Η Κίνηση Αλληλεγγύης Πολιτών Αλεξανδρούπολης συμπλήρωσε ήδη τέσσερα χρόνια προσφοράς και συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Ήταν Νοέμβριος του 2011 όταν κατανοήσαμε πως η οικονομική κρίση ήρθε για να μείνει στην πατρίδα μας, οπότε αποφασίσαμε πρώτα να πράξουμε και μετά να μιλήσουμε. Πρώτα να «κάνουμε» και μετά να «πούμε».
Η Ελλάδα, με την παράδοση στις αξίες και αρχές, η Ελλάδα των ηρώων, των δασκάλων, των Αγίων, των επιστημόνων, των ευεργετών, η Ελλάδα της έμπνευσης και της οξυδέρκειας βρέθηκε χωρίς πρότυπα και χωρίς παραδείγματα. Η πνευματική ένδεια, απόρροια της οποίας είναι και η οικονομική κρίση, διέφθειρε τον ελληνικό λαό αποξενώνοντάς τον από αξίες και αρετές οι οποίες σφυρηλατήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων. Σ’αυτό το πλαίσιο δημιουργήσαμε την Κίνηση ΠολιτώνΑλεξανδρούπολης για την Αλληλεγγύη και την Άμεση Δημοκρατία η οποία είχε και έχει, ως σκοπό να βοηθήσει ποικιλοτρόπως, και στο μέτρο του εφικτού, τον δοκιμαζόμενο συνάνθρωπο. Ήταν η εποχή των «αγανακτισμένων», του κινήματος «δεν πληρώνω», των «ανταλλακτικών παζαριών» και άλλων παρόμοιων κινήσεων.
Η Κίνηση Αλληλεγγύης, όμως, απέδειξε ότι είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά. Μέσω αυτής δίδεται μία καθημερινή μάχη, ένας καθημερινός αγώνας. Είναι ένας καθημερινός αγώνας, δηλαδή αγωνία, για την οικογένειά μας, για τους φίλους μας, για την κοινωνία μας, για την Πατρίδα μας, που πρέπει να κερδηθεί, πάση θυσία, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε για το αύριο. Από την αρχή δεν δεχθήκαμε την ετικέτα της «εθελοντικής» ομάδας διότι η Αλληλεγγύη είναι τρόπος ζωής. Η Αλληλεγγύη θέλει συνέπεια και συνέχεια. Ο εθελοντισμός πραγματοποιείται κατά τον ελεύθερο χρόνο του εκάστοτε εθελοντή, όταν, όποτε και εάν … Η Αλληλεγγύη είναι μία συνεχής προσπάθεια χωρίς αποκλεισμούς και προαπαιτούμενα. Η Αλληλεγγύη δεν έχει ωράριο. Η Αλληλεγγύη δεν γίνεται από έμμισθα στελέχη και ούτε αποσκοπεί στον προσπορισμό ψήφων. Η Αλληλεγγύη είναι μια πολύ συγκεκριμένη στάση και την αξίζουμε όλοι. Το αν θα αδράξουμε την ευκαιρία για να αντιληφθούμε το νόημά της, να την μεταδώσουμε αλλά και για να γίνουμεκαλύτεροι σε προσωπικό επίπεδο είναι άλλο θέμα. Θα πρέπει όλοι να έχουμε πρόσβαση σε αυτήν. Η Αλληλεγγύη δεν θέλει χρήματα. Μία κουβέντα, μία χειρονομία, μία βοήθεια, μία εξυπηρέτηση, μία καλημέρα συχνά αρκεί και έχει πολλαπλασιαστική δύναμη. Πολλοί νομίζουν πως κανείς δεν αξίζει την Αλληλεγγύη παρά μόνο ο εαυτός τους. Η εγωιστική θεώρηση των πραγμάτων είναι η κύρια αιτία της σημερινής απανθρωπιάς και συλλογικής παρακμής.
