«O υποτομέας Πετοσφαίρισης εδώ και 15 χρόνια συμμετέχουμε στο Διεθνές Συνέδριο της Κομοτηνής, με στρογγυλές τράπεζες, όπου καλούνται ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και διαπραγματεύονται επίκαιρα θέματα του αθλήματος. Επίσης διατηρεί θεματική ενότητα για την Πετοσφαίριση, όπου παρουσιάζονται ερευνητικές εργασίες των φοιτητών μας, αλλά και όλων όσων επιθυμούν να ανακοινώσουν τις έρευνές τους. Παράλληλα με τις προηγούμενες δράσεις, χρονιά παρά χρονιά πραγματοποιούνται, σχολές διαιτητών σε συνεργασία με τον τοπικό σύνδεσμο Διαιτητών», επισημαίνει αρχικά η ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Και συμπληρώνει: «Έτσι λοιπόν και φέτος, στα πλαίσια της διοργάνωσης του 24ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή στις 20, 21 και 22 Μαΐου 2016, ο υποτομέας Πετοσφαίρισης πραγματοποίησε Στρογγυλή τράπεζα με κεντρικό θέμα: «Η Πετοσφαίριση στις αναπτυξιακές ηλικίες»».
Όπως έχει γράψει το ThrakiSportS, προεδρείο ήταν οι Ελένη Ζέτου και Θανάσης Μουστακίδης και ομιλητές με τη σειρά οι:
1. Ιωάννης Ανδρεάδης, Καθηγητής Φ.Α., Προπονητής Πετοσφαίρισης, Ομοσπονδιακός Προπονητής κορασίδων, με θέμα: «Το Βόλεϊ γυναικών στις αναπτυξιακές ηλικίες – Διαπιστώσεις – Προβληματισμοί – Προτάσεις».
2. Λεωνίδας Καραϊσκος, Καθηγητής Φ.Α., Προπονητής Πετοσφαίρισης, Τεχνικός Σύμβουλος ανάπτυξης της ΕΟΠΕ, με θέμα: «Παιχνίδια Keep Volleyball flying, με έμφαση στην κατανόηση μέσω παιχνιδιού».
3. Ελένη Ζέτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΤΕΦΑΑ, Προπονήτρια Πετοσφαίρισης, με θέμα: «Η προσέγγιση των χαρακτηριστικών του παιχνιδιού μέσω της γνωστικής εξάσκησης-Οργάνωση της εξάσκησης».
4. Αθανάσιος Κασαμπαλής, Επίκουρος Καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Προπονητής Πετοσφαίρισης, με θέμα: «Η Δύναμη στην αναπτυξιακή ηλικία».
5. Ανέστης Γιαννακόπουλος, Καθηγητής Φ.Α., Προπονητής Πετοσφαίρισης, με θέμα: «Προπόνηση στην πάσα με δάχτυλα».
Ακολούθησαν ερωτήσεις και εποικοδομητική συζήτηση, ώστε να βγουν κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τους προπονητές, φοιτητές της ειδικότητας, αλλά και τους ιθύνοντες του αθλήματος. Ακολούθως παρατίθενται μερικές προτάσεις που αναπτύχθηκαν κατά την συζήτηση:
* Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας προπονητικών κέντρων (επαναλειτουργία της Παιανίας).
* Αξιοποίηση Π.Ο.Π. (Αναβάθμιση – ποσότητα).
* Αξιοποίηση Ομοσπονδιακών Προπονητών (Η γνώση να μεταφέρεται).
* Κοινός Προπονητικός Οδηγός (Μεθοδολογία).
* Νέος τρόπος ανεύρεσης επίλεκτων αθλητών/τριών (Αξιοποίηση επιτυχημένων Project του εξωτερικού προσαρμοσμένα στις δικές μας ανάγκες).
* Περισσότερες και ουσιαστικότερες συγκεντρωτικές προπονήσεις.
* Μεγαλύτερες και καλά οργανωμένες προετοιμασίες Εθνικών Ομάδων.
* Αξιοποίηση σχολικών αργιών, οργανώνοντας προπονητικά camp αναπτυξιακών ηλικιών (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι).
* Οργάνωση των Εθνικών Ομάδων των αναπτυξιακών ηλικιών στα πρότυπα καλά οργανωμένων συλλόγων και συμμετοχή τους σε όλες αν είναι δυνατόν τις Διεθνείς Διοργανώσεις.
* Συνεργασία Ομοσπονδίας –Συλλόγων σε προπονητικό και οργανωτικό επίπεδο.
* Επιμονή στις βασικές αρχές του αθλήματος. Μεγάλο βάρος στην έννοια «ομάδα» και το τι σημαίνει να παίζω γι’ αυτήν και όχι για μένα ή για τους γύρω μου (γονείς, φίλους κλπ.).
* Έμφαση στην Βασική Τεχνική του αθλήματος (Επιμονή – Υπομονή), όπως επίσης και στο να μάθουν οι αθλητές/τριες να αντιδρούν μέσα στο γήπεδο σύμφωνα με τις πληροφορίες που παίρνουν από τις ενέργειες των αντιπάλων τους (αντίληψη, λήψη απόφασης).
* Όχι στη γρήγορη και βιαστική εξειδίκευση αθλητών.
* Η δύναμη πρέπει να καλλιεργείται συστηματικά και μεθοδικά στις αναπτυξιακές ηλικίες.
* Πρέπει να πείσουμε τους/τις αθλητές/τριες να αγαπήσουν τις δύσκολες δεξιότητες (υποδοχή, άμυνα, πάσα κλπ.) που δεν δίνουν πόντο, όπως επίσης να κατανοήσουν πως «το ατομικό ταλέντο μπορεί να κερδίσει κάποιους αγώνες όμως η ομαδική δουλειά κερδίζει πρωταθλήματα».
πηγη www.thrakisports.gr