Σελίδες


Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΟ ΛΑΘΟΣ Η ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ


Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ - ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Αγαπητοί φίλοι, διαβάζοντας προσεκτικά τις τελευταίες αυτές ημέρες πολλά δημοσιεύματα αναφερόμενα στην κατάργηση ή όχι των Πανελληνίων Πρωταθλημάτων Παμπαίδων και Παγκορασίδων θεώρησα υποχρέωσή μου να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου. Αυτές οι σκέψεις έχουν βγει μετά από ατέλειωτες ώρες συνεργασίας με τα δύο άλλα εκλεκτά μέλη της προηγούμενης Επιτροπής Ανάπτυξης (κ. Ελένη Ζέτου και κ. Άγγελος Κυριακίδης) , από την προηγούμενη θητεία μου στην Επιτροπή Πρωταθλημάτων καθώς και από την 35ετη ΑΜΕΣΗ επαφή μου με αυτές τις ηλικίες στη σχολική εκπαίδευση σαν Καθηγητής Φυσικής Αγωγής. Διαβάζοντας προσεκτικά όλα τα κείμενα και ειδικότερα του Επικεφαλής της νυν Επιτροπής Ανάπτυξης κ. Χατζηπαναγιώτου και του Ειδικού Συμβούλου της Ε.Ο.ΠΕ κ. Μπεργελέ, εύκολα βγάζει κανείς συμπέρασμα ότι από τη μια πλευρά τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παμπαίδων και Παγκορασίδων αποτελούν ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ του αθλήματος και από την άλλη πλευρά υπάρχει έντονη οικονομική δυσχέρεια.
Μερικά από τα επιχειρήματα που ειπώθηκαν ήταν τα παρακάτω:
1. Η ελίτ του αθλήματος αυτών των ηλικιών με τα πρωταθλήματα αυτά ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ , μειώνονται οι ευκαιρίες για περισσότερα ταλέντα και περιορίζεται η μαζικότητα. (κ. Μπεργελές)
2. Υπάρχουν μεγάλες μετακινήσεις που απαιτούν περισσότερο χρόνο και χρήμα (κ. Μπεργελές)
3. Τα παιδιά των οποίων οι ομάδες δεν προκρίνονται στα τελικά είναι πολλαπλάσια περισσότερα και ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΑΘΛΗΜΑ ( κ. Μπεργελές)
4. Αντικατάσταση αυτών των αγώνων με διακλιμακιακά (κ. Χατζηπαναγιώτου)
5. Θα γίνει σωστότερη αξιολόγηση από το προπονητικό τιμ της ΕΟΠΕ για τις εθνικές ομάδες παίδων-κορασίδων ( κ. Χατζηπαναγιώτου)
6. Το πανελλήνιο πρωτάθλημα παμπαίδων-παγκορασίδων δεν είναι σωστό όπως διεξάγεται, γιατί φορτώνει με ΠΙΕΣΗ τους προπονητές και τα παιδιά για διάκριση.