Εκδηλώσεις
Από την πρώτη στιγμή συντάχθηκαν μαζί μας γνωστοί και άγνωστοι και μας βοήθησαν στο δύσκολο έργο. Υπήρχε κόσμος που ήθελε να προσφέρει και περίμενε τον κατάλληλο τρόπο για να εκφράσει την Αλληλεγγύη του. Μας εμπιστεύτηκαν καταστήματα, σύλλογοι, επιχειρήσεις, βιομηχανίες, φορείς και άλλες συλλογικότητες. Συνάνθρωποί μας από κάθε χώρο, συνταξιούχοι, εργάτες, γιατροί, άνεργοι, δικηγόροι, ελεύθεροι επαγγελματίες, κτηνοτρόφοι, φοιτητές, υπάλληλοι και εκατοντάδες άλλοι μας ενίσχυσαν. Ιερείς, με μακροχρόνια εμπειρία της κοινής Εκκλησίας, μας καθοδήγησαν προς την σωστή κατεύθυνση. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η προσπάθειά μας πέτυχε και γιγαντώθηκε. Χωρίς επιδοτήσεις,χωρίς προϋπολογισμούς και χωρίς χορηγούς καταφέραμε και εδραιωθήκαμε στην κοινωνία, μέσω προσφοράς, και αποδείξαμε πως για να πάρει «σάρκα και οστά» μια ιδέα απαιτείται πίστη και εργασία. Από τον λαό για τον λαό. Συγχρόνως διοργανώσαμε και πληθώρα εκδηλώσεων – ομιλιών, αφού έπρεπε δίπλα στις άλλες ανάγκες να αντιμετωπιστούν και οι πνευματικές. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εκδηλώσεις με τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, τον καθηγητή του ΑΠΘ Παναγιώτη Εσκίογλου, τον δημοσιογράφο-συγγραφέα Γιώργο Καραμπελιά, τον μητροπολίτη Σιατίστης Παύλο, τον γλωσσολόγο Χρίστο Δάλκο, τον μοναχό Αρσένιο Βλιαγκόφτη, τον δάσκαλο Δημήτρη Νατσιό, τον ψυχολόγο Στράτο Βραχιώλια και τον κοινωνιολόγο Φάνη Μαλκίδη. Συνδιοργανώσαμε ποικίλες άλλες εκδηλώσεις με δεκάδες φορείς, συλλόγους και ομάδες, γεγονός ευεργετικό για όλους. Πραγματοποιήθηκαν 5 διαφορετικά ποδοσφαιρικά τουρνουά αλληλεγγύης στα οποία μας τίμησαν ΟΛΕΣ οι τοπικές ομάδες και ΟΛΕΣ οι ακαδημίες ποδοσφαίρου. Παράλληλα ενισχύσαμε την τοπική αγορά και τους παραγωγούς καλύπτοντας τις ανάγκες πρώτα από την τοπική παραγωγή (όσπρια, μέλι, κρέας, δημητριακά, ρύζι κλπ) και από τις τοπικές επιχειρήσεις. Δημιουργήσαμε «τράπεζα σπόρων» για τα μέλη της Κίνησης από ποικιλίες παραδοσιακών σπόρων. Κάναμε παρεμβάσεις, πάσης φύσεως (νομικές, ιατρικές, ενισχύσεις σε απόρους και δοκιμαζόμενους κ.ά), όπου μπορούσαμε. Εμπνεύσαμε φίλους και από άλλες περιοχές της Ελλάδος για παρόμοιες προσπάθειες και ήρθαμε σε επαφή μαζί τους. Χωρίς τυμπανοκρουσίες και θόρυβο προσπαθήσαμε και προσπαθούμε, να ανταποκριθούμε ως πολίτες και ως άνθρωποι.
