Το βόλει στην Αγγλία
ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΥΤΟΥΛΕΑ
(Διεθνής αθλητής βόλλεϋ, beachvolley, προπονητής βόλλεϋ)
Μεγαλώσαμε με μερικές αστείες ατάκες του στυλ Αλβανός τουρίστας, Άγγλος βολεϊμπολίστας, ανοιχτοχέρης εβραίος… θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να πούμε ότι κάποια πράγματα είναι δύσκολο να συνδυαστούν. Όμως οι καιροί αλλάζουν και το Άγγλος βολεϊμπολίστας δεν είναι και τόσο κοροϊδευτικό.
Μετά από ένα χρόνο στο Λονδίνο έχω σχηματίσει μια καλή εικόνα για το Αγγλικό βόλεϊ και με χαρά μου θέλω να την μεταφέρω και να μοιραστώ μαζί σας κάποια πράγματα που θα σας φανούν <όπως και μένα στην αρχή> παράξενα… ίσως και παράλογα!
Καταρχήν εδώ στην Αγγλία το βόλεϊ όπως και σχεδόν όλα τα ομαδικά αθλήματα <εκτός ποδόσφαιρου, κρίκετ, ράγκμπι κλπ>, είναι τελείως ερασιτεχνικά.
Όχι όπως στην χωρά μας που τυπικά ισχύει το ίδιο όμως ακούμε και βλέπουμε επιχορηγήσεις, οδοιπορικά, αμοιβές, επιτροπές κλπ.
Εδώ το κάθε κλαμπ αποτελείται από τους αθλητές που είναι και τα μέλη του και που επίσης εκτελούν και διοικητικά χρέη <ταμία ,γραμματέα κλπ>.
Όλοι αυτοί λοιπόν για να παίζουν βόλεϊ κάθε μήνα πληρώνουν ένα ποσό από 30 -50 ευρώ ανάλογα αν είναι φοιτητές, εργαζόμενοι ,άνεργοι.
Το ποσό που μαζεύεται καλύπτει τα έξοδα ενοικίου του γηπέδου <τα οποία ως επί το πλείστον είναι ιδιωτικά ή ανήκουν σε σχολεία ,πανεπιστήμια, κολλέγια.
Επίσης πληρώνονται οι διαιτητές, το αθλητικό υλικό και ο προπονητής. Για κάθε εκτός έδρας παιγνίδι, πάλι γίνεται ένας μικρός έρανος. Στην εθνική κατηγορία ένα άλλο έθιμο επιβάλλει μετά το τέλος του ματς έναν μικρό μπουφέ όπου οι γηπεδούχοι δεξιώνονται τους φιλοξενουμένους. Ότι βέβαια υπάρχει πάνω στον μπουφέ το έχουν φέρει οι παίκτες. Αν λοιπόν υπολογίσουμε και τις μπύρες στην παμπ μετά το ματς συν τα έξοδα μετακίνησης π.χ. βενζίνη, μετρό, τραίνο κλπ, το ποσό που πληρώνει εδώ ένας παίκτης για να παίζει ξεπερνά τα 100 ευρώ το μήνα!
Σκεφτείτε πόσοι θα έπαιζαν βόλεϊ στην χώρα μας με αυτόν τον τρόπο…
Ένα άλλο στοιχείο του ερασιτεχνισμού εδώ είναι ότι ο κάθε παίκτης κάθε χρόνο φυσικά έχει δικαίωμα να παίξει σε όποιο κλαμπ θέλει, χωρίς κανένα κλαμπ να έχει δικαίωμα ακόμα και να του προτείνει να πάει σε αυτό. Επίσης όλοι οι αθλητές έχουν δικαίωμα να παίζουν την ιδία χρονιά σε 2 κλαμπ αρκεί να είναι σε διαφορετικές κατηγορίες.
Λόγο όλων αυτών των εξόδων, οι ομάδες κάνουν προπόνηση από 1-3 φορές την εβδομάδα. Επίσης οι παίκτες είναι αυτοί που επιλέγουν τον προπονητή τους μετά από δοκιμή του!!! Σκέπτεστε πόσοι προπονητές θα έμεναν στην Ελλάδα χωρίς ομάδα με αυτόν τον τρόπο???
Να δούμε λίγο και το επίπεδο, που μην νομίζετε ότι είναι και τόσο χάλια. Καταρχήν οι παίκτες που αποτελούν τα κλαμπ κατά 80% είναι ξένοι, μιας και το Λονδίνο αλλά και όλη η Αγγλία είναι το κέντρο του διεθνούς εμπορίου στην Ευρώπη. Π.χ. η ομάδα που προπονώ είναι 3η στην υψηλότερη κατηγορία την super8 league, έχει στο ροστερ της 2 Γάλλους, 2 Σλοβάκους, 1 Γερμανό, 2 Έλληνες, 1 Ούγγρο, 1 Ρουμάνο, 1 Ιταλό και 5 Πολωνούς. Αν λοιπόν την μεταφέραμε στην Ελλάδα θα κέρδιζε την Α2 μαζί με τον Φοίνικα που φέτος κάνει περίπατο.
