Ο 36χρονος κεντρικός βρέθηκε στην Αθήνα για τους αγώνες του πρωταθλήματος Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς υπηρετεί στην Αστυνομία, και μίλησε στο greekvolley.com για όλους και για όλα.
GV. Δημήτρη είσαι δώδεκα χρόνια στον Εθνικό και ένας από τους πλέον έμπειρους παίκτες του. Πως βλέπεις την πορεία της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα;
Δημήτρης Γραμματικάκης: «Ο Εθνικός έχει πάντα σαν στόχο την παραμονή του στην μεγάλη κατηγορία και αυτός θα είναι και ο στόχος μας φέτος. Θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται για να μην έχουμε άγχος.»
GV. Στην προσπάθεια αυτή φέτος θα σας καθοδηγεί από την θέση του προπονητή ο Σάκης Μουστακίδης. Μια από τις δόξες του ελληνικού βόλεϊ.
Δ.Γ.: «Είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει την ομαδα σαν πρώτος προπονητής. Είναι ένας πολύ αξιόλογος άνθρωπος και σαν χαρακτήρας ενώ για τα προσόντα του και τις γνώσεις του πάνω στο άθλημα ό,τι και να πούμε είναι λίγο. »
GV. Πάντως δεν σας είναι άγνωστος αφού για χρόνια ήταν κοντά στην ομάδα από άλλα πόστα.
Δ.Γ.: «Ναι απλά τώρα άλλαξε θέση. Τον ξέρουμε και μας ξέρει πολύ καλά και γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις προπονήσεις που κάνει. Ενώ η δουλειά του έχει φανεί και στις μικρές ηλικίες. »
GV. Ο Εθνικός είναι μια ομάδα με παράδοση στις μικρές ηλικίες με αρκετούς πανελλήνιους τίτλους. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια αρκετοί παίκτες από το εφηβικό βρίσκουν θέση στους άνδρες. Εσείς οι μεγαλύτεροι πως αντιμετωπίζετε την νέα γενιά;
Δ.Γ.: «Όλοι οι έμπειροι της ομάδα κι εγώ κι ο Παπάζογλου κι ο Κόβατς, προσπαθούμε να είμαστε κοντά στα νέα παιδιά και να τα συμβουλεύουμε και γενικά να βοηθάμε σε ότι χρειάζεται.»
GV. Οι ανακατατάξεις που έχουν γίνει στο ελληνικό βόλεϊ, θεωρείς ότι προσφέρουν μια καλή ευκαιρία στα νέα παιδιά;
Δ.Γ.: «Σίγουρα θα δοθούν ευκαιρίες αρκεί οι νέοι παίκτες να τις εκμεταλλευτούν και να μην πάνε χαμένες.»
GV. Να επιστρέψουμε στα του Εθνικού. Αυτό το καλοκαίρι ήταν έντονο και στον διοικητικό τομέα με αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία λόγω της χορηγίας των χρυσωρυχείων. Όλο αυτό εσάς τους παίκτες σας επηρέασε;
Δ.Γ.: «Όχι δεν νομίζω ότι μας επηρέασε. Εμείς κοιτάμε την δουλειά μας. Οι χορηγίες είναι θέμα της διοίκησης. Σίγουρα κανένας δεν θέλει τα χρυσωρυχεία στην πόλη αλλά και η ομάδα χρειάζεται τα χρήματα. Οι ντόπιοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να βοηθήσουν και τα έσοδα είναι λίγα.»
GV. Είπες ότι στόχος της ομάδας είναι η παραμονή. Ποιες ομάδες θεωρείς ότι θα είναι οι βασικοί αντίπαλοι;
Δ.Γ.: «Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω δει τις άλλες ομάδες και δεν μπορώ να πω κάτι σίγουρο. Πιστεύω όμως ότι για την παραμονή θα παλέψουμε με τις δύο νεοφώτιστες (Νίκη Αιγινίου και Μίλωνας), καθώς και με την Κηφισιά ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί ο Παναθηναϊκός και ο Ηρακλής.»
GV. Όσον αφορά την μάχη του τίτλου τι πιστεύεις;
Δ.Γ.: «Ο Ολυμπιακός έχει κάνει πολύ καλές μεταγραφές και θα είναι από τους πρωταγωνιστές ενώ πολύ δυνατοί θα είναι ο Φοίνικας και ο Παμβοχαϊκός. Ο Άρης με τον ΠΑΟΚ και τη Λαμία θα είναι σταθερές αλλά δεν νομίζω να φτάσουν τόσο ψηλά.»
GV. Την Πέμπτη (27/9) είναι η κλήρωση του πρωταθλήματος. Έχεις κάποια προτίμηση για το ξεκίνημα;
Δ.Γ.: «Θα ήθελα να παίξουμε στην έδρα μας κόντρα σε μια ομάδα που να είναι στα μέτρα μας όπως είναι για παράδειγμα ο Μίλωνας για να ξεκινήσουμε με νίκη.»