Η Συνέχεια
Μεγάλο μέρος των ψυχολογικών- ψυχικών προβλημάτων, των βίαιων ξεσπασμάτων και των πάσης φύσεως συγκρούσεων μεταξύ συγγενών-συγκατοίκων- συμπολιτών-ανθρώπων είναι επίσης απόρροια της έλλειψης εμπιστοσύνης. Το φαινόμενο με την υποκατάσταση/αντικατάσταση των ανθρώπινων σχέσεων και της ανθρώπινης επαφής από τα τετράποδα (σκύλους-γάτες) εντός των σπιτιών, όλο και γιγαντώνεται και είναι αποτέλεσμα της αποξένωσης και της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τον συνάνθρωπο. Αυτήν την εμπιστοσύνη ήρθε να τονίσει και να αναδείξει η Κίνηση Αλληλεγγύης. Χωρίς προαπαιτούμενα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, με μόνο εχέγγυο την καλή πίστη, βοηθήσαμε τους συνανθρώπους μας και προσφέραμε ό,τι μπορούσαμε. Φυσικά και κάναμε λάθη και λανθασμένες εκτιμήσεις αλλά μάθαμε πολλά. Ενδεχομένως να αδικήσαμε, και προφανώς αδικηθήκαμε, αλλά πορευόμαστε μεανιδιοτέλεια και η στάση αυτή αρκεί για να διατηρούμε σταθερή και σωστή πορεία. Τελικά πρωτίστως βοηθηθήκαμε όλοι εμείς που ασχοληθήκαμε με την Αλληλεγγύη,παίρνοντας μαθήματα ζωής, και δευτερευόντως ο συνάνθρωπος που δέχθηκε την προσφορά μας. Αυτός που προσφέρει κερδίζει πολλά παραπάνω από αυτόν που λαμβάνει. Και μέσα σ΄όλην αυτήν την τραγική πραγματικότητα έρχεται ο αδύνατος και ντροπιάζει τον δυνατό, ο φτωχός ντροπιάζει τον πλούσιο και ο αμόρφωτος ντροπιάζει τον μορφωμένο. Ο φαινομενικά αδύνατος και ανίσχυρος βρίσκει την δύναμη και στέκεται αξιοπρεπής και αισιόδοξος στις δυσκολίες ντροπιάζοντας τους, υποτίθεται, δυνατούς και ισχυρούς. Ο φτωχός δίνει από το υστέρημά του ντροπιάζοντας τον πλούσιο που δεν δίνει από το πλεόνασμά του και ο αμόρφωτος μέσα από την απλότητα και την καλοπροαίρετη διάθεσή του ντροπιάζει τον κάθε μορφωμένο που προσπαθεί με υπεροψία και αλαζονεία να δικαιολογήσει την αδιαφορία του προς τον πλησίον.
Η Κίνηση Αλληλεγγύης δεν μοίρασε καρέκλες γιατί δεν είχε καρέκλες να μοιράσει, ούτε και θέσεις. Γι’αυτό συνεχίζει χωρίς προβλήματα και ανταγωνισμούς. Η Κίνηση Αλληλεγγύης δεν αποζητά δάφνες και τιμές. Όσοι συμμετέχουμε σε αυτήν δεν επιδιώκουμε να παραδώσουμε μαθήματα ηθικολογίας ή φιλανθρωπίας. Δεν μονοπωλούμε, ούτε «πουλάμε» αλληλεγγύη. Καταθέτουμε τις εμπειρίες και τις διαπιστώσεις μας και κατανοούμε πόσο δρόμο έχουμε ακόμα μπροστά μας. Όμωςη προσπάθεια και η πράξη μετράει. Είθε, μακάρι, να ξεπεταχτούν σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε συνοικία και γειτονιά αντίστοιχες κινήσεις. Η αποξενωμένη μας κοινωνία σίγουρα θα γίνει λίγο καλύτερη. Η Αλληλεγγύη είναι μία (επ)ανάσταση η οποία θα φέρει την πολυπόθητη αλλαγή στις συνήθειες και στις συμπεριφορές του λαού μας, πράγμα απαραίτητο για οποιαδήποτε μορφής ανάκαμψης. Καλούμε όλον τον κόσμο στην έμπρακτη αλληλεγγύη. Με ανιδιοτέλεια στεκόμαστε δίπλα στην οικογένειά μας, στους φίλους, στους γνωστούς, στην κοινωνία, στην Πατρίδα και αλλάζουμε πρώτα εμείς. Δεν τα ξέρουμε όλα, αλλά μπορούμε να μάθουμε πολλά. Δεν είμαστε καλύτεροι από άλλους αλλά μπορούμε να διδαχθούμε. Συν Θεώ προχωρούμε και συνεχίζουμε τον αγώνα.
Αλεξανδρούπολη
Νοέμβριος 2015