Πριν περάσω να αναλύσω ένα-ένα τα παραπάνω επιχειρήματα θα ήθελα να δηλώσω ΑΠΕΡΙΦΡΑΣΤΑ την πλήρη αντίθεσή μου με την κατάργηση αυτών των Πρωταθλημάτων. Ποτέ μου δεν φαντάστηκα ότι η Επιτροπή Ανάπτυξης θα έφθανε σε σημείο να ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ να βρει επιχειρήματα και δικαιολογίες για την κατάργησή τους!
Όποιος έχει ζήσει από κοντά αυτές τις ηλικίες εύκολα θα καταλάβει το πάθος και τη λαχτάρα των μικρών αθλητών να προχωρήσει η ομάδα τους όσο γίνεται πιο πέρα και να φτάσει όσο γίνεται σε μεγαλύτερους αγώνες! Έζησα από κοντά εδώ και 7 περίπου χρόνια όλα τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα αυτών των ηλικιών και πιστέψτε μου ένιωθα υπέροχα βλέποντας τα μικρά αυτά παιδιά να μπαίνουν για πρώτη φορά σε υψηλού επιπέδου αγώνες. Εξετάζοντας λοιπόν τα παραπάνω αναφέρω τα παρακάτω εν συντομία.
1. Το ότι η ελίτ του αθλήματος αυτών των ηλικιών ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ καταρρίπτεται αυτομάτως με ΤΙΣ ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ των ομάδων μας σε Πανευρωπαϊκά Παίδων, και Κορασίδων (2 φορές). Όσο βλέπουμε να μεγαλώνουν οι επιτυχίες σε δυσκολότερα επίπεδα τόσο ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ το ενδιαφέρον των, αθλητών, των προπονητών , των Σωματείων, των γονέων, του Τύπου κ.λπ. ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ προσφέρουν στα νέα παιδιά πρωτόγνωρες εμπειρίες που θα αποτελέσουν τη βάση για ένα δυναμικό ξεκίνημα . Το ότι οι αθλητές θα προκριθούν και θα πάνε ταξίδι 3 ημερών για να ζήσουν σαν μια ΣΩΣΤΗ ομάδα αποτελεί όχι μόνο κίνητρο για τους αθλητές, προπονητές και παράγοντες των ομάδων που προκρίθηκαν αλλά και ισχυρό κίνητρο να πετύχουν κάτι ανάλογο και οι αθλητές των άλλων Σωματείων που δεν προκρίθηκαν.
2. Οι μετακινήσεις αυτών των ομάδων το πολύ να είναι δύο τριήμερα όλα – όλα και κυρίως κατά τη διάρκεια αργιών. Οι αθλητές θα ζήσουν για πρώτη φορά μια αθλητική αποστολή και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΣΩΣΤΑ την αθλητική συμπεριφορά των 3 συνεχόμενων αγώνων. Εγώ θα ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΑΥΞΗΣΗ των ομάδων που θα πάρουν μέρος στα τελικά σε 8. ( Φυσικά δεν μπορούμε να φτάσουμε τα Ιταλικά Πρότυπα όπου στα τελικά τους παίρνουν μέρος 21 ομάδες αγοριών και 21 ομάδες κοριτσιών!!) και ακόμα αν αυτό είναι δυνατόν συνέχιση των αγώνων με αντίστοιχες ομάδες της Κύπρου ή γειτονικών Βαλκανικών χωρών εδώ ή στο εξωτερικό.
Για τα οικονομικά ΕΦΟΣΟΝ υπάρχει τμήμα Marketing στην Ε.Ο.ΠΕ θα έπρεπε ήδη να είχε έρθει σε επαφή με πάρα πολλά μέρη της Ελλάδας όπου υπάρχουν άνθρωποι με κέφι και μεράκι που σε κάθε τέτοια πρόκληση ανταποκρίνονται άμεσα! Δράμα, Πρέβεζα, Ιωάννινα, Πύλος, Χανιά, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Αλεξανδρούπολη (Συγχωρείστε με αν ξεχνάω πολλές πόλεις) είμαι σίγουρος ότι θα είναι έτοιμες και πρόθυμες να βοηθήσουν.
3. Με το πριν από λίγο ισχύον σύστημα οι αθλητές και οι αθλήτριες των ομάδων που προκρίνονται για τα προκριματικά του Πανελληνίου φτάνει τον αριθμό 384 αριθμός διόλου ευκαταφρόνητος . Τα άλλα παιδιά που αποκλείονται (Κάποιοι φυσικά θα πρέπει να αποκλείονται) φυσικά και δεν έχουν σκοπό να εγκαταλείψουν το άθλημα. Αντίθετα τα ΥΓΕΙΩΣ σκεπτόμενα και τα ΥΓΕΙΩΣ καθοδηγούμενα παιδιά θα κοιτάξουν να δουλέψουν καλύτερα ώστε την επόμενη φορά να είναι αυτά που θα προκριθούν.
4. Σχετικά με την αντικατάστασή αυτών των αγώνων με διακλιμακιακά εδώ αδυνατώ να κατανοήσω τη σχέση αυτών των δύο. Τα διακλιμακιακά ή οι γνωστές υπάρχουσες Γιορτές των Αστεριών είναι θεσμοί χρήσιμοι για τις εθνικές ομάδες και ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟΙ για την ανάπτυξη.
5. Ερώτηση. Πότε γίνεται πιο σωστή αξιολόγηση από τους Προπονητές της Ε.Ο.ΠΕ; Σε παιχνίδια τοπικού χαρακτήρα ή σε παιχνίδια ΚΑΙ τοπικού χαρακτήρα ΚΑΙ Πανελλήνιου χαρακτήρα; Η απάντηση είναι απλή!
6. Στα πρωταθλήματα αυτά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ BONUS για τα Ανώτερα και Ανώτατα Ιδρύματα οπότε δεν υπάρχει καμιά ιδιαίτερη πίεση.
Τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ/ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ! Φυσικά και δεν είναι τέλεια οργανωμένα (Αλήθεια και τι είναι τέλεια οργανωμένο;) είναι αλήθεια ότι θέλουν «φρεσκάρισμα», είναι αλήθεια ότι πρέπει να μπουν ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ που θα προστατεύσουν τα παιδιά μας από την πρόωρη ειδίκευση (Έχουν γίνει σχετικές προτάσεις από την κ. Ζέτου τον κ. Κυριακίδη και από εμένα) αλλά προς Θεού μη γίνει το ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ και καταργηθούν! Στη σημερινή δύσκολη εποχή μας όπου βλέπουμε ότι μαζί με τις οικονομικές δυσκολίες ΧΑΝΕΤΑΙ και ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ , θα πρέπει να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά να διατηρήσουμε αυτούς τους αγώνες ζωντανούς! Μη θεωρήσουμε ΣΠΑΤΑΛΗ το να εξοικονομήσουμε ΟΛΟΙ κάποια χρήματα παραπάνω για αυτά τα παιδιά . Υπάρχουν ευτυχώς ακόμα ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΠΡΟΤΥΠΑ στην ανάπτυξη που μπορούν να προσφέρουν πάρα πολλά , είμαι σίγουρος ότι οι Σύνδεσμοι των διαιτητών θα ευαισθητοποιηθούν σε τέτοιες διοργανώσεις , η Επιτροπή MARKETING δεν θα είναι και τόσο δύσκολο να βρει υποστηρικτές (Η Ηλικία των παιδιών βοηθάει πάρα πολύ) και φυσικά υπάρχουν οι παράγοντες και προπονητές ήρωες που μπορούν να πετύχουν πάρα πολλά με λίγα!!

Ευχαριστώ
Θανάσης Μαργαρίτης