GV. Να έχετε και την υποστήριξη του κόσμου που είναι ένα από τα βασικά σας όπλα.
Δ.Γ.: «Φυσικά η έδρα του Εθνικού είναι μία από τις καλύτερες αν όχι η καλύτερη στο πρωτάθλημα. Το γήπεδο γεμίζει πάντα και αυτό μας βοηθάει πάρα πολύ.»
GV. Πριν από το πρωτάθλημα όμως υπάρχουν οι αγώνες για το Λιγκ Καπ. Εκεί ποιοι είναι οι στόχοι;
Δ.Γ.: «Θα αντιμετωπίσουμε τον Ηρακλή και την Νίκη Αιγινίου. Θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να πάρουμε την πρόκριση από τον όμιλο μας.»
GV. Πιστεύεις ότι είναι καλή για το άθλημα αυτή η τρίτη διοργάνωση;
Δ.Γ.: «Ναι βοηθάει τις ομάδες. Οι αγώνες αυτοί γίνονται πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και είναι μια καλή ευκαιρία για όλους τους προπονητές να δουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι ομάδες τους. »
GV. Όπως είπαμε και στην αρχή είσαι στον Εθνικό εδώ και 12 χρόνια. Ήταν επιλογή σου να μείνεις στην ομάδα για τόσο καιρό;
Δ.Γ.: «Ναι ήταν επιλογή μου. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δουλειά μου.»
GV. Πόσο δύσκολο είναι να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα που εδρεύει μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα;
Δ.Γ.: «Πιο παλιά ήταν χειρότερα. Νοιώθαμε πιο απομακρυσμένοι. Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Αυτό οφείλεται κυρίως στην δουλεία που έχουν κάνει κάποιοι άνθρωποι στην ομάδα όπως ο Μουστακίδης, ο Δημητριάδης και ο Τεκτονίδης.»
GV. Τόσα χρόνια στο Εθνικό έχεις παίξει με αρκετούς σπουδαίους ξένους. Υπάρχει κάποιος που ξεχώρισες;
Δ.Γ.: «Πολύ μεγάλη προσωπικότητα ήταν ο Βραζιλιάνος Ζίλσον. Εξαιρετικός παίκτης. Πολύ καλός ήταν και ο Αμερικανός Μάικ Ντιλ αλλά αν ήταν να πω έναν θα διάλεγα τον Βραζιλιάνο.»
GV. Η δική σου σχέση με το άθλημα πως ξεκίνησε;
Δ.Γ.: «Άρχισα το βόλεϊ σχετικά αργά σε ηλικία 15 ετών. Ο γυμναστής μου στο γυμνάσιο ο Δημήτρης Στρατάκης ήταν αυτός που με έπεισε να ασχοληθώ καθώς με κάλεσε να πάω στην ομάδα του Σουφλίου. Εμένα μου άρεσε πολύ το μπάσκετ και όταν έμαθα ότι δεν υπάρχει τμήμα μπάσκετ αλλά μόνο βόλεϊ ήμουν αρνητικός. Εκείνος όμως μου είπε ότι θα πάω καλά με όποιο άθλημα κι αν ασχοληθώ και με έπεισε να ξεκινήσω. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω γι αυτό.»
GV. Τελικά όπως αποδείχτηκε είχε δίκιο αφού έφτασες να παίζεις βόλεϊ σε πολύ υψηλό επίπεδο.
Δ.Γ.: «Η Α1 για μένα ήταν ένα όνειρο που δεν πίστευα ότι θα πραγματοποιηθεί. Θυμάμαι έβλεπα τον Σάκη τον Μουστακίδη όταν ερχόταν στο Σουφλί να κάνει προπόνηση και αναρωτιόμουν αν θα καταφέρω ποτέ να φτάσω σε τέτοιο επίπεδο. Τελικά τα κατάφερα. »
GV. Πάντως μου κάνει εντύπωση που προτιμούσες το μπάσκετ δεδομένου ότι ο Έβρος φημίζεται για το βόλεϊ έχοντας αναδείξει πολύ μεγάλους αθλητές και με δυο ομάδες να πρωταγωνιστούν για χρόνια στην μεγάλη κατηγορία, τον Εθνικό και την Ορεστιάδα.
Δ.Γ.: «Γι αυτό κι εγώ τελικά ασχολήθηκα με το βόλεϊ, γιατί το μπάσκετ στον Έβρο είναι ανύπαρκτο. Ελπίζω μάλιστα σύντομα να επιστρέψει στην μεγάλη κατηγορία και η Ορεστιάδα θα είναι πολύ καλό για την περιοχή.»
πηγη www.greekvolley.com