιο και Μουρίλο, οι δυνατοί και ταχύτατοι για το ύψος τους κεντρικοί, το πολύ καλό σέρβις αλλά και η ποικιλία και τελειότητα εκτέλεσης των επιθέσεων pipe. Αδύνατα σημεία αποτελούν τα ακριανά μπλοκ και ο όχι και τόσο σπουδαίος πασαδόρος (Μάρλον) στην εξάδα. Είναι καιρός πια ο μπαμπάς Ρεζέντε να μονιμοποιήσει το γιο του μέσα στην εξάδα.



ΙΤΑΛΙΑ
Παρά τις δηλώσεις της Ιταλικής ομάδας ότι η παρουσία της ιταλικής ομάδας σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο ήταν πολύ καλή το σίγουρο είναι, ότι οι Ιταλοί έφυγαν από την Ιαπωνία πικραμένοι μια και έχασαν την πρόκριση κυριολεκτικά μέσα από τα χέρια τους. Τα σετ που έχασε η Ιταλία από Αργεντινή, Ιράν και από τη την 2η ομάδα της Σερβίας αλλά και το ότι από 2-0 σετ με την Πολωνία έχασε τον αγώνα με 2-3, την καταδίκασαν σε αποκλεισμό την τελευταία στιγμή από την Ολυμπιάδα.
Είναι γεγονός ότι ο ΜΑΟΥΡΟ ΜΠΕΡΟΥΤΟ προσπάθησε πάρα πολύ να παρουσιάσει μια δυνατή ομάδα σε αυτό το τουρνουά και τα κατάφερε. Η Ιταλία βασίστηκε κύρια στον εξαιρετικό διαγώνιο ΜΙΧΑΛ ΛΑΣΚΟ ( 30, 2.02) ο οποίος και πήρε τη 2η θέση στους σκόρερς , τη 2η θέση στους καλύτερους επιθετικούς και την 10η θέση στους μπλοκέρ . Σταθερός στο ρόλο του πασαδόρου ο ΝΤΡΑΓΚΑΝ ΤΡΑΒΙΤΣΑ ( 25, 2.00) κράτησε πολύ καλά τη θέση του ( 7ος πασαδόρος του τουρνουά και 4ος στο σέρβις). Η επάνοδος του ΑΛΕΣΑΝΤΡΟ ΦΕΙ (33, 2.04) ) δυνάμωσε το κέντρο όπου εδώ βρίσκονταν οι επίσης δυνατοί και έμπειροι μπλοκέρ ΛΟΥΙΤΖΙ ΜΑΣΤΡΑΝΤΖΕΛΟ (36 ,2.02 ) και ο ΕΜΑΝΟΥΕΛΕ ΜΠΙΡΑΡΕΛΙ (30 , 201). Στα άκρα τρεις καλοί παίκτες ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΣΑΒΑΝΙ (29, 1.95), ΙΒΑΝ ΖΑΪΤΣΕΦ (23,202) και ΣΙΜΟΝΕ ΠΑΡΟΝΤΙ (25,1.96) κράτησαν την Ιταλία σε πολύ καλά επίπεδα. Ο λίμπερο ΑΝΤΡΕΑ ΤΖΟΒΙ έκανε καλή εμφάνιση ( 5ος στην κατάταξη).
Δυνατά σημεία της Ιταλίας η μεθοδικότητα, η τακτική και η τεχνική αυτής της ομάδας και το πάρα πολύ καλό σέρβις ( Σαβάνι 1ος, Τράβιτσα 4ος και Ζάιτσεφ 7ος). Αδυναμία θα χαρακτηριστεί ίσως, ότι στην περίπτωση που ο Λάσκο δεν αποδώσει, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άξιος αντικαταστάτης του ( Ο νεαρός ΣΑΜΠΙ δεν είναι ακόμα έτοιμος) όπως επίσης δεν υπάρχει ο παίκτης που θα αναλάβει το βάρος της επίθεσης επάνω του.