Από την ομάδα μου ξεχωρίζω 5 τουλάχιστον παίκτες που σαν ξένοι δεν θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα, όμως σαν Έλληνες είχαν θέση σε πολλές Α1 ομάδες.
Οι 2 πρώτες ομάδες είναι αυτές που δουλεύουν πιο συστηματικά μιας και οι 2 είναι εκτός Λονδίνου και ανήκουν σε πανεπιστήμια. Έτσι έχουν τον χρόνο και τα χρήματα να προπονούνται καθημερινά, και είναι ο αιμοδότης της εθνικής τους που έπαιξε αντίπαλός μας.
Το λάθος που κάνουν και εδώ είναι ότι ενώ έχουν διάθεση και χρήματα <λόγο 2012> να δουλέψουν πιο πολύ, έχουν γεμίσει τα γραφεία με ένα τεράστιο καλά αμειβόμενο διοικητικό επιτελείο, αντί να βρουν ή να φτιάξουν καλούς προπονητές που θα δουλέψουν στα γήπεδα.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Καταρχήν είμαι σίγουρος πως θα διοργανώσουν επιτυχημένους ολυμπιακούς αγώνες. Τι εννοώ?? Σίγουρα δεν θα κάνουν τους πιο φαντασμαγορικούς <βλ. Αθήνα> ή τους πιο αποδοτικούς από μετάλλια < βλ. Πεκίνο>. Θα κάνουν σίγουρα τους πιο υγιείς οικονομικά μιας και από τις κινήσεις τους φαίνετε ότι προσβλέπουν σε οικονομικά οφέλη για την χώρα τους.
Η ολυμπιακή προετοιμασία τους έχει ήδη ξεκινήσει στο βόλεϊ και στο Μπιτς βόλεϊ και από ότι βλέπουμε εδώ είναι οικονομικά ακριβοδίκαιοι. Εδώ και 2 χρόνια κάλεσαν τις 4 ομάδες τους <2 σάλα, 2 Μπιτς> και τους ανακοίνωσαν τα μπατζετ που θα έχουν αλλά και κάποιους στόχους που θα πρέπει να πετυχουν πριν την ολυμπιάδα. Πριν λίγο καιρό λοιπόν βλέποντας ότι η γυναικεία ομάδα στην σάλα και οι άνδρες στο Μπιτς δεν έχουν πιάσει τους στόχους τους απλά τους έκοψαν ΟΛΟ το μπατζετ.
ΕΓΩ ΚΑΙ ΤΟ ΒΟΛΛΕΥ
Ερχόμενος εδώ ήμουν τυχερός αφού ένας δικός μας άνθρωπος του βόλεϊ είναι αυτός που με βοήθησε και με βοηθά, ο Μαρκ Κοντόπουλος <πρόεδρος της επιτροπής Μπιτς βόλεϊ στην Μεγ. Βρετανία, και προπονητής στην <πρώτη στην κατηγορία> Polonia στην γυναικεία ομάδα.
Ένα χρόνο μετά η ενασχόλησή μου με το βόλεϊ:
Πρώτος προπονητής στην POLONIA TUSKIE άνδρες.
Προπονητής σε ένα αμερικανικό σχολείο EGHAM ACS σε όλα τα τμήματα βόλεϊ με καθημερινή ενασχόληση.
Συνεργάτης στην εταιρεία LET MY PLAY που χρηματοδοτείτε από το κράτος για να διαδώσει το βόλεϊ στην Αγγλία και καθημερινά πηγαίνω σε σχολεία του δυτ. Λονδίνου .
Από το καλοκαίρι που πέρασε είμαι πρώτος προπονητής στο LONDON BEACH VOLLEY CLUB, το μοναδικό κλαμπ στο Λονδίνο για Μπιτς βόλεϊ, όπου μετά το τέλος της σαιζόν στις βραβεύσεις της επιτροπής Μπιτς βόλεϊ οι αθλητές μου σάρωσαν τα βραβεία κερδίζοντας τα 12 από τα 16, με πιο σπουδαία του καλύτερου και καλύτερης αθλήτριας και επίσης καλύτερου νέου και καλύτερης νέας παίκτριας.
Εμένα με τίμησαν με το βραβείο SPORTSMANSHIP OF THE YEAR μετά από ψηφοφορία μεταξύ των αθλητών.
Και αν όλα αυτά φαίνονται πολλά, μόλις έχω χρόνο πηγαίνω και βοηθώ τον Μαρκ στην προπόνηση της ομάδας του ή πάω και κοουτσάρω το UNIVERSITY OF LONDON
Για τους Έλληνες που ζουν και παίζουν βόλεϊ εδώ ετοιμάζει ένα άρθρο ο Μαρκ και σε λίγες μέρες θα έχετε πάλι νέα μας!!!
Με βολεικούς χαιρετισμούς
Βαγγέλης Κουτουλέας
ΠΗΓΗ :www.volleynews.gr