O Κώστας Ασημακόπουλος γράφει για την επικείμενη μείωση των πόντων σε κάθε σετ του βόλεϊ από τους 25 στους 21, την κατάκτηση του πρωταθλήματος Α2 Ανδρών από την Παναχαϊκή και την άνοδο της στην Βόλεϊ Λιγκ μαζί με την ΑΕΚ.
Το πείραμα θα γίνει στους αγώνες του Ευρωπαϊκού Λιγκ ανδρών και γυναικών κι αν στεφθεί με επιτυχία θα γίνει εισήγηση στην Παγκόσμια ομοσπονδία για αλλαγή κανονισμού. Βέβαια, οι εθνικές ομάδες της Ελλάδας δεν θα αγωνιστούν στο Ευρωπαϊκό Λιγκ οπότε δεν θα έχουμε ιδία άποψη, αλλά τα νέα θα μαθευτούν...
Πίσω από ιστορία των 21 πόντων και την τάχα μου εναρμόνιση με το μπιτς βόλεϊ όπου εκεί το κάθε σετ κρίνεται στους 21 πόντους και με απεριόριστες «παρατάσεις» μέχρι να συμπληρωθεί η απαιτούμενη διαφορά των 2 πόντων, υπάρχουν οι πιέσεις ώστε οι αγώνες να τελειώνουν νωρίτερα για πολλούς και διαφόρους λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με τον τηλεοπτικό χρόνο. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου έχουν βγάλει πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι αγώνες μεταξύ ισοδύναμων ομάδων μπορεί να φτάσουν τα 140΄και 150΄ χρόνος απαγορευτικός για τηλεοπτικές μεταδόσεις. Ένας τέτοιος αγώνας ήταν και ο τελικός που είχε διάρκεια 141΄με την Ρωσία να νικάει την Βραζιλία 3-2 σετ παρότι έχανε 2-0 σετ.

Επιπλέον διαπιστώθηκε πως η τηλεθέαση κάνει «κοιλιά» μεταξύ 8ου και 13ου πόντου κάθε σετ και κρίθηκε πως το πράγμα θέλει... μάζεμα.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να μειωθεί η χρονική διάρκεια ενός αγώνα  έχει να κάνει με την άποψη των προπονητών: Ένας αθλητής μπορεί να προσφέρει περισσότερα σε έναν αγώνα μικρότερης χρονικής διάρκειας, απ΄ ότι σε έναν αγώνα 130΄και 140΄ όπου υπάρχει μεγάλη καταπόνηση. Σύμφωνα με τους γκουρού του αθλήματος που έχουν κάνει και την σχετική εισήγηση ο στόχος είναι να μειωθεί η διάρκεια κάθε σετ στα 20΄ κατά μέσο όσο από τα 28΄κατά μέσο όρο που είναι σήμερα.

Άρα σε έναν αγώνα τεσσάρων ή πέντε σετ μιλάμε για μία μείωση 32΄ που είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Με άλλα λόγια ακόμα και ένα σούπερ ντέρμπι δεν θα είναι δυνατόν να ξεπεράσει τα 120΄. Βέβαια, εάν θα υπάρξει μεγάλη διαφορά δυναμικότητας μεταξύ δύο ομάδων ο αγώνας μαζί με τα χασομέρια δεν θα ξεπερνάει τα 60΄κι εκεί θα φανεί αρνητική εικόνα.

Αυτά, για να έχουμε μία ιδέα του τι θα γίνει στο μέλλον και σημειώστε πως και αυτό το «κούρεμα» γίνεται από την γερμανοκρατούμενη CEV. Ότι βρουν το κουρεύουν οι Γερμανοί στην εποχή μας. Ακόμα και τα σετ στο βόλεϊ, οπότε το καλοκαιράκι μακριά από τους Γερμανούς γιατί κρατάνε... ψιλή.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Όταν το βόλεϊ έκανε τα πρώτα του βήματα στις ΗΠΑ μετά το 1896 που εφευρέθηκε από τον Γουίλιαμ Μόργκαν είχε 21 πόντους. Το 1916, ένα χρόνο πριν την επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Ρωσία, καθιερώθηκε το σετ των 15 πόντων και από το 1998 πήγαμε στα σετ των 25 πόντων και μάλιστα η Ελλάδα και η Α1 ανδρών ήταν το πρώτο πρωτάθλημα που εφάρμοσε τους νέους κανονισμούς σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε είπαμε...