ΚΟΥΒΑ
Παίκτες από χρυσάφι αλλά πολύ μικροί σε ηλικία και κυριολεκτικά άπειροι για τέτοιου είδους τουρνουά. Όταν βλέπει κανείς αυτή την ομάδα με την τόσο μικρή ηλικία , αναρωτιέται τι θα γίνει όταν αυτά τα νέα παιδιά έχουν όλα τα απαραίτητα μέσα για να δουλέψουν σωστά και να μάθουν σωστά την τεχνική και την τακτική. Είναι αλήθεια ότι ο προπονητής τους ΟΛΡΛΑΝΤΟ ΣΑΜΟΥΕΛΣ προσπαθεί ( αντίθετα με ότι συμβαίνει στις γυναίκες) να δώσει ένα τόνο μοντέρνου βόλεϊ αλλά προφανώς δεν βοηθιέται από άλλους παράγοντες. Να φανταστεί κανείς τη στιγμή που όλες οι ομάδες έχουν τελειοποιήσει στο έπακρο τα συστήματα ανάλυσης, καταγραφής και κατασκοπείας η Κούβα είναι από τις ελάχιστες ομάδες που δεν έχει αυτή τη βοήθεια.
Αθλητές όλοι με εκπληκτικά φυσικά προσόντα ( αυτό δεν είναι και κάτι νέο !) είναι φυσικό να συγκεντρώνουν επάνω τους τα μάτια όλων των δυνατών συλλόγων της Ευρώπης. Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα για την Κούβα που προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει αυτούς τους μεγάλους αθλητές και να μην τους χάσει με οποιοδήποτε τρόπο.
Αν και έχουν ειπωθεί πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό για τον αρχηγό της Κούβας ΒΙΛΦΡΕΝΤΟ ΛΕΟΝ ( 18 , 201) δεν είναι δυνατόν να μην αναφερθώ σε αυτό το παιδί και να παραδεχτώ ότι πολλές φορές είναι μια ομάδα μόνος του. Αυτό το παιδί αν διορθώσει λίγο την υποδοχή του και δουλευτεί σωστά έχει τα φόντα να γίνει ο καλύτερος ακραίος του κόσμου. Οι δυο κεντρικοί ΠΕΡΝΤΟΜΟ ( 18 , 201) και ΜΕΣΑ ( 22 , 204) αποτελούν ένα εκρηκτικό δίδυμο κεντρικών ενώ οι δυο πασαδόροι ΝΤΙΑΖ ( 23,196) και ΙΕΡΕΖΟΥΕΛΟ (24,196) υπόσχονται ότι μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να φτάσουν σε πολύ ψηλά επίπεδα. Ο λίμπερο της Κούβας ΓΚΟΥΝΤΙΕΡΕΖ (24,178) πολύ καλός ( 6ος στην κατάταξη) αλλά και καλός πασαδόρος από τις πίσω γραμμές. ο διαγώνιος ΧΕΡΝΑΝΤΕΖ ( 22, 196) παρά το «χαμηλό» του ανάστημα κατορθώνει και παίζει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο ( 1ος σκόρερ, 8ος επιθετικός, 5ος σέρβερ). Κατά τη γνώμη μου έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στην Ινδία.
Δυνατά σημεία αυτής της ομάδας είναι τα εξαιρετικά φυσικά προσόντα , το νεαρό της ηλικίας των περισσότερων παικτών και η μεγάλη τους επιθυμία διάκρισης. Μειονεκτήματα είναι το όχι και τόσο πειθαρχημένο παιχνίδι τους, η απειρία τους και στον αγωνιστικό τομέα η μη καλή υποδοχή, το όχι καλά οργανωμένο μπλοκ και η πολλές φορές έλλειψη συγκέντρωσης τους στο παιχνίδι.

ΗΠΑ
Απογοητευτική η εμφάνιση των Αμερικανών σε αυτό το τουρνουά . Μας έδειξαν ότι δεν άξιζαν για μια θέση στις πρώτες τρεις ομάδες και θα πρέπει να ανασυνταχθούν μαζί με τους Κουβανούς για να διεκδικήσουν πρόκριση στην Ολυμπιάδα. Ο κόουτς ΑΛΑΝ ΚΝΑΪΠ δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει μια ομάδα πάρα πολύ δυνατή αυτή την εποχή. Μεγάλη η απώλεια του πασαδόρου ΜΠΟΛ που αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό μια και οι δύο πασαδόροι ΜΠΡΑΪΑΝ ΘΟΡΝΤΟΝ (26,190) και ΚΕΒΙΝ ΧΑΝΣΕΝ ( 29,196) δεν είναι οι μεγάλοι πασαδόροι που θα ήθελε η αμερικάνικη ομάδα. Επιπλέον δυο μεγάλα αστέρια αν και παίζουν ακόμα πολύ καλά, αρχίζουν να μετρούν αντίστροφα προς τη δύση της καριέρας τους. Πρόκειται για τον γνωστό μας διαγώνιο ΚΛΕΪΤΟΝ ΣΤΑΝΛΕΪ (33,205) και το γνωστό μας ακραίο ΓΟΥΪΛΙΑΜ ΠΡΙΝΤΙ ( 34,194). Ο ΣΤΑΝΛΕΪ εξακολουθεί και είναι ικανότατος στο σέρβις ( 2ος στην κατάταξη) ενώ ανερχόμενος είναι ο ΜΑΘΙΟΥ ΑΝΤΕΡΣΟΝ (24,204) ο οποίος και διακρίθηκε ιδιαίτερα (4ος στα σέρβις, 8ος σκόρερ, 4ος επιθετικός 6ος υποδοχέας)

Από τις υπόλοιπες ομάδες, που όλες έδειξαν πολύ καλά στοιχεία, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε της Αργεντινή, τη Σερβία και το Ιράν.


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Παρουσίασε και αυτή μια νεανική ομάδα με πολύ καλή δουλειά από ένα εξαιρετικό προπονητή το γνωστό μας ΧΑΒΙΕ ΒΕΜΠΕΡ. Η Αργεντινή έδωσε πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Ξεχώρισαν ο πασαδόρος ΝΤΕ ΤΣΕΚΟ ( 23,193) ο οποίος και δίκαια ανακηρύχθηκε ο καλύτερος πασαδόρος του τουρνουά, ο ΦΑΚΟΥΝΤΟ ΚΟΝΤΕ ( 22,198) ο οποίος είχε όλα τα απαραίτητα που μπορεί να έχει ένας MVP ( 6ος σκόρερ, 7ος επιθετικός, 28ος μπλοκέρ, 12ος στο σέρβις και 16οςαμυντικός. Κατά την προσωπική μου γνώμη ξεχώρισαν και οι δυο κεντρικοί με μεγάλο μέλλον ΠΑΜΠΛΟ ΚΡΕΡ (22,205) και ΣΕΜΠΑΣΤΙΑΝ ΣΟΛΕ ( 20,202).

ΣΕΡΒΙΑ
Παρουσίασε 2 πρόσωπα. Στο αρχικό της ξεκίνημα δεν έκανε καθόλου καλή εμφάνιση με τρεις ήττες και μια μόνο δύσκολη νίκη με αποτέλεσμα ο προπονητής της ομάδας ΙΓΚΟΡ ΚΟΛΑΚΟΒΙΤΣ στα δυο επόμενα παιχνίδια να χρησιμοποιήσει νεανική ομάδα. Τέλος με την επάνοδο στα τελευταία παιχνίδια των «παλαιών» η Σερβία θύμισε την πρωταθλήτρια Ευρώπης και έδειξε ότι είναι έτοιμη να διεκδικήσει τη συμμετοχή της στην Ολυμπιάδα.
Πέρα από τον γνωστό μας ΙΒΑΝ ΜΙΛΚΟΒΙΤΣ ( 32,206) ο οποίος πάρα πολλές φορές φάνηκε μόνος του να προσπαθεί να βγάλει «τα κάστανα από τη φωτιά» από τους παλιούς μόνο ο λίμπερο ΝΙΚΟΛΑ ΡΟΖΙΤΣ (27,192) στάθηκε στο ύψος του. Εξαιρετική η «εξάδα της ελπίδας» ΜΙΧΑΙΛΟ ΜΙΤΙΤΣ πασαδόρος ( 21,201), ΑΛΕΞΑΝΝΤΑΡ ΑΤΑΝΑΣΙΕΒΙΤΣ διαγώνιος ( 20, 201), ΟΥΡΟΣ ΚΟΒΑΣΕΒΙΤΣ ακραίος (18, 197), ΜΙΛΟΣ ΤΕΡΖΙΤΣ ακραίος ( 24,202) , ΜΠΟΡΙΣΛΑΒ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ κεντρικός ( 23, 201) και ΜΙΛΑΝ ΡΑΖΙΤΣ κεντρικός (26, 205). Από τους παραπάνω πιστεύω πως ο ΟΥΡΟΣ ΚΟΒΑΣΕΒΙΤΣ θα κάνει σπουδαία καριέρα.

ΙΡΑΝ
Το Ιράν με την παρουσία του «μεγάλου» ΧΟΥΛΙΟ ΒΕΛΑΣΚΟ στον πάγκο, παρουσίασε μια εξαιρετικά γυμνασμένη, ενθουσιώδη, τεχνική και μαχητική ομάδα και η οποία απέδειξε ότι δίκαια είναι η καλύτερη ομάδα της Ασίας. Από τους παίκτες που είδα ξεχώρισα τον κεντρικό ΑΛΙΖΕΡΑ ΝΑΝΤΙ (31,200) ο οποίος και αναδείχθηκε 2ος καλύτερος μπλοκέρ, τον βασικό διαγώνιο ΜΕΧΝΤΙ ΜΠΑΖΑΡΓΚΑΡΝΤΕ (32,200) και τον νεαρό αναπληρωματικό διαγώνιο ΑΜΙΡ ΓΚΑΦΟΥΡ (20,203).
ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ
Από τις υπόλοιπες ομάδες θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τον Αιγύπτιο επιθετικό ΑΧΜΕΝΤ ΑΜΠΝΤΕΛΑΙ(27,197) ο οποίος και αναδείχθηκε και ο καλύτερος επιθετικός του τουρνουά. Πολύ καλός ήταν ο πασαδόρος της Αιγύπτου ΑΧΜΕΝΤ ΑΜΠΝΤΑΛΑ (28,198) ο οποίος κατετάγη 5ος πασαδόρος, ο λίμπερο της Κίνας ΡΕΝ ΚΟΥΙ (27,174) ο οποίος και αναδείχθηκε σαν το καλύτερο λίμπερο του τουρνουά , ο νεαρός ακραίος της Κίνας ΓΕΙ ΓΙΟΥΝ ΖΟΝΓΚ ( 22,199) και ο πασαδόρος της Κίνας ΡΟΥΝ ΜΙΝΓΚ ΛΙ (21,198) που αναδείχθηκε 2ος καλύτερος πασαδόρος.
Τέλος η διοργανώτρια Ιαπωνία παρουσίασε μια πολύ καλά γυμνασμένη ομάδα η οποία φυσικά και θα έχει πάλι την ευκαιρία να προκριθεί στην Ολυμπιάδα σε τουρνουά που θα γίνει και πάλι στην Ιαπωνία. Όπως και στην διοργάνωση των γυναικών η τηλεοπτική κάλυψη ήταν πολύ καλή έως εξαιρετική, αλλά δεν μπορώ να την συγκρίνω με αυτή της Πολωνίας στο WORLD LEAGUE. Θα πρέπει να δώσουμε τις ταπεινές μας ευχαριστίες σε αυτή τη χώρα που παρά τις δοκιμασίες που πέρασε εξακολουθεί και πραγματοποιεί διοργανώσεις που προωθούν το άθλημά μας και μας έδωσε την ευκαιρία για ένα ολόκληρο μήνα να (μην) απολαύσουμε βόλεϊ ύψιστου επιπέδου.
 Ευχαριστώ
Θανάσης Μαργαρίτης
Πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής Εθνικής ανδρών
πηγη www.volleynews.gr