Πάμε στα μπαράζ ανόδου της Α2 ανδρών. Καλά ως σύστημα ήταν ότι χειρότερο έχει δει η κατηγορία από καταβολής της αλλά τέλος πάντων τα έχουμε πει κι άλλες φορές και δεν χρειάζεται να επαναλαμβανόμαστε. Θα ξεκινήσουμε, όμως, με τη μεγάλη χαμένη και αυτή δεν ήταν άλλη από την Ορεστιάδα. Και δε μιλάμε μόνο διότι η ακριτική ομάδα έχασε την άνοδο. Αυτό αργά ή γρήγορα θα το καταφέρει. Μιλάμε για την πίεση που δέχτηκε η Ορεστιάδα στο να αγωνιστεί εκτός έδρας τα δύο πρώτα τουρνουά, με «ανάποδα» και ακατάλληλα προγράμματα και κοστοβόρες μετακινήσεις.

Η Ορεστιάδα κατέβηκε στην Αθήνα, αντιμετώπισε την ΑΕΚ στην πρεμιέρα, νίκησε 3-2 σετ σε αγώνα που έγινε Παρασκευή βράδυ. Το απίθανο είναι πως ο αγώνας Ορεστιάδα – ΑΕΚ ξεκίνησε 20.30 και τελείωσε τα μεσάνυχτα και την επομένη ημέρα στις 17.00 η Ορεστιάδα έπρεπε να αντιμετωπίσει την ξεκούραστη Παναχαϊκή από την οποία και φυσικά έχασε 3-0.

Αφού τελείωσε το 1ο τουρνουά στην Αθήνα η Ορεστιάδα γύρισε πάλι στη βάση της και δύο μέρες μέρες αναχώρησε για την Πάτρα. Δηλαδή, και να θέλεις να το προγραμματίσεις τόσο ωραία για να διαλυθεί μία ομάδα δεν το πετυχαίνεις εύκολα. Από εκεί και πέρα άρχισε η κατάρρευση των παικτών της ακριτικής ομάδας που αντί να δώσουν τουρνουά ανόδου στην Βόλεϊ Λιγκ έκαναν πορεία καθόδου.

Εκτός των άλλων, πληροφορήθηκαν πως το δώρο των 10.000 Ευρώ που τους έδωσε ο χορηγός θα πήγαινε κατά τα 2/3 στο να καλυφθούν οι μετακινήσεις και ότι περίσσευε θα δίνονταν στους παίκτες Από εκεί και πέρα όλα είχαν τελειώσει. Φυσικά στο 3ο τουρνουά το ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο εκτός από τον πρώτο αγώνα όπου και πάλι οι ακρίτες έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο. Η Ορεστιάδα τιμωρήθηκε διπλά από το άδικο και πρόχειρο σύστημα των μπαράζ που θα περάσει στην ιστορία ως τη χειρότερη εφεύρεση που έγινε ποτέ και καλό θα ήταν η ΕΟΠΕ να το διορθώσει άμεσα μαζί με τα πλέι οφ της Α1 γυναικών.

Από εκεί και πέρα είχαμε την άνοδο της Παναχαϊκής και της ΑΕΚ. Μάλιστα η Παναχαϊκή πήρε και το πρωτάθλημα νικώντας απόψε την ΑΕΚ. Είναι η πρώτη φορά που η Παναχαϊκή ανεβαίνει στην Βόλεϊ Λιγκ. Το τμήμα βόλεϊ του πατρινού συλλόγου μετράει 8 χρόνια ζωής και ξεκίνησε από τις προσπάθειες του Άρη Αγγελόπουλου, του προπονητή που επανίδρυσε και την ΕΑΠ το 1985 και όταν αποχώρησε το 2005 ήθελε να δημιουργήσει κάτι νέο και καινούργιο.  Το μεράκι, η αγάπη και η εμπειρία του δικαιώθηκαν.

Το πιο εντυπωσιακό είναι το μοντέλο διοίκηση του τμήματος βόλεϊ της Παναχαϊκής που οσονούπω θα γίνει και ΤΑΑ. Το τμήμα ανήκει στην Ερασιτεχνική αλλά έχει εκχωρηθεί στην οικογένεια Ρουμελιώτη που ελέγχει την ομάδα οικονομικά και διοικητικά. Δηλαδή, μιλάμε για τον πρώην διεθνή διαγώνιο Νίκο Ρουμελιώτη, τον αδελφό του Παναγιώτη, τον κουμπάρο τους Μένιο και γενικά όλη την οικογένεια που είναι από τις πιο γνωστές και ισχυρές στην Πάτρα και που παραδοσιακά είχε κόντρα με την οικογένεια των Χριστοπουλέων. Η επιστροφή του Νίκου Ρουμελιώτη από την Ιταλία και η απόφαση του να φτιάξει κάτι ξεχωριστό στον τόπο του που θα αναπληρώσει το κενό που αφήνει πίσω της η διάλυση της ΕΑΠ αλλάζει τα δεδομένα.

Η άνοδος της Παναχαϊκής είναι μεγάλη ιστορία για τον σύλλογο αλλά και το βόλεϊ κι αν η ομάδα καταφέρει να στεριώσει σε γερές βάσεις και υποστηριχθεί από τους πατρινούς θα αφήσει εποχή. Η Παναχαϊκή είναι ένα παραδοσιακό ποδοσφαιρικό σωματείο με τους... μάγκες της αλάνας που δεν σηκώνουν και πολλά πολλά. Ομως, οι εποχές άλλαξαν, το ποδόσφαιρο έγινε ακριβό σπορ για να σκοπεύσεις σε έναν τίτλο κι έτσι το βόλεϊ παρουσιάστηκε ως εναλλακτική πρόταση. Εγινε η δεύτερη αγάπη των «ροσονέρι» αφού χρόνο με το χρόνο όλοι βλέπουν πως το τμήμα αποκτά δυναμική, φέρνει επιτυχίες και κυρίως μπορεί προσφέρει συγκινήσεις και ευκαιρίες για νίκες κόντρα στους «μεγάλους».

Μεγάλη δύναμη της Παναχαϊκής είναι οι οπαδοί της που διψούν για μία μεγάλη διάκριση κι έχουν το τμήμα μη στάξει και μη βρέξει. Βλέπουν πως στο βόλεϊ μπορούν να πετύχουν ότι δεν μπορούν στο ποδόσφαιρο.

Η δεύτερη ομάδα που ανεβαίνει κατηγορία είναι η ΑΕΚ. Συστάσεις δεν χρειάζονται. Αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να είναι ίδια περίπτωση με την Παναχαϊκή έχουν μόνο ένα σημείο αναφοράς. Το συμπαγές και ενθουσιώδες κοινό που ακολουθεί και στηρίζει την ομάδα. Η αγάπη του κόσμου της ΑΕΚ κράτησε ζωντανή την ομάδα, την στήριξε και την βοήθησε ηθικά αλλά και υλικά για να μη διαλυθεί και να μη φτάσει σε «στάση» προπονήσεων και αποχές από αγώνες όπως έγινε στο τμήμα του χάντμπολ.

Όλα τα υπόλοιπα είναι διαφορετικά. Η ΑΕΚ ανεβαίνει στην Α1 για 6η φορά στην ιστορία της με την ελπίδα να είναι και η τελευταία, δηλαδή, να καταφέρει να στεριώσει και να κρατηθεί στη μεγάλη κατηγορία. Δεν θα είναι εύκολο. Οι συγκυρίες δε βοηθούν. Βέβαια στο βάθος διαγράφεται η σκιά του Μελισσανίδη κι όλοι ελπίζουν σε ανάσταση της ΠΑΕ συνεπώς και της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ ώστε να δημιουργηθεί ελπίδα και όραμα για το μέλλον. Τα προβλήματα και οι υποχρεώσεις δε μπορούν να περιμένουν και όλοι περιμένουν με αγωνία τις εκλογές που έχουν προκηρυχθεί στην Ερασιτεχνική στις 14 Μαΐου.

Πάντως, με τις παρούσες συνθήκες η ομάδα δύσκολα να αντέξει στην Βόλεϊ Λιγκ. Ακόμα κι αν κλείσει τα ανοίγματα της εφετινής σεζόν, βρει γήπεδο και τέλος πάντων οργανωθεί ώστε να αντέξει τον ανταγωνισμό, θα πρέπει να διακανονίσει και ένα σεβαστό άνοιγμα που υπάρχει από τις προηγούμενες παρουσίες της στην Α1 οι οποίες έλαβαν άδοξο τέλος μετά το κουτάκι μπύρας που πέταξε κάποιος ανεγκέφαλος στον Γρηγόρη Σιδηρόπουλο στον τελευταίο αγώνα μπαράζ με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης πριν από 3 χρόνια.
πηγη www.gazzetta